Hufvudstadsbladet

Prosaiskt betitlad diktsamlin­g

- HÅKAN MÖLLER kultur@hbl.fi

När det är som allra bäst, och bättre än kanske nånsin förr, hänger det inte så lite på att frestelsen att briljera tycks tyglad, på den framgångsr­ika bildhushål­lningen, den avspända diktionen, på det chosefria tilltalet – som når rakt in, konstatera­r Håkan Möller om Niklas Rådströms nya diktsamlin­g.

POESI Niklas Rådström Då, när jag var poet Albert Bonniers förlag 2020

För tjugo år sen återvände Niklas Rådström till poesin med samlingen Om att komma tillbaka till dikten (2000). Nu är han tillbaka igen, med en diktbok lika prosaiskt betitlad: Då, när jag var poet. När han nu ännu en gång söker sig till författars­kapets utgångspun­kt, lyriken, sker det med både förundran och säkerhet. Vad förmår inte poesin för den som väntar in den?

Långa stycken är det mästerligt, som hans fönster mot poesins rymder alltid stått på glänt. Rådström har sedan genombrott­et med den lyriska biografin över en florentins­k renässansk­onstnär, Dikter kring Sandro della Quercias liv (1979), ett enastående gesällprov med fullfjädra­de sonetter, madrigaler, berättande dikter, fragment och kortdikter, oförtrutet breddat sin repertoar. Han intar i dag med sin lyrik, dramatik, sin växlingsri­ka romankonst, och sina konstartsö­verskridan­de samarbeten med musiker och konstnärer en unik ställning i svensk kultur.

Litteratur­historiskt sett har han inte brutit ny språklig mark och blivit inbegreppe­t av en ism eller korats till förste representa­nt för en generation, men han har kommit att behärska många litterära konstforme­r och trots bredden är hans lägsta nivå hög inom alla genrer. I det avseendet har han i sin generation få medtävlare. Efter den senaste serien romaner, Månens anförvant (2010), Boken (2013), En Marialegen­d (2016), var och en ett veritabelt kraftprov, kommer nu som ytterligar­e en bekräftels­e på vidden av hans litterära förmåga en överflödan­de rik diktsamlin­g.

Skönskrift­en kan ta över

När jag läser baklänges i hans lyriska författars­kap slår det mig att han då och då hamnar i det preciösas grannskap. Skönskrift­en kan ta över, de lyckade formulerin­garna hopar sig, som hade han glömt det välgörande ”skorret” i dikten. Det inträffar nu mycket sällan, men i vissa av den nya samlingens prosadikte­r kan den eggande upptakten som ger löfte om en fortsatt aforistisk pregnans i stället löpa vidare i en terräng dominerad av anaforiskt ordnade och skönt klingande fraser. Jag tror att många av prosadikte­rna också hade vunnit på att återförena­s med den grafik av Nils Kölare som de en gång publicerad­es ihop med. Jag saknar också bildkonste­n av Catharina Günther-Rådström som tolkas i avdelninge­n ”Örhängen” – det är

Det är ingen hemlighet att Niklas Rådström för ungefär tre år sen drabbades av leukemi. Nu rapportera­r han ur den inlagde patientens perspektiv om den rädsla som vi alla delar när vi väl står öga mot öga med den död som inte vill oss nåt och som vi inte ens kan spela schack med.

lysande tolkningar som nu står på egna ben, men som läsare anar jag att jag går miste om ett spännande samspel mellan bild och dikt.

Att publicera tillfälles­dikter har alltid varit förenat med risken att den i efterhand tryckta dikten förlorar glansen som den spred över det högtidliga tillfället. Här finns ett par dikter medtagna som alldeles säkert fick stunden att skimra men som nu framträder i ett annat ljus. Det banala skuggar obönhörlig­en varje i efterhand tryckt tillfälles­dikt.

Men inför en diktsamlin­g med avdelninga­r som ”Då, när jag var poet”, ”Liten serenad i fem stycken”, ”Huddinge sjukhus, höst som vår, sommar som vinter” och ”Sånger” förblir dessa invändning­ar marginella. När det är som allra bäst, och bättre än kanske nånsin förr, hänger det inte så lite på att frestelsen att briljera tycks tyglad, på den framgångsr­ika bildhushål­lningen, den avspända diktionen, på det chosefria tilltalet – som når rakt in.

Rådström slår an en metapoetis­k ton i bokens inledande stycken, som tog han vid efter den vackert reflektera­nde ”Ett manifest” i den föregående samlingen. Poesin sägs där veta ”allt om världen”. Nu är poesin ”en klyfta att klättra genom, / inte för att komma ner i eller upp ur, / utan för att hitta en plats att tappa fotfästet i.” Och dikten tillskrivs en särställni­ng som uttrycksme­del – den är den ”visa” som tar vid när ”språket tagit slut”, vilket gör den till musikens syster. Med dikten förstår vi världen eller annorlunda uttryckt: dikten förstår oss – Rådström är och förblir en förvaltare av 1800-talsromant­ikens erfarenhet.

Den inlagde patientens perspektiv

Döden har alltid varit en av Rådströms tematiska följeslaga­re, och vid ingången till sitt åttonde livsdecenn­ium har de döda vännerna naturligt nog blivit fler och poeten har också fler att biträda med sin minneskons­t. Han gör det med en osentiment­al känslighet som torde få de i livet kvarvarand­e vännerna att hoppas på att en gång få bli porträtter­ade just av sin vän Niklas. Men de döda gör sig också påminda i drömmen, liksom döden i den skrivandes eget liv – därom Huddinge sjukhus-sviten.

Det är ingen hemlighet att Niklas Rådström för ungefär tre år sen drabbades av leukemi. Nu rapportera­r han ur den inlagde patientens perspektiv om den rädsla som vi alla delar när vi väl står öga mot öga med den död som inte vill oss nåt och som vi inte ens kan spela schack med. Men han ger oss också den uppbygglig­a bilden av den vård som varje dag utförs i det tysta till välsignels­e för de sjuka och döende. Det är resignatio­n och tröst i en rättfram dödsberede­lsesvit.

”Liten serenad i fem stycken” är en serie kärleksdik­ter till den älskade, till livskamrat­en; ett av många exempel på den direkthet som inte tar omvägen om den alltför eleganta vändningen. Som kärleksdik­ter har de kvaliteter som borde göra dem självklara i framtidens utökade upplagor av den på sin tid bästsäljan­de antologin Mannens dikt om kärlek, och stå sida vid sida med dikter av Lagerkvist, Vennberg, Forssell och Espmark.

Avdelninge­n ”Sånger” samlar texter skrivna för att tonsättas. Det tillhör det vanskligas­te en poet kan ge sig in på, men Rådström lyckas med konststyck­et att skapa existentie­llt hållbar sång för vilsegångn­a själar och ambitiösa körer. Hans sånger utmärks av en enkelhet och sångbarhet som aldrig kantrar över i platthet och stundtals är det i klass med C. J. L. AlmqvistsS­onges. Återstår att hoppas att Niklas Rådström ännu många nätter ska finna det värt att dröja med sitt trollspö vid poesins öppna fönster.

 ?? FOTO: HåKAN ELOFSSON ?? Litteratur­historiskt sett har Niklas Rådström inte brutit ny språklig mark och blivit inbegreppe­t av en ism eller korats till förste representa­nt för en generation, men han har kommit att behärska många litterära konstforme­r och trots bredden är hans lägsta nivå hög inom alla genrer.
FOTO: HåKAN ELOFSSON Litteratur­historiskt sett har Niklas Rådström inte brutit ny språklig mark och blivit inbegreppe­t av en ism eller korats till förste representa­nt för en generation, men han har kommit att behärska många litterära konstforme­r och trots bredden är hans lägsta nivå hög inom alla genrer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland