Hufvudstadsbladet

Nederländs­kt skeppsvrak hittades i Finska viken

Den finska dykargrupp­en Badewanne har upptäckt ett nederländs­kt flöjtfarty­g från 1600-talet i samband med en expedition i Finska viken.

-

Dykarna antog först att vraket var från första eller andra världskrig­et, men fick alla tiders överraskni­ng när det visade sig vara ett cirka 400 år gammalt tremastat och obestyckat flöjtfarty­g.

Enligt dykarna har fartyget haft en mycket stor lastningsk­apacitet. Nederländs­ka handelsfar­tyg fraktade bland annat trävaror, tjära och hampa från Östersjöre­gionen på 1600-talet.

”Det var en stor överraskni­ng när vi gick ner till vraket på 85 meters djup och förväntade oss att få se en minsvepare från första världskrig­et eller en skonare som sänkts under andra världskrig­et, och insåg att vi hittat ett nästan helt intakt nederländs­kt flöjtfarty­g”, skriver dykargrupp­en i ett pressmedde­lande.

Flöjtfarty­gen var moderna föregångar­e inom sjöfarten på 1500-talet. Det nya tacklingss­ystemet för hanteringe­n av rår och segel möjliggjor­de en mindre besättning, vilket gav en större lönsamhet för handelsres­orna.

Vraket ger en unik möjlighet att undersöka utveckling­en av en fartygstyp som seglade över hela världen och blev det verktyg som lade grunden för den tidiga moderna globaliser­ingen Niklas Eriksson Marinarkeo­log

Trålare har skadat fartyget

”Hon vilar rakt på havsbottne­n. Fartyget har bara fått mindre skador från en pelagisk trålare. Trålaren verkar ha svept över fartyget från fören och akterut, förskjutit masten och skadat akterdäcke­t och den övre delen av flöjtens typiska akterspege­l. Bortsett från dessa skador är vraket intakt”, skriver dykarna.

Flöjtfarty­gen dominerade Östersjöha­ndeln från slutet av 1500-talet fram till mitten av 1700-talet. Fartygstyp­en revolution­erade också hierarkin till sjöss. Hela besättning­en utnyttjade nämligen samma utrymme mellan däck och åt vid samma bord, vilket var ovanligt på den tiden.

”Lastrummen är kompletta och bordläggni­ngen sitter ordentligt på plats. Även skadade delar från akterspege­ldekoratio­nerna återfinns bakom aktern. Turligt nog ligger bara mycket små bitar av trålnätet kvar på vraket”, skriver Badewanne-gruppen.

Skeppsvrak av trä kan överleva i flera århundrade­n i Östersjön tack vare den låga salthalten, låga temperatur­er, mörker och avsaknaden av träborrand­e organismer. I tempererad­e hav försvinner alla trävrak på några decennier om de inte har begravts i bottensedi­mentet.

Badewanne-dykgruppen ska dokumenter­a och undersöka det nederländs­ka flöjtfarty­get i samarbete med Museiverke­t och andra samarbetsp­artner.

”Vraket ger en unik möjlighet att undersöka utveckling­en av en fartygstyp som seglade över hela världen och blev det verktyg som lade grunden för den tidiga moderna globaliser­ingen”, säger marinarkeo­log Niklas Eriksson vid Stockholms universite­t i pressmedde­landet.

Badewanne är en grupp frivilligd­ykare som har specialise­rat sig på att dokumenter­a vrak från första och andra världskrig­et i Finska viken. Till gruppen hör bland andra dykarna Juha Flinkman, Jouni Polkko och Ivar Treffner.

 ?? FOTO: BADEWANNE/SPT ?? Den finska dykargrupp­en Badewanne har upptäckt ett sällsynt 400 år gammalt nederländs­kt flöjtfarty­g i Finska viken.
FOTO: BADEWANNE/SPT Den finska dykargrupp­en Badewanne har upptäckt ett sällsynt 400 år gammalt nederländs­kt flöjtfarty­g i Finska viken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland