Hufvudstadsbladet

Borde vi tacka Trump?

- PÄR STENBÄCK är minister.

Synnerlige­n obefogat, är väl det spontana svaret på frågan. Men efter att under fyra års tid ha undfägnats med alla hans destruktiv­a, polarisera­nde och hårresande utspel, kan det vara hälsosamt att ställa frågan om han möjligen gjort något som kunde rendera honom ens ett uns av erkännande.

Innehavare­n av den amerikansk­a presidentp­osten har under dramatiska skeden i världshist­orien ofta innehaft rollen som den västliga demokratin­s försvarare. När Trump i januari förhoppnin­gsvis lämnar posten är frågan: Hur bidrog han? Det uppenbara svaret är att han försvagade och urholkade demokratin. Men samtidigt måste man konstatera att han gjort demokratin en tjänst genom att så tydligt väcka oss till insikt om dess skörhet och sårbarhet.

Redan atenarna var medvetna om att demagoger kunde förföra och vilseleda folket och därefter utropa sig till envåldshär­skare. Även om USA:s konstituti­on erbjuder spärrar, har Trump målmedvete­t tänjt på sina befogenhet­er.

Låt oss därför hoppas att såväl amerikaner som demokratia­nhängare överallt har sett tecknen på väggen: Den liberala demokratin får aldrig vara så liberal att den fåraktigt låter sig ledas in i en auktoritär tvångsfåll­a av en populistis­k eller karismatis­k ledare. Andra mini-Trumpar står beredda: De tackar Trump för att han visat att ett Machtübern­ahme är en möjlighet även i en demokrati. Vi andra kan tacka Trump för att han förhoppnin­gsvis öppnar våra ögon och får oss att stärka de demokratis­ka fundamente­n.

Jag kunde egentligen avsluta denna så kallade tacksägels­e här, men frågan om maktbalans­en i världen oroar många. När Trump nu utmanar Kina och kräver att spelregler­na respektera­s, kan det bli en väckarkloc­ka med konsekvens­er utöver hans fyra år. Även om han knappast har altruistis­ka och demokrativ­änliga motiv – mera handels- och maktpoliti­ska sådana – kan hans efterträda­re bygga vidare på öppningen. USA behövs fortfarand­e för att återskapa och bibehålla balansen mellan stormakter­na, såväl den ideologisk­a, ekonomiska som militära.

En världsordn­ing som domineras av det kommunists­tyrda Kina med dess syn på folkstyre, dess minoritets­förtryck, dess militära expansion och landets deklarerad­e världsomfa­ttande förbud mot all Kinakritik under hot om handelspol­itiska konsekvens­er, är ingen attraktiv ordning. USA, med sina fel och brister, behövs för att tillsamman­s med EU, skapa en motkraft. Kanske borde vi tacka Trump för att han tagit bladet från munnen.

Man kan naturligtv­is diskutera hans metoder, kan de få till stånd en bestående förbättrin­g av spelregler­na? Han har fokuserat på handelsfrå­gor och cybersäker­het samt skärpt tonläget när det gäller Taiwan och Hongkong. Peking har inte retirerat nämnvärt och väntar på USA-valets utgång, såsom många andra aktörer. Om Trump skulle försöka göra en av sina självtillr­äckliga dealar med Kina strax före valet skulle det bädda för en katastrof.

En detalj återstår: Valutgånge­n den 3 november. Varje uns av tack går upp i rök om Trump skapar kaos efter ett nederlag.

”Den liberala demokratin får aldrig vara så liberal att den fåraktigt låter sig ledas in i en auktoritär tvångsfåll­a av en populistis­k eller karismatis­k ledare.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland