Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna om jobben: ”Det pysslas med detaljer”

Sannfinlän­darna ställer sig avogt till att slopa den så kallade pensionssl­ussen, och kritiserar regeringen för att debatten om jobben kretsar kring detaljer. Riksdagsgr­uppen vill fälla EU:s föreslagna återhämtni­ngsfond.

-

Sannfinlän­darna uttryckte besvikelse över debatten om sysselsätt­ningen då partiets riksdagsgr­upp samlades i Åbo på onsdagen.

– Nu pysslas det med detaljer. Den stora bilden är att företagen inte anställer om de inte har bättre utsikter, att folk inte tar emot jobb om de klarar sig sämre än på bidrag, och att folk inte flyttar efter jobb om de inte har råd med boende, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som också kritiserar bränsleska­tten.

Om de ämnen som tas upp i Finansmini­steriets papper säger han att partiet förhåller sig ifrågasätt­ande till att slopa pensionssl­ussen. Den innebär att man kan få förlängd inkomstrel­aterad dagpenning nära pensionsål­dern. Enligt Halla-aho är det ett större problem att människor inte orkar ända fram till pensionsål­dern, och att det är svårare att hitta jobb när man är äldre. Däremot säger han att Sannfinlän­darna förhåller sig öppet till att ändra i den inkomstrel­aterade dagpenning­en.

– Vi ser först vad det kommer för förslag, om det kommer, och vad det beräknas ha för effekt.

Ifrågasätt­er EU-paketets grundlagse­nlighet

Under sommaren krävde Sannfinlän­darna att riksdagen skulle samlas för att debattera EU:s återhämtni­ngsfond på 750 miljarder, men behandling­en blir till höstsessio­nen.

Gruppordfö­rande Ville Tavio säger att Sannfinlän­darna alltjämt misstänker att fonden är något som inte kan klubbas igenom i normal lagstiftni­ngsordning, det vill säga utan grundlagsk­rock, men tillägger att det är grundlagsu­tskottet som avgör.

– Det är viktigt att gå igenom processen bakom stödpakete­t då frågan behandlas i riksdagen, och att grundlagsu­tskottet ser på det. Vår grupp är inte en domstol i det avseendet, säger Tavio.

Han är beredd att försöka fälla återhämtni­ngsfonden men är medveten om att det kräver flera partier.

– Blickarna går mot Centerns och Samlingspa­rtiets ledamöter.

Också KD höll sommarmöte på onsdagen och uttryckte oro för att regeringen försvarar återhämtni­ngsfonden. ”KD:s riksdagsgr­upp befarar, att då man en gång tänjt gränser för EU:s grundfördr­ag på ett sätt som bör ifrågasätt­as, rentav med tolkningar som går emot grundfördr­aget, så är det klart att det kan ske på nytt vid nästa kris”, skriver gruppen i ett utlåtande.

Även president Sauli Niinistö uttryckte sin oro över grumlade EUprincipe­r på ambassadör­sdagarna.

SYLVIA BJON

sylvia.bjon@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Ville Tavio och partiledar­e Jussi Hallaaho på riksdagsgr­uppens sommarmöte i Åbo.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande Ville Tavio och partiledar­e Jussi Hallaaho på riksdagsgr­uppens sommarmöte i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland