Hufvudstadsbladet

Jag tror, jag tror på hösten

- ISABELLA ROTHBERG teaterreda­ktör

Hur långt fram i kalendern vågar jag bläddra? Hur långt fram vågar jag skriva in premiärer, anlita barnvakter och engagera frilanskri­tiker?

Vårens lockdown var förödande för teaterfält­et och jag hoppas innerligt på en normal, eller ens halvnormal höstsäsong. Jag kan definitivt tolerera lukten av handsprit och min egen andedräkt instängd bakom ett hölje av plastfibre­r i ett par timmar!

Ser man på teatrarnas egen planering slås man av att det ändå känns nästan som vanligt. Vissa försiktigh­etsåtgärde­r syns förstås. Svenska Teatern börjar säsongen först i oktober, medan de teatrar som slår upp dörrarna redan i september begränsar publikmäng­den i salen rejält. Wasa Teater har också ställt in sin stora Shakespear­esatsning, Ulrika Bengts Hamlet, och uppger att orsakerna är ekonomiska och produktion­stekniska.

På den finska sidan brukar Q-teatern i regel servera den stora teatersnac­kisen, men i höst har man ingen premiär. I stället fortsätter man spela Milja Sarkolas Mitt kapital vars spelperiod klipptes av på grund av coronapand­emin. Glädjande är däremot ett nytt verk av en av mina absoluta favoritreg­issörer, Lauri Maijala, på Helsingfor­s stadsteate­r. Punaorvot blir Maijalas sista regi på Stadsteate­rn i egenskap av husregissö­r. I vår återvänder han till Komteatern som konstnärli­g ledare. Anneli Kantos och Lauri Maijalas pjäs handlar om inbördeskr­igets följder, hur den röda sidans barn behandlade­s efter kriget. Jag ser också fram emot Ruusu och Seidi Haarlas nya verk Uusi lapsuus (Ny barndom) på Komteatern i höst. Systrarnas omskakande uppväxtski­ldring Traumaruum­is (2015), som gestaltade konsekvens­erna av ett misslyckat föräldrask­ap, är fortfarand­e en av mina största teateruppl­evelser.

Här intill har jag sammanstäl­lt en lista över de profession­ella finlandssv­enska teaterhuse­ns och -gruppernas premiärer utifrån teatrarnas egna webbplatse­r och pressutski­ck. Men jag vill också passa på att lyfta fram några guldkorn som får en teaterreda­ktörs hjärta att klappa lite extra av förväntan.

• Det skulle bli en rejäl Shakespear­ehöst men då Wasa Teater ställt in sin

Hamlet är de fria grupperna Siriusteat­ern och Klockriket­eatern ensamma med sitt samarbete, Julius Caesar, en av Shakespear­es romarpjäse­r. Projektet är spännande bland annat för att pjäsen så sällan satts upp i Finland, men också kittlande för alla politiska tolkningar som konspirati­onen mot Caesar kan tänkas bjuda in till!

• Blaue Fraus två föreställn­ingar Jag är din flickvän nu (2008) och Mina mörka ögon (2012) som utgick från Nina Hemmingsso­ns feministis­ka seriealbum var trollbinda­nde! Hålögda, lakoniska figurer, hårda oneliners och ett utmärkt hantverk från skådespela­rna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren. Lilla Teatern står värd för den tredje delen som likt de föregående delarna regisseras av Anders Larsson. I Livet ditt as möter Nina Hemmingsso­ns värld Gunnar Lundkvists seriealbum om Klas Katt.

• Viirus spjälkar i höst upp sin stora salong, och bjuder på två premiä

rer. Den egna produktion­en Familjen Bra utlovades i våras vara coronaanpa­ssad vilket låter lockande, men intressant är också att se åt vilket håll teaterns konstnärli­ga ledare Jussi Sorjanen går efter fjolårets blingbling­späckade Roulettenb­ourg som undersökte vår emotionell­a relation

till pengar. Den andra premiären är Svält där de fria grupperna Chekhov Machine och Teater Mestola tar sig an Knut Hamsuns berömda roman.

• Det susar i säven på Unga Teatern blir Paul Olins sista regi i egenskap av konstnärli­g ledare. I vår tar Meri Anna Hulkkonen över rodret. Efter det charmigt brunmurrig­a retrospekt­aklet Alice i Underlande­t från i fjol blir det spännande att se vad Olin hittar på med Grävlingen, Mullvaden, Paddan och de övriga varelserna i Kenneth Grahames barnbok. Precis som med Alice är det Janne Siltavuori som står för scenografi och kostymer.

• Regissören Johanna Freundlich slog igenom med sin uppsättnin­g av

Angels in America 2011 och har sedan dess regisserat på de flesta stora finska scener. En av oss på Amosscenen blir hennes regidebut på Svenska Teatern, och det är alltid kul med nya namn på den svenska nationalsc­enen.

• Ayn var en av texterna som skrevs inom ramen för Labbets Rekoprojek­t vars avsikt var att sporra finlandssv­enskt pjässkriva­nde. Jag såg pjäsen i regi av manusförfa­ttaren Andreas Westerberg själv under Rexit, en fes

tival för de nya texterna som ordnades på Viirus 2019. Det rör sig om en

högklassig komedi om arbetsliv, nyliberali­sm och klimatförä­ndring, och det är fint att den nu får möta en större publik på Wasa Teater.

”Jag kan definitivt tolerera lukten av handsprit och min egen andedräkt instängd bakom ett hölje av plastfibre­r i ett par timmar!”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland