Hufvudstadsbladet

”Lätt att testa sig i Danmark”

I Danmark kan vem som helst över 12 år testa sig för covid-19 genom att boka tid på nätet

- TEXT & FOTO: LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

– Man får nästan alltid tid samma dag, säger Pauline Wedel Kaalund som testar sig för andra gången i Köpenhamn och lovordar smidighete­n i systemet.

– Svar får man som regel inom 30 timmar, säger hon.

Den politiska opposition­en i Danmark grillar ändå regeringen för att det lokalt uppstått långa väntetider. Det gäller till exempel på Jylland där det finns stora smitthärda­r i Århus, Silkeborg och Randers.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) medger att det finns några exempel som inte är goda nog men vidhåller att systemet med masstest och bred smittspårn­ing är rätt sätt att ta Danmark genom den andra vågen.

Det var i våras som Danmark i rasande fart byggde upp sin testverksa­mhet. Som mest testas över 30 000 danskar per dag. I Finland testas som mest 10 000 personer men regeringen har på grund av de långa köerna till testerna höjt målet till 20 000.

I Köpenhamns mest besökta park, Faelledpar­ken, finns ett av Danmarks 18 testcenter för covid-19. Det stora vita tältet är omgivet av vakter som bevakar den långa kön.

Pauline Wedel Kaalund, tutor på sitt universite­t, är en av dem som köar för att bli testad.

– Alla tutorer har blivit uppmanade att testa sig innan skolan startar. Det är en säkerhetså­tgärd för alla elever.

Var det lätt att få tid? – Ja. Vi har en sida som heter “sundhed.dk” och där skriver man in sitt personnumm­er och så får man en tid och en plats för testet. Man får nästan alltid tid samma dag.

Hur får man resultatet?

– På samma sida, sundhed.dk. Inom 30 timmar syns resultatet under dina egna uppgifter. Jag har blivit testad förut, och det syntes redan följande morgon.

Vad händer när du går in i tältet? – De tar in fyra personer åt gången. Där finns läkare och medicinstu­derande som tar hand om varsin patient. Själva testet tas i halsen. Det tar bara några minuter.

Hur tycker du att Danmark har hanterat pandemin? – Som helhet tycker jag att vi har klarat det bra. Ingen hade facit på hand för den perfekta lösningen, utan alla famlade i mörker i början. Men någonting måste göras, och det tycker jag att Danmark gjorde. Samtidigt kan man alltid vara efterklok, och säga att vi borde ha infört karantän snabbare än vi gjorde. Jag tycker också att regeln om hur många människor som får samlas lättade för snabbt.

Maria Bartolini kommer ut från tältet efter att ha blivit testad.

– Jag ska hälsa på min familj i Italien och behöver ett intyg på att jag inte är sjuk för att få resa.

Tycker du processen att få tid var lätt? – Ja, det tog inte lång tid alls. Jag är inte så van med det digitala, men till och med för mig gick det snabbt. Det finns två sätt att gå till väga på. Om man inte har symtom får man en hänvisning till ett testcenter. Däremot ska man till sin läkare om man har tydliga symtom.

Har du övervägt att testa dig utan speciell orsak? – Ja, men jag kom aldrig så långt. Det här var första gången jag testades, men om jag hade vetat hur snabbt det går skulle jag ha gjort det tidigare. Det ger ju en viss trygghetsk­änsla.

Tycker du att Danmark kunde ha hanterat pandemin annorlunda? – Danmark har klarat det väldigt bra, vilket man också ser på statistike­n. Det är lätt att testa sig,

och vi agerade snabbt med att införa karantän. Även om jag inte vet precis hur Italien har skött det hela kan man tydligt se på resultaten att Danmark lyckats mycket bättre.

Också Anshul Chauhan kommer ut från testcentre­t i Faelledpar­ken – men han har stött på patrull.

– Jag testades i tisdags utan problem, men i dag hittade de mig inte i databasen. De sade att det finns ett problem i systemet, och att jag ska kontakta min läkare.

Har du hört om andra som haft problem? – Ja, jag bor i ett kollektiv på Danmarks Tekniska Universite­t, och en av mina rumskompis­ar har testats positiv, så därför testar vi oss alla nu. Min vän hade samma problem, men det fixade sig efter att han fick kontakt med sin läkare.

Chauhan är fundersam över motgången.

– Första gången hade jag en bra upplevelse under hela processen. Läkarna är skickliga och jag kände att jag var i goda händer. Jag tycker fortfarand­e att systemet som helhet är välfungera­nde, även fast jag stötte på ett hinder nu.

Hur tycker du Danmark ska fortsätta kampen mot viruset? – Jag tycker inte vi ska vara så snabba med att lätta på reglerna. Talen stiger för första gången på länge, vi har omkring 100 fler fall per dag. Jag skulle kalla det en andra våg, så jag skulle hellre se att man inför en kort karantän igen, för att undgå en längre karantän senare.

Ingen billig lösning

Det var i våras som Danmark i rasande fart byggde upp 18 testcenter runtom i landet för att kunna testa alla danskar över 12 år som vill bli testade. Vissa dagar testas över 30 000 personer.

Testandet följer två spår, ett för dem som är sjuka med symtom, och ett annat för symtomfria och för dem som undrar om de redan haft covid-19 och utvecklat antikroppa­r. Är man sjuk ska man alltså i vanlig ordning söka sig till läkare, medan vem som helst med danskt personnumm­er kan beställa tid i ett testcenter.

Också vid flygplatse­n finns ett center som tar emot alla inresande till Danmark utan tidsbestäl­lning. Kön har varit lång till det centret på sistone.

”Det här är ingen billig lösning men helt avgörande för regeringen­s breda strategi när det gäller att bekämpa viruset”, säger Per Okkels, kanslichef på den danska motsvarigh­eten till vårt social- och hälsovårds­ministeriu­m.

Testcentre­n lyder under smittskydd­smyndighet­en Statens Seruminsti­tut och har byggts upp som ett samarbete mellan regeringen och regionala myndighete­r. En stor roll spelar också privata aktörer och pengar, till exempel Novo Nordisk.

Centren leds av Anne-Marie Vangsted, som är en erfaren tjänsteman med ett förflutet i läkemedels­styrelsen, sundhetsst­yrelsen och styrelsen för Patientsäk­erhet.

”Det är en extremt viktig uppgift som testcentre­n utför och den kommer att bli ännu viktigare när vi öppnar upp samhället igen. Det här är ett sätt för oss att kunna reagera i tid och rätta till saker som behöver ändras”, sade Vangsted när hon började bygga upp verksamhet­en i våras.

I Finland skulle Institutet för hälsa och välfärd (THL) gärna se att Finland skapade något liknande. I ett inlägg i Helsingin Sanomat skriver direktörer­na Mika Salminen och Markku Tervahauta att Finland borde vända på alla stenar.

– Vi strävar efter att hålla epidemin under kontroll med alla tillgängli­ga medel. En omfattande nedstängni­ng av samhället som under våren är inte ett lockande alternativ, så vi måste överväga andra åtgärder. Det är sedan en annan sak om det här skulle fungera i vårt samhälle, säger Salminen.

THL-direktörer­na får uppbacknin­g av bland andra nyblivna ministern Annika Saarikko (C) som anser att ett liknande system kunde genomföras i Finland som ett samarbete mellan den offentliga och den privata vården.

”En liknande modell skulle kväva smittkedja­n i sin linda eftersom även personer utan symtom kan bära på viruset och sprida det”, skriver Saarikko i ett pressmedde­lande.

Förespråka­rna vet att lösningen inte är billig men menar att den ska vägas mot vad viruset kostar samhället på lång sikt.

”Det är inte heller gratis med ständig frånvaro från jobbet, för att inte tala om vad det kostar att stänga Finland”, anser Saarikko.

En som däremot skjuter ner förslaget är kanslichef­en på Social- och hälsovårds­ministerie­t, Kirsi Varhila. Hon kan inte se hur det skulle lyckas i ett läge där Finland har problem med långa köer till testning och sena provsvar.

I en intervju i MTV säger Varhila att testen dessutom inger en falsk känsla av trygghet eftersom de inte är någon garant för att samma person inte kan bli smittad när som helst, rentav på hemvägen från ett testtillfä­lle.

Finland satsar nu i stället på att komma upp till 20 000 test per dag mot 10 000 för närvarande. När omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) presentade den uppdaterad­e strategin häromdagen lovade hon en fördubblad kapacitet också vad gäller svarstiden för resultat.

– 20 000 test per dygn ska kunna tas, med korta väntetider. Inom ett dygn ska man testas, och få svar inom ytterligar­e ett dygn, lovade hon.

 ??  ??
 ??  ?? – Jag är tutor vid mitt universite­t och alla tutorer har blivit uppmanade att testa sig innan skolan startar. Det är en säkerhetså­tgärd för alla elever, säger Pauline Wedel Kaalund som testade sig för covid-19 i Köpenhamn på torsdagen.
– Jag är tutor vid mitt universite­t och alla tutorer har blivit uppmanade att testa sig innan skolan startar. Det är en säkerhetså­tgärd för alla elever, säger Pauline Wedel Kaalund som testade sig för covid-19 i Köpenhamn på torsdagen.
 ??  ?? Anschul Chauhan testade sig för covid-19 i tisdags och det var negativt. Men på torsdagen försökte han testa sig igen eftersom en studiekamr­at är smittad. – Men den här gången lyckades det inte, säger han fundersamt.
Anschul Chauhan testade sig för covid-19 i tisdags och det var negativt. Men på torsdagen försökte han testa sig igen eftersom en studiekamr­at är smittad. – Men den här gången lyckades det inte, säger han fundersamt.
 ??  ?? – Jag är inte så van med det digitala men till och med för mig var det lätt att boka tid för test på nätet, säger Maria Bartolini.
– Jag är inte så van med det digitala men till och med för mig var det lätt att boka tid för test på nätet, säger Maria Bartolini.
 ??  ?? ■
Hårdbevaka­t. I Köpenhamn finns ett testcenter i den mest besökta parken, Faelledpar­ken.
■ Hårdbevaka­t. I Köpenhamn finns ett testcenter i den mest besökta parken, Faelledpar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland