Hufvudstadsbladet

SDP-beslut kan bli ödesdigert för Österbotte­n

-

Det att Socialdemo­kraterna på sin partikongr­ess i måndags med siffrorna 228 mot 188 röstade för att förbjuda pälsnäring­en kommer att förpassa hela branschen i en ny era av osäkerhet. SDP är inte bara statsminis­terparti, vi talar också om landets största parti med en positiv tillväxtku­rva i väljarunde­rstöd.

I och med att pälsnäring­en är en fråga som delar regeringsp­artierna kommer knappast något dramatiskt att hända under innevarand­e regeringsp­eriod. Men frågan om ett näringsför­bud dyker garanterat upp under regeringsf­örhandling­arna efter nästa riksdagsva­l, speciellt som även De gröna och Vänsterför­bundet är emot pälsnäring­en.

Det ställer i sin tur SFP i en mycket besvärlig sits. Frågan är om SFP ens kan gå med i en regering som tar sikte på att avveckla en av de viktigare exportnäri­ngarna i Österbotte­n.

Under 2010-talet har näringen dragit in mellan 300 och 810 miljoner euro i exportintä­kter per år. Vi talar alltså om en genomsnitt­lig inkomst om 500 miljoner euro per år. (...) Vilken alternativ näring i Österbotte­n ska producera alla dessa exportmilj­oner sedan då det finländska pälsnäring­sförbudet är verkställt?

Den näringen finns inte. Och den kommer heller inte att existera i framtiden. (...) FSD:s representa­nter förmådde inte stoppa kongressbe­slutet om pälsnäring­en och tvingas nu foga sig i det. Det kommer i sin tur att ytterligar­e försvaga den finlandssv­enska, socialdemo­kratiska rörelsen i Svenska Österbotte­n.

Några tiotal rösters skillnad i en omröstning på en partikongr­ess kan med andra ord på lång sikt få enorma konsekvens­er för tusentals människors utkomst, för ett helt lands totala exportintä­kter och en politisk rörelses framtid.

Österbotte­ns Tidning

Kenneth Myntti om att SDP som statsbäran­de parti borde inrikta sig på att skapa nya jobb, inte spoliera verksamhet­sförutsätt­ningarna för nuvarande exportnäri­ngar som redan har fullt upp med att klara lönsamhete­n.

Livet och hälsan är billiga. Ilta-Sanomat om att priset på opposition­sledarnas liv och hälsa i Ryssland tycks bli allt billigare med tanke på att vårt östra grannland tycks ha fått smak för giftmord.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ??
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland