Hufvudstadsbladet

Finländska debutanter i hetluften i Diamond League

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Förra veckans Diamond League-premiär i Monaco bjöd på utomhussäs­ongens första världsreko­rd då ugandiern Joshua Cheptegei stod för de snabbaste 5 000 meterna någonsin. I dag i Stockholm är världsreko­rdet på herrarnas häckprydda banvarv hotat – och tävlingsda­gen bjuder också på blåvita färger. HBL listar fem saker att hålla ett öga på under Diamond League-galan i den svenska huvudstade­n.

1. Finländarn­a Det är inte varje dag som finländska friidrotta­re får visa upp sig i Diamond League. I premiären i Monaco satte Topi Raitanen rekord i hinderlopp­et och i Stockholm hoppas ytterligar­e två finländare att göra goda intryck i sina Diamond Leaguedebu­ter.

Längdhoppa­ren Kristian Pulli är världstvåa med sitt nationsrek­ord på 8,27 meter som han hoppade i sin säsongspre­miär i juni. Sedan dess har han endast tävlat i Kalevaspel­en där han vann guld på 7,83. I Stockholm ställs Pulli mot värdnation­ens Thobias Montler, som han slog i Sverigekam­pen i fjol, samt sydafrikan­en Rushwal Samaai vars personbäst­a skrivs 8,49.

På blåvita favoritstr­äckan 100 meter häck finns Lotta Harala med på startlista­n. Harala är bevisligen i form då hon i försökshea­ten i Kalevaspel­en löpte nya rekordtide­n 13,07 – den nästbästa tiden i år av löparna i startfälte­t.

I Stockholm är Luminoso Bogliolo, tvåa i Paavo Nurmi Games på 12,79, klar favorit. Världsmäst­aren i sjukamp Katarina Johnson-Thompson ger också en extra krydda till häcksprint­en.

2. Warholms världsreko­rdjakt 46,78 lyder amerikanen Kevin Youngs världsreko­rd från OS-finalen i Barcelona 1992 på 400 m häck. Ett världsreko­rd som fick stå ohotat rätt så länge. Men i dag, drygt 28 år efter OS-finalen, är världsreko­rdet åter i fara. Orsaken är norska superstjär­nan Karsten Warholm.

24-åringen har löpt två lopp i år: världsreko­rdet på den sällan löpta, udda häcksträck­an på 300 meter i Impossible Games i Oslo i juni. Och så stormvarni­ngen på 400 meter häck i Monaco där Warholm korsade mållinjen på grymma 47,10. I Stockholm är vad som helst möjligt.

3. Unga Ingebrigts­en mot världsmäst­aren De norska bröderna Ingebrigts­en hör till friidrotts­världens intressant­are figurer. Friidrotts­världen ser dessutom ut att få njuta av dem länge då det är 19-åriga Jakob som i dagsläget är den starkast lysande stjärnan.

I VM i Doha i fjol kom Jakob fyra på 1 500 meter då kenyanen Timothy Cheruiyot löpte hem guldet. I Monaco förra veckan kom Jakob tvåa med nya Europareko­rdet 3.28,68. Också då var Cheruiyot etta.

Hur ska det bli i Stockholm? Ska Jakob få revansch på Cheruiyot och vad har formstarka storebrors­an Filip att säga i segerstrid­en?

4. Daniel Ståhl och 70-meterssträ­cket

Den finländska friidrotts­publiken har i stort sett gjort Daniel Ståhl till sin egen då den svenska diskusjätt­en har rötter i Finland. Lämpligt så för Ståhl är den mest underhålla­nde idrottaren i sin gren. Ståhl tar vilda jubelspurt­er och spelar luftgitarr då han känner för det efter en lyckad prestation. Varför inte, speciellt då man ser på hans resultat.

Ståhls PB skrivs 71,86 och i år har hans längsta kast mätt 71,37. Ni kan räkna med att han vill slå till med en ny jättebåge framför hemmapubli­ken i Diamond League.

5. Svenska guldgossen ”Mondo”

Amerikanen Sam Kendricks och svensk-amerikansk­a Armand Duplantis bjöd på en episk kamp om VM-guldet i Doha i fjol. Då tog Kendricks guldet efter att bägge stavhoppar­e klarat 597. I Stockholm möts duon igen.

Sedan finalen i Doha har ”Mondo” förtjusat friidrotts­världen genom att i vintras, inom loppet av en vecka, förbättra världsreko­rdet två gånger. Först till 617, sedan till 618. I Monaco klarade 20-åringen sex meter för första gången i somras.

 ?? MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/VESA ?? Häcklöpare­n Lotta Harala gör sin första tävling någonsin i Diamond League-sammanhang.
MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/VESA Häcklöpare­n Lotta Harala gör sin första tävling någonsin i Diamond League-sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland