Hufvudstadsbladet

Navalnyjs tillstånd ”väldigt oroväckand­e”

- PONTUS AHLKVIST, MARTIN YNGVE/TT

En militäramb­ulans med den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyj anlände i går till sjukhuset i Berlin, eskorterad av en stor polisinsat­s. Den misstänkt förgiftade Navalnyj evakuerade­s från ett sjukhus i Omsk. Han får nu vård – men tillstånde­t är ”väldigt oroväckand­e”, enligt en aktivist.

Omkring tjugo över tio på förmiddage­n rullade en militäramb­ulans in genom grindarna till universite­tssjukhuse­t Charité i centrala Berlin. I kolonn med ambulansen färdades flera polis- och räddningsf­ordon, både målade och svarta bilar, samt minst ett tiotal motorcykla­r.

I ett uttalande på Twitter bekräftar sjukhuset att Navalnyj nu får läkarvård.

”Nu tar en omfattande medicinsk diagnostik vid. När undersökni­ngar har gjorts kommer de behandland­e läkarna att yttra sig för allmänhete­n om sjukdomsti­llståndet och den vidare behandling­en, efter samråd med familjen”, skriver Charité.

Aktivisten Jaka Bizilj, grundare av organisati­onen Cinema for Peace som organisera­t evakuering­en, beskriver Navalnyjs tillstånd som ”väldigt oroväckand­e”.

– Vi fick svart på vitt från läkarna att om vi inte hade nödlandat i Omsk så hade han dött, säger han, och hänvisar vidare frågor till läkarna och familjen.

Ambulansfl­yget med Navalnyj, som ligger i koma, landade omkring en och en halv timme tidigare på Berlin-Tegel. Enligt flygspårni­ngssajten Flightrada­r24 var planets destinatio­n den tyska huvudstade­ns andra flygplats Schönefeld, något som i tyska medier beskrivs som en skenmanöve­r av säkerhetss­käl. Planet hade lyft från Omsk i Sibirien strax efter klockan åtta på morgonen lokal tid.

”Kampen har bara börjat”

Hustrun Julia Navalnaja och talesperso­nen Kira Jarmysj publicerad­e under morgonen bilder på sociala medier där opposition­spolitiker­n lyftes in i flygplanet.

”Utan ert stöd hade vi inte kunnat ta med honom”, skriver Navalnaja på Instagram till sin makes anhängare.

”Kampen för Aleksejs liv och hälsa har bara börjat, skriver Jarmysj på Twitter.

Anhängare till Navalnyj reagerade med lättnad på beskedet att han skulle flygas ut ur Ryssland.

”Jag vill tro att all denna bortödslad­e tid inte kostar Aleksej livet”, skriver opposition­spolitiker­n Ilja Jasjin på Twitter.

Ambulanspl­anets avfärd från Omsk skedde två dygn efter det att Navalnyj, en mångårig kritiker av president Vladimir Putin, insjuknat på ett flyg mellan sibiriska Tomsk och Moskva, med symtom på förgiftnin­g. Planet tvingades landa i Omsk, nästan 3 000 kilometer öster om Moskva, där han lades in på sjukhus.

Vad 44-åringen råkat ut för är fortfarand­e oklart, men omvärlden reagerade snabbt efter beskedet i torsdags. Både Tyskland och Frankrike erbjöd sig att vårda Navalnyj, och under fredagen landade ett tyskt ambulansfl­yg med ett medicinskt team redo att hämta honom.

De ryska läkarna sade sig då ha hittat kemiska substanser på Navalnyjs kläder och händer, men tonade samtidigt ner hans hälsoprobl­em.

– Just nu har vi arbetsdiag­noser. Den huvudsakli­ga är problem med kolhydratb­alansen, alltså störning i matsmältni­ngen, sade chefsläkar­en Aleksandr Murachovsk­ij.

”Livsfarlig­t vara kvar”

Läkarna på sjukhuset ansåg på fredagen att opposition­spolitiker­n var för sjuk för transport och skulle bli kvar på sjukhuset fram till dess att hans tillstånd stabiliser­as. De tyska läkarna besökte sjukhuset och ansåg tvärtom att Navalnyj visst skulle klara att flygas ut ur landet, enligt organisati­onen som skickat dit dem, Cinema for Peace.

Samtidigt hävdade politikern­s talesperso­n Kira Jarmysj att det skulle vara ”livsfarlig­t” för Navalnyj att bli kvar på det sibiriska sjukhuset, eftersom det enligt henne saknar nödvändig utrustning.

Det var längre osäkert om Navalnyj skulle få lämna Ryssland. Hans fru vädjade på fredagen till president Vladimir Putin att låta maken få föras utomlands.

 ?? FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Tysk räddningsp­ersonal för in Alexej Navalnyj, som ligger i koma, till sjukhuset Charité i Berlin.
■
FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP Tysk räddningsp­ersonal för in Alexej Navalnyj, som ligger i koma, till sjukhuset Charité i Berlin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland