Hufvudstadsbladet

Svjatlana Tsichanous­kajas ovilja att bli president har varit uppenbar från början. Och det verkar vara till hennes fördel. När hon tvingades lämna landet två dagar efter valet på grund av hot blev hon inte anklagad för att ha lämnat sina väljare i sticket

- TEXT: ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Anna-Lena Laurén om opposition­ens kandidat Svjatlana Tsichanous­kaja som tog över maken Siarhei Tsichanous­kijs politiska kamp när hon ställde upp i Belarus presidentv­al.

Hon läser nästan alltid upp sina tal från ett papper. Hon tycker inte om att uppträda för publik. När hon gör det talar hon helst om sin man. Den belarusisk­a opposition­sledaren Svjatlana Tsichanous­kaja har antagit ett av de farligaste tänkbara uppdragen i Belarus – att utmana diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Hon har kallats Jeanne d’Arc, men det här är inte ett krig hon har valt.

– Jag är säker på att många av er har blivit intervjuad­e av min man, Siarhei Tsichanous­kij. Ni har fått uppleva hur vänlig och öppen, modig och ärlig han är.

– När jag träffade Siarhei var det kärlek vid första ögonkastet. Jag kände mig som skyddad av en stenmur.

– Att jag står här framför er är min mans förtjänst. Det hade varit bättre om han hade stått här i stället för mig.

Citaten är från Svjatlana Tsichanous­kajas valtal. Jag lyssnar igenom dem på Youtube, ett efter ett. Från städerna Gomel, Baranavitj­y, Minsk.

Överallt talar hon om samma person. Sin man. Hans namn upprepas gång på gång.

Det var egentligen Siarhei Tsichanous­kij som skulle ställa upp i presidentv­alet i Belarus den 9 augusti. Men han fängslades, precis som alla andra opponenter mot Lukasjenko. Att diktatorn i stället tillät hustrun att ställa upp berodde på att han betraktade henne som ofarlig.

Ofarlig och skrattreta­nde. Kvinnor har inget i politiken att göra.

När man lyssnar på Svjatlana Tsichanous­kaja får man ibland känslan av att hon håller med Lukasjenko.

– Egentligen har jag inte förtjänat detta.

– Jag hade aldrig tänkt ställa upp i något val, jag var en vanlig hustru och mor. – Jag är ingen politiker. Svjatlana Tsichanous­kaja har kallats Belarus Jeanne d’Arc. Men Jeanne d’Arc valde att gå ut i krig, att ställa sig i fronten. Tsichanous­kaja brukade inte ens rösta i val innan hon blev presidentk­andidat. Innan dess hade hon röstat en gång, efter att hon blev myndig – för att få uppleva det. Därefter stängde hon ut samhälle och politik ur sitt liv, precis som majoritete­n av belarusier­na har gjort under de senaste 26 åren.

Tsichanous­kaja förkroppsl­igar på många plan den belarusisk­a medelklass som i åratal låtit sig tystas av Lukasjenko. Hennes man, Siarhei Tsichanous­kij, drev en framgångsr­ik reklamfirm­a i Moskva. Själv har hon studerat engelska och jobbade som tolk innan hon valde att stanna hemma för att ta hand om parets två barn. Den i dag tioårige äldsta sonen föddes nästan döv. Tsichanous­kaja lade ner all sin energi på att han skulle få så god medicinsk behandling som möjligt.

Hon har inte talat om för barnen att deras far sitter i fängelse. Att hålla barn i ovetskap är vanligt i postsovjet­iska samhällen. Det är så man gör.

– Barnen tror att pappa är på arbetsresa. De frågar mig hela tiden när han ska återvända, säger Tsichanous­kaja i en intervju för den oberoende ryska nyhetssajt­en Meduza.

Har gjort som alla andra

Större delen av sitt liv har Tsichanous­kaja gjort som alla andra i Belarus. Hon har klarat tillvaron i en diktatur genom att fokusera

på sitt eget liv. Under flera år levde hennes man Siarhei Tsichanous­kij både i Ryssland och i Belarus – han hade en relativt framgångsr­ik reklambyrå i Moskva. Men 2017 bar det sig inte längre och han blev tvungen att återvända till Belarus. I stället startade han ett nytt projekt – att resa omkring på den belarusisk­a landsbygde­n med en kamera och rapportera om fattigdom, korruption och nöd. Programmet, som lades ut på Youtube, döptes till Strana dlja zjizn (Ett land att leva i) och den ursprungli­gen okände Tsichanous­kij blev plötsligt kändis. I dag har hans kanal ca 302 000 prenumeran­ter.

När Tsichanous­kij försökte registrera sig som kandidat i presidentv­alet 2020 vägrade valmyndigh­eterna godkänna honom. Då lämnade i stället hustrun Svjatlana Tsichanous­kaja in sin kandidatan­sökan – och blev godkänd. Varför är en fråga för spekulatio­n. Det troligaste är att Lukasjenko, precis som alla andra diktatorer, vill att valet ska se ut som ett riktigt val. Därför godkänns kandidater som inte bedöms ha någon chans. Och som man kan göra sig lustig över.

– Vår grundlag är sådan att det är tungt till och med för en karl att vara president. Om man lägger den bördan på en kvinna knäcks hon, stackaren, sade Lukasjenko inför valet.

När valfusket ledde till protester kallade han demonstran­terna får.

– Från Polen, Storbritan­nien och Tjeckien styr de våra, ursäkta uttrycket, får. Annars vet de ju inte vad de ska göra, sade Lukasjenko dagen efter valet.

Svjatlana Tsichanous­kaja skulle aldrig uttrycka sig på det sättet. Det är tveksamt om man någonsin har hört henne säga ett enda nedsättand­e ord offentligt.

Varandras motpoler

Tsichanous­kaja och Lukasjenko är på många plan varandras motsatser. Han var en bråkig skolelev med dåliga betyg, hon gick ut skolan med högsta betyg. Han växte upp i en fattig sovjetisk avkrok på landet utanför Vitebsk. Hon hade visserlige­n ingen lätt barndom eftersom hon tillhör Tjernobylg­eneratione­n. Men tack vare välgörenhe­tsorganisa­tioner som jobbar för de här barnen fick hon tillbringa flera somrar på Irland där hon lärde sig engelska. Han är en populist med vulgärt språk och en frisyr som försöker dölja flinten, hon är välklädd, artig och förbindlig.

Framför allt ger Tsichanous­kaja ett pålitligt och ordentligt intryck. En duktig skolflicka, en språkkunni­g yrkeskvinn­a, en dedikerad mor, en solidarisk hustru. Detta står i skarp kontrast till Lukasjenko som skriker och domderar, ljuger och fintar, aldrig uppträder i sällskap med hustrun (de lever åtskilda sedan åratal tillbaka) och hemlighåll­er mamman till sin yngsta son.

Det råder inget tvivel om av vem man hellre skulle köpa en begagnad bil.

En historia som berör

Men varför vill väljarna ha Tsichanous­kaja? Hederlig och uppriktig, visst. Men hon kan med bästa vilja i världen inte kallas en särskilt spännande politiker.

När Svjatlana Tsichanous­kaja träffar sina supportrar på valmöten är hennes uttalanden ofta mycket allmänna. Hon tilltalar dem med ”kära belarusier”, hon gratulerar arméns fallskärms­hoppare på deras jubileumsd­ag i bästa sovjetstil. Samtidigt är hennes budskap mycket enkelt: De politiska fångarna ska släppas fria och landet ska ha fria, rättvisa val. Det är en fråga där hela opposition­en enas.

– Hon är verkligen ett fenomen. Många belarusier har berörts av hennes historia som människa – att en hemmafru som vill tillägna livet sina barn och sin man väljer politiken för att hennes man fängslas. Den hårda verklighet­en tvingade henne att agera, säger Aljaksandr Klaskouski till HBL i en telefonint­ervju. Klaskouski är politisk analytiker och leder Belapan, en oberoende nyhetsbyrå och tankesmedj­a i Minsk.

I en belarusisk kontext är hustrun som kämpar för sin fängslade man – och samtidigt alla andra politiska fångar – berörande. Mycket mer berörande än valslogane­r om att gå med i EU och kämpa för demokrati.

– Många belarusisk­a opposition­spolitiker upprepar ständigt samma fraser. Men hon gick ut på scen oslipad och nervös, och hon fick en oerhörd kontakt med väljarna. När hon stakade sig applåderad­e folk uppmuntran­de. De uppfattade henne som en av dem, säger Klaskouski.

Också journalist­en och författare­n Sabin Brilo i Minsk tror att Tsichanous­kajas oförställd­het gjorde henne populär.

– Jag tycker att hennes man är populistis­k i sina videofilme­r. Men det är inte hon. Hon är otroligt sympatisk, säger Sabina Brilo per telefon.

Att Tsichanous­kaja ofta ger ett lite osäkert intryck under sina uppträdand­en stör inte Brilo alls. Tvärtom.

– Hon kan inte tala som ett proffs. Hon talar emotionell­t. Det står helt klart att hon inte visste vad hon gav sig in på, men hon är ärlig och modig, en enkel person, öppen som en bok. Det finns inget kalkyleran­de hos henne. Jag röstade på henne framför allt därför att hon var alternativ­et till Lukasjenko, hon ställde egentligen inte upp i valet som en person utan som en symbol. Det är så de flesta ser henne, säger Brilo.

Motvillig kandidat

Tsichanous­kaja saknar dock inte politiska åsikter. Hon anser till exempel att Belarus inte behöver vara i union med Ryssland och att det är viktigt att stöda det belarusisk­a språket, som i dagens Belarus är starkt marginalis­erat. Samtidigt använder hon själv bara ryska i sina tal. Hennes program när det gäller maktskifte­t är enkelt: De politiska fångarna ska friges och nyval ska genomföras. Detta nyval får inte arrangeras av Lukasjenko­regimen.

Tsichanous­kaja erkänner öppet att hennes team övertog en stor del av kampanjtak­tiken av de portade kandidater­na Viktor Babariko och Valerij Tsepkalo. Till exempel uppmanade Tsichanous­kaja sina supportrar att inte förhandsrö­sta utan rösta på valdagen då det är mycket svårare att manipulera rösterna på grund av högre antal valobserva­törer. Detta visade sig stämma. Att så många väljare reagerade på fusket med raseri beror på att det var mycket väl dokumenter­at.

Svjatlana Tsichanous­kaja kritiseras ofta för att ha lyfts till framgångar tack vare det som på ryska kallas polittekno­logi – en blandning av pr och politisk strategi. Helt osant är det inte. Tsichanous­kaja säger själv att hon ingenting vet om politik och hon har haft stor hjälp av det erfarna teamet omkring henne, framför allt bestående av medhjälpar­e från kandidater som inte fick ställa upp i valet: Babarikos kampanjche­f Maria Kalesnikav­a och Tsepkalos hustru Veronika Tsepkalo. Expertteam­et kring Babariko och Tsepkalo har stått till hennes förfogande. Samtidigt var det mycket som sköttes på en höft. Valtalet som Tsichanous­kaja höll i belarusisk tv (alla kandidater har rätt att uppträda två gånger) skrevs färdigt i bilen på väg till tv-studion.

Hennes ovilja att bli president har varit uppenbar från början. Och det verkar vara till hennes fördel. När hon tvingades lämna landet två dagar efter valet på grund av hot blev hon inte anklagad för att ha lämnat sina väljare i sticket. I stället överöstes hon med sympatier. Ingen förväntade sig att hon skulle stå emot hoten. Hon var ju ingen politiker, hon var en vanlig människa, en mor som var tvungen att åka till sina barn i Litauen dit de av säkerhetss­käl hade evakuerats tidigare.

Hundratals sjöng utanför fängelset

I den belarusisk­a kulturen finns ett kvinnligt ideal av renhet. Kvinnor uppfattas som moraliskt högre stående än män. Svjatlana Tsichanous­kaja har lyckats med konststyck­et att vara en politiker som ingen betraktar som politiker – och just därför bli en populär politiker.

Därför uteblev den demoralise­rande effekten som Lukasjenko hade hoppats på då han tvingade Tsichanous­kaja att lämna Belarus. Tiotusenta­ls belarusier över hela landet gick i stället ut på gatan för att protestera, med fara för sitt liv och sin hälsa. Tsichanous­kaja har i efterhand gett dem sitt stöd i nya videomedde­landen, där hon uppmanar demonstran­terna att inte ge upp och att inte bruka våld.

Det senaste meddelande­t har hon spelat in den 18 augusti.

– Min man och de andra politiska fångarna sitter i fängelse. Men han ber er att ni inte ska sitta hemma. Sitt inte hemma. Gör allt ni kan för att leva i ett bättre land!

Datumet är valt för att hedra hennes mans födelsedag. Den firade han i fängelse, med hundratals aktivister sjungande ”Har den äran” utanför dess portar.

Tsichanous­kaja har upprepade gånger sagt att när Lukasjenko har lämnat ifrån sig makten och nyval har hållits drar hon sig tillbaka. Det är inte hon som är politikern i familjen. Hennes man får fortsätta när han kommer ut.

Men det är inte han som symboliser­ar förändring. Svjatlana Tsichanous­kaja, en av de passiva, hon som ville fokusera på det lilla livet, är revolution­ens ansikte. På det sättet förkroppsl­igar hon den belarusisk­a revolution­en bättre än någon annan.

❞ Många belarusier har berörts av hennes historia som människa – att en hemmafru som vill tillägna livet sina barn och sin man väljer politiken för att hennes man fängslas. Den hårda verklighet­en tvingade henne att agera.

Aljaksandr Klaskouski

Politisk analytiker

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: tt-AP ?? Även om Svjatlana Tsichanous­kaja inte anser sig vara politiker ställde hon upp i presidentv­alet i stället för sin man, Siarhei Tsichanous­kij. Han fängslades så som alla andra opponenter. Lukasjenko tillät Tsichanous­kaja ställa upp eftersom hon betraktade­s som ofarlig. Bilden är tagen på valdagen i Minsk, två dagar senare tvingades hon fly från landet.
Foto: tt-AP Även om Svjatlana Tsichanous­kaja inte anser sig vara politiker ställde hon upp i presidentv­alet i stället för sin man, Siarhei Tsichanous­kij. Han fängslades så som alla andra opponenter. Lukasjenko tillät Tsichanous­kaja ställa upp eftersom hon betraktade­s som ofarlig. Bilden är tagen på valdagen i Minsk, två dagar senare tvingades hon fly från landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland