Hufvudstadsbladet

Där vattnet oupphörlig­t kväller fram

Detaljerat och sakkunnigt beskriver Birgitta Lillpers i sin nya bok hur dikternas jag rengör och frilägger en igenslamma­d källa. Det är en lång process präglad av arbete och upprepning.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

POESI Birgitta Lillpers Kälda Pequod press 2020

”Vad är det / som sker, vad är det som sker / när man asfalterar källor?” Den frågan ställde redan Gösta Ågren för länge sen. Birgitta Lillpers motsvarigh­et lyder:

När istället för hjärta längst in är en handelskam­mare

vad ska en dag då komma upp här runt källan

För vardera handlar det om insikten att det som är verkligt värdefullt, särskilt om värdet inte mäts i pengar, förr eller senare tas ifrån en och förstörs av ”utveckling­en”. Birgitta Lillpers nya diktsamlin­g Kälda är helt ägnad en källa. Titeln är Orsamål för källa och förankrar tillsamman­s med andra dialektala fraser dikterna i poetens hemtrakter. Genom åren har det varit en viktig princip för Lillpers att i poesin gestalta ett sätt att leva och det seende som följer därav. Hon är själv verksam som fårbonde på sin släktgård i Orsa, Dalarna.

Nästan rituellt upplagd

Kälda är trots sitt vardagliga idiom nästan rituellt upplagd. Detaljerat och sakkunnigt beskrivs hur dikternas jag rengör och frilägger en igenslamma­d källa. Det är en lång process präglad av arbete och upprepning. Dikterna är fulla av saklighete­ns poesi, runt källan växer med små medel fram en biotop i växlande årstider och väderlekar. Parallellt med arbetet återhämtar sig jaget från ett existentie­llt bottenläge:

Klev alltså ner och kände efter: finns det överlevnad här?

Det fanns åtminstone tröst

så att det blev för en överlevnad: /- - -/ tänkte så länge vatten rinner upp här så länge stannar jag iallafall så länge stannar jag.

I utkanten av skeendet finns de som vill exploatera naturen och därmed utplåna både källan och den livs

hållning Kälda står för. Trots det är det ständigt sig förnyande vattnet en obändig kraft som delar med sig av sitt liv. Men Lillpers är noga med att påpeka att hon inte skriver i symboler: ”Nej, jag pratar inte / om gud. / Jag pratar om källan. / Det är som med höet: / det är inte om kött jag talar då, eller / om förgänglig­het, utan om ibland svårbärgad, / doftande / föda.” Vad hon uttrycker är förundran inför något som finns, bortvänt och helt oberoende av henne själv men ändå tillgängli­gt.

Kälda är med sin lågmäldhet och sitt enkla, sakligt kraftfulla språk en märkvärdig­t stark och suggestiv diktsamlin­g. Det för en, nästan i förbigåend­e, in i en värld där existensen­s grundvillk­or blir synliga. Där vattnet oupphörlig­t kväller fram, starkt men ändå hotat.

 ?? FOTO: GUNNEL JOHANSSON ?? Birgitta Lillpers nya bok är med sin lågmäldhet och sitt enkla, sakligt kraftfulla språk en märkvärdig­t stark och suggestiv diktsamlin­g.
FOTO: GUNNEL JOHANSSON Birgitta Lillpers nya bok är med sin lågmäldhet och sitt enkla, sakligt kraftfulla språk en märkvärdig­t stark och suggestiv diktsamlin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland