Hufvudstadsbladet

Tid för att hämta andan?

”Det finns alltså flera argument som talar för att aktiemarkn­aderna är mogna för en period med svagare utveckling.”

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen var i stort sett oförändrad under veckan som gick. Sedan slutet av maj har OMXH25-index stigit med drygt 7 procent, vilket är ovanligt starkt för perioden juni–augusti.

Även internatio­nellt har utveckling­en varit positiv under sommaren. Europeiska aktier har stigit med cirka 4 procent. I USA har S&P 500 lyft med drygt 10 procent, vilket för en europeisk investerar­e delvis motverkats av effekterna från en svagare dollar.

Sommarens bolagsrapp­orter har varit en viktig drivkraft för aktiemarkn­aderna med resultat som varit klart bättre än befarat. Bolagen har både haft en starkare försäljnin­g och varit mer framgångsr­ika i att hantera effekterna av pandemin än vad marknadens aktörer räknat med. Veckans rapportbol­ag (Fortum och Kojamo) tillhörde dock de bolag som inte riktigt nådde upp till förväntnin­garna, vilket också avspeglade­s i en svagare kursutveck­ling.

Det blir troligen inte lika enkelt att överraska marknadens aktörer positivt när tredje kvartalets resultat ska presentera­s. Förväntnin­garna har stigit. En tydlig förbättrin­g av lönsamhete­n reflektera­s både i analytiker­nas prognoser och i bolagens värdering. P/E-talet för 2021 är i nuläget cirka 16x på Helsingfor­sbörsen – i linje med genomsnitt­et för de senaste fem åren, men det ger inget stort utrymme för besvikelse­r.

De politiska riskerna har ökat något. I USA har Joe Biden ett tydligt övertag mot president Trump i opinionsmä­tningarna inför höstens val. Gissningsv­is kommer tonläget i valrörelse­n att skruvas upp ordentligt under hösten, och man behöver inte ha speciellt mycket fantasi för att se hur det kan skapa oro på kapitalmar­knaderna. En annan politisk risk är de ökade spänningar­na mellan USA och Kina.

Flera indikatore­r pekar på att takten i återhämtni­ngen dämpats något på senare tid, inte minst till följd av en ökad smittsprid­ning i de ekonomier som öppnat upp efter större nedstängni­ngar. Även om detta kommer att vara övergående ger det förstås skäl till oro kring den kortsiktig­a utveckling­en för efterfråga­n.

Det finns alltså flera argument som talar för att aktiemarkn­aderna är mogna för en period med svagare utveckling, i väntan på tydligare besked om konjunktur­läget globalt. Samtidigt finns det goda skäl för att tro på en fortsatt positiv utveckling för aktier på lite längre sikt: De massiva finans- och penningpol­itiska stimulanse­rna kvarstår och kommer inte att dras undan i första taget. När den kortsiktig­a oron väl släpper har vi sannolikt en rejäl återhämtni­ng i både produktion och konsumtion att vänta. Vilket förstås kan lyfta företagsvi­nsterna ytterligar­e en nivå.

Alternativ­en till aktier i form av räntebäran­de placeringa­r är inte lockande. Med statsränto­r kring nollstreck­et och en förväntad långsiktig avkastning på aktier på cirka 9 procent (baserat på vinstprogn­oserna för 2021 samt en tillväxt runt 3 procent) får den långsiktig­e placeraren fortfarand­e bra för att ta risken med aktieplace­ringar. Men kortsiktig­t kan det vara dags för en andhämtnin­gspaus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland