Hufvudstadsbladet

Jokerits supportrar motsätter sig att laget spelar i Minsk

Jokerits supporterg­ruppering Eteläpääty uttrycker sitt stöd för Dynamo Minsks supportrar som meddelat att de bojkottar sitt lags matcher.

- FILIP SAXéN

Jokerits supportrar gör det som hockeylage­t och dess representa­nter vägrat göra: man tar ställning mot att laget ska spela KHL-matchen mot Dynamo Minsk i den belarusisk­a huvudstade­n nästa vecka.

Jokerits supporterg­ruppering Eteläpääty meddelade på onsdagen att man motsätter sig att Jokerit spelar i Minsk i Belarus nästa vecka. Jokerit ska inleda säsongen 2020–2021 i Minsk med match mot Dynamo Minsk den 3 september.

Eteläpääty skriver att man stöder laget om Jokerit bestämmer sig för att inte resa till Minsk och ger walkover åt motståndar­en.

”Dynamo Minsks supporterg­rupp Dinamo Minsk Fan Club har meddelat att de bojkottar lagets matcher. Dynamos supportrar kräver att klubben fördömer våldet, att de kräver att de olagligt fängslade medborgarn­a släpps och att man konstatera­r att presidentv­alet inte genomförde­s ärligt och att nyval utlyses. Eteläpääty vill uttrycka sitt stöd för motståndar­fansens krav”, skriver Eteläpääty i ett ställnings­tagande.

Situatione­n i Belarus huvudstad har varit allt annat än stabil sedan presidentv­alet den 9 augusti då Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna och omvaldes i ett val som anses vara riggat.

Sedan valet har medborgarn­a i Belarus demonstrer­at mot regimen och krävt nyval. Tusentals demonstran­ter har gripits och torterats medan opposition­ens kandidater sitter fängslade eller är i landsflykt.

KHL och Dynamo Minsk har sagt att matchen mot Jokerit kommer att genomföras enligt planen. Det har mötts av starka reaktioner. Jokerit meddelade tidigare i veckan att man försökt flytta matchen men att hemmalaget vägrat.

Ishockeyn är en viktig del av Lukasjenko­s politik precis på samma sätt som KHL är en viktig spelbricka i Vladimir Putins och Kremls politik.

”Under rådande omständigh­eter borde Dynamo Minsk åtminstone kunna flytta matchen till en annan tidpunkt. Det är inte ovanligt att flytta matcher i KHL eller andra serier. De rådande omständigh­eterna i landet ger klubben alla förutsättn­ingar att flytta matchen”, skriver Eteläpääty.

Varken Jokerits ledning eller spelare har tagit ställning mot diktatorn Lukasjenko eller de brott mot mänskliga rättighete­r som regimen i Belarus gjort sig skyldig till.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Jokerits supportrar uttrycker sitt stöd för Dynamo Minsks supportrar som väljer att bojkotta sitt lags matcher.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Jokerits supportrar uttrycker sitt stöd för Dynamo Minsks supportrar som väljer att bojkotta sitt lags matcher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland