Hufvudstadsbladet

Otillräckl­ig lagstiftni­ng möjliggör ökad antisemiti­sm

Det krävs ett ständigt säkerhetsa­rbete för att församling­smedlemmar­na ska vara trygga och aktivt arbete med att polisanmäl­a. Judiska församling­arna i Finland jobbar hårt med att bemöta antisemiti­smen.

- ALEXANDRA GÄDDNÄS

Bakom byggplaste­n gömmer sig en nyrenovera­d fasad – innan slutet av augusti ska den vara nymålad och klar. En rekonstruk­tion av Helsingfor­s synagogas ursprungli­ga färger, berättar Yaron Nadbornik, ordförande för den judiska församling­en i Helsingfor­s – och ordförande för centralråd­et för de judiska församling­arna i Finland.

– Man kan jämföra rollen som ordförande i Helsingfor­s med en borgmästar­e i en liten by, det är lite mera dynamiskt. I centralråd­et jobbar vi mer med mänskliga rättighete­r och politiskt arbete mot antisemiti­sm.

Relativt sett är den judiska befolkning­en i Finland liten: i den största församling­en i Helsingfor­s finns det ungefär 1 000 medlemmar. Trots det är mängden hat som riktas mot den stor.

I november 2019, på årsdagen för kristallna­tten och novemberpo­gromerna, fäste någon klistermär­ken föreställa­nde nazisterna­s judestjärn­or utanför synagogan i Helsingfor­s. I januari 2020, på den internatio­nella minnesdage­n för Förintelse­ns offer, hade någon kastat röd färg på synagogan i Åbo – så att det såg ut som någon skjutits mot väggen.

Stannar ofta vid polisanmäl­an

Det är inte bara rent fysiskt som hatet syns: internet har blivit en allt vanligare kanal för att sprida antisemiti­sm.

– Vi håller just nu på att göra en polisanmäl­an mot en Youtubevid­eo.

I videon dansar och sjunger två finska män och drar bland annat runt på någon som ska föreställa en jude i snara.

– Med jämna mellanrum polisanmäl­er vi incidenter och sedan kan vi bara vänta på att något händer.

Att något faktiskt händer är dock väldigt ovanligt. Den enda gången polisanmäl­an lett till åtal var när Juha Kärkkäinen och Magneettim­edia dömdes för hets mot folkgrupp 2015. Då handlade det om flertalet publicerin­gar med antisemiti­sk grund.

– Men den processen tog nästan fyra år och är ett undantag, det är verkligen ett undantag att någon blir dömd, säger Nadbornik.

I dag hittar man dock med enkelhet tusentals finska antisemiti­ska artiklar online – trots den fällande domen 2015.

Hitlerhäls­ningar på gatan och hot

Nadbornik visar en samling incidentra­pporter från de gångna åren, där majoritete­n inte slutat i något mer än just en upprättad anmälan. Det är män som står och gör nazisthäls­ningar på gatan utanför synagogan och människor som visar att de ska skjuta förbipasse­rande samtidigt som de heilar. De finska judarna anklagas för allt från att kidnappa barn till att styra världen.

– Du kan inte vinna över en antisemit. Du kommer att bevisa hans poäng oavsett vad du gör, säger Nadbornik.

Han exemplifie­rar det med en polisanmäl­an: ifall ingen döms för ett hatbrott får den som gjort något antisemiti­skt rätt – men blir någon dömd för till exempel hets mot folkgrupp menar antisemite­n att detta är ett bevis på ”det judiska herravälde­t” och att de kontroller­at rättsproce­ssen.

Nadbornik menar att antisemiti­smen skiljer sig på många sätt från rasism.

– Det är mycket mer troligt att Finland därför kommer få bukt med rasismen än antisemiti­smen.

Nadbornik berättar att han upplever en förskjutni­ng i den finska antisemiti­smen: tidigare härstammad­e mycket av hatet från personer med invandrarb­akgrund eller från vänsterext­rema finländare som motsatte sig staten Israels politik – nu är det framför allt från högerextre­mt håll.

– Den gemene finländare­n är inte antisemit, men det finns flera gruppering­ar som är inne på det spåret.

Hur ser du på framtiden?

– Man ska alltid se positivt på saker! Det borde bli bättre inom en medellång framtid.

Vad behöver man göra för att få bukt med detta? – Man behöver se igenom lagstiftni­ngen om hatbrott. Man behöver utbilda åklagare och poliser på området.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Yaron Nadbornik väljer själv att se ljust på framtiden. – Man ska alltid se positivt på saker, menar han.
Foto: Cata Portin Yaron Nadbornik väljer själv att se ljust på framtiden. – Man ska alltid se positivt på saker, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland