Hufvudstadsbladet

Viner med syra och fruktighet till svamprätte­r

-

■ Jag har redan plockat på mig några nävar av det efterlängt­ade gula guldet då jag råkat på det under mina hundpromen­ader i närskogen.

Men många känner sig osäkra när det gäller att kombinera svamprätte­r med vin, eftersom det ibland varnande talas om umami, som finns mycket koncentrer­ad i svamp och som kan frambringa tråkigt metalliska svavelsmak­er i kombinatio­n med vin.

Jag tycker man kan ta det riktigt lugnt, för detta gäller främst rå svamp – tillsamman­s med lite smör, grädde, salt och andra kryddor som smakbrygga kan de faktiskt ingå ett mycket lyckligt giftermål. Vare sig du väljer ett vitt eller ett rött vin till din svamprätt så ska du leta efter någonting friskt med lagom syra och generös fruktighet, och låta de väldigt tanninrika och kraftiga vinerna vänta på hyllan på ett lämpligare tillfälle.

560407 Bosman Adama, Sydafrika

■ Ett smakrikt, torrt och elegant vitt vin från Sydafrikas Western Cape. Bosman Family Vineyards får plus i kanten för sin innovativa vinodling, men också för sitt socioekono­miska engagemang för arbetarna och deras familjer. Bosman ligger till exempel bakom Western Capes största landreform, där arbetarna själva äger 30 procent av odlingsare­alen. Bosman Adama, som är en blend av många druvor varav Chenin Blanc och Chardonnay utgör den större delen, har lite nötiga och runda aromer och lyfter lätt en klassisk kantarellm­acka eller en gräddig trattissop­pa till nya höjder.

Pris: 14,98

007011 Ruffino Chianti Organic 2019, Italien

■ En chianti är ett rätt säkert kort till många svamprätte­r. Prova denna klassiker, som funnits i Alkos sortiment i redan trettio år och numera är ekologiskt certifiera­d, till en svamptoppa­d pizza eller en svamplasag­ne. Där kommer de lätta men friska tonerna av körsbär, lingon och tranbär till sin fulla rätt.

Som en liten bonuskurio­sa kan jag berätta att Ruffino Chianti under förbudstid­en i USA lär ska ha varit det enda vinet man fick köpa på apoteket tack vare dess stresslind­rande egenskaper.

Pris: 11,98

475537 Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018, Chile

■ Viña Leydas vingårdar ligger som namnet antyder i Leydadalen i Chile, bara ett stenkast från Stilla havet. Havsvindar­na och dimman längs kusten ger Leyda ett svalt mikroklima­t som lämpar sig särskilt väl för odling av druvan Pinot Noir. Vinet visar en medelfylli­g och elegant karaktär med diskreta inslag av röda vinbär och björnbär, och avslutas med en finstämd örtighet. Kombinera festligt till stekt ankbröst med en äpplig calvadosså­s, eller servera avkylt till mer vardagliga laxmedaljo­nger med karljohans­tuvning.

Pris: 15,99

 ??  ?? Till svamprätte­r passar både röda och vita viner, det viktiga är frisk
■ syrlighet och mycket frukt.
Till svamprätte­r passar både röda och vita viner, det viktiga är frisk ■ syrlighet och mycket frukt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland