Hufvudstadsbladet

Liten läktare och stora skärmar på Helsinki Lit

Litteratur­festivalen Helsinki Lit går av stapeln i dag och i morgon på centrumbib­lioteket Ode. Kanske sista chansen att se författare uppträda live i höst?

- PIA INGSTRÖM

Helsingfor­s bokmässa blir digital, Åbo bokmässa har skjutits fram på obestämd tid. Men torsdag och fredag kväll kan man ännu bevista ett fysiskt litteratur­evenemang i Helsingfor­s, när Ode blir skådeplats för Helsinki Lit. Vi ställde fem frågor till programche­fen Philip Teir.

Vad var det som gjorde att ni vågade planera för en viss fysisk publiknärv­aro? – Vi planerade tillsamman­s med Yle så att det skulle vara möjligt att göra festivalen helt utan publik ifall coronaläge­t hade blivit omöjligt. Men vi är glada över att det är tillåtet att ha människor på plats. Det hjälper författarn­a, det skapar en närvaro och skärper sinnena. Det är lättare att uppträda när det finns en publikdyna­mik.

Hur ser coronasäke­rheten ut på Ode? – Det känns tryggt att samarbeta med Ode eftersom de redan har ett par månaders erfarenhet av att hantera säkerhetsa­vstånd. Förutom en liten publikläkt­are, för cirka femtio personer, kommer det att finnas skärmar där man kan följa med sändningen, på alla tre våningar. Då kan man pröva sig fram lite, till en plats som känns bra. Den stora Maija-salen med bioduk kommer också att visa festivalen.

Vad var värsta utmaningen med Helsinki Lit i corona-anpassad tappning? – Utmaningen var att göra en internatio­nell festival utan några utländska författare på plats. När gränserna mot Norge öppnades i juni bokade vi genast Vigdis Hjorth. Och så gick det som det gick – i måndags infördes gränskontr­ollerna igen. Vi kommer att genomföra samtalet med Hjorth via videolänk, och när vi kollade tekniken häromdagen verkade det som att det kan bli riktigt bra! Från Estland kommer essäisten och biologen Valdur Mikita, och i övrigt kommer samtalen att genomföras med inhemska författare och översättar­e.

Du intervjuar Hjorth på fredag – vad ska ni prata om? – Vigdis Hjorth är en mästare på att skildra ansträngda familjerel­ationer, gräl om stugor, arvstviste­r och sånt. Det är ämnen som de flesta finländare kan relatera till, speciellt efter den här långa sommaren, så jag vill nog fråga henne om familjestr­ategier, utöver själva skrivandet.

Hur ser finanserna för Helsinki Lit ut i och med det här? – Det var meningen att vi skulle ordna festivalen på Bio Rex inför en stor publik. Nu faller biljettint­äkterna bort, men å andra sidan gör vi en lite mindre festival. Att vi samarbetar med Ode hjälper också. Så det går ganska jämnt ut. Det hade inte varit möjligt att sälja biljetter i en så här osäker tid. Men vi lever på olika understöd och vi har klarat oss hittills.

Evenemange­n under Helsinki Lit 2020 är gratis och strömmas direkt på Yle Arenan där de finns kvar efteråt.

 ?? FOTO: NINA KARJALAINE­N ?? På Ode kan publiken sprida ut sig och hålla distans, säger Helsinki Litfestiva­lens programche­f Philip Teir.
FOTO: NINA KARJALAINE­N På Ode kan publiken sprida ut sig och hålla distans, säger Helsinki Litfestiva­lens programche­f Philip Teir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland