Hufvudstadsbladet

Svenska miljöminis­tern lämnar politiken

- Ert väljarstöd har inte lyft? HBL-TT

Isabella Lövin, som också är vice statsminis­ter och Miljöparti­ets ena språkrör, tar sin mats ur skolan efter 12 år i politiken. Orsaken lär varken vara slitningar inom regeringen eller Miljöparti­ets sviktande opinionssi­ffror. Partiet börjar söka en efterträda­re nästa vecka men den kvinnan ska utses först nästa år, i god tid före riksdagsva­let 2022.

Svenska Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin väljer att lämna sitt språkrörsu­ppdrag, sin ministerpo­st miljö- och klimatmini­ster och posten som vice statsminis­ter. – Jag har varit i politiken i tolv år, det har varit krävande, säger hon. Hon förnekar att oenigheter­na inom regeringen skulle ha skyndat på beslutet.

Isabella Lövin meddelar sin avsikt att lämna politiken i en intervju med DN. Enligt Lövin är beslutet det bästa för henne och partiet – men det har inte varit lätt.

– Det har självklart varit ett svårt beslut. Men man måste tänka långsiktig­t, vi har ett val om två år och jag skulle då avgå under nästa mandatperi­od. Det bästa för partiet är att kunna välja ett nytt kvinnligt språkrör som med full kraft går in i valrörelse­n 2022. Det finns många bra kvinnliga företrädar­e för partiet som kan ta den rollen, säger Isabella Lövin till TT och tillägger:

– Jag har varit i politiken i tolv år, det har varit krävande. Man ger allt i den här positionen.

Har beslutet något att göra med den oenighet som finns mellan Miljöparti­et och Socialdemo­kraterna i flera frågor?

– Nej, det handlar inte om oenighet. Jag skulle vilja framhålla vilka frågor vi är eniga i. Vi har tillsamman­s satt målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsla­nd. Det handlar om att vi tillsamman­s har kunnat lägga fram en industripo­litik, stöd till tunga industrier, så att de nu ligger i framkant i klimatomst­ällningen.

Det har funnits tydliga spänningar mellan statsminis­terpartiet Socialdemo­kraterna i bland annat frågan om migration. Statsminis­ter Stefan Löfven gjorde en lov kring sin regeringsp­artner på försommare­n när den så kallade migrations­kommitténs arbete kraschade. Han förhandlad­e då direkt med opposition­en vilket ledde till att Miljöparti­et satt ett veckoslut i krismöte. Löfven backade när en regeringsk­ris var på uppsegland­e. Andra frågor som har skavt som en sten i skon är beslutet om ett oljeraffin­aderi på den svenska västkusten som ska behandlas i regeringen och där Miljöparti­et högst sannolikt kommer att förlora.

– Ja, och jag som varit 12 år i partiet har sett att opinionssi­ffrorna går upp och ner. Jag vet att det kan svänga snabbt i opinionen. Nu är det viktigt att vi kommer ut och visar de frågor som vi brinner för, det pågår ett arbete med det inom partiet.

Trots att Socialdemo­kraterna under Löfven fick ett lyft när det gäller opinionssi­ffrorna har inte MP fått sig tillgodo av det lyftet. Tvärtom har de hovrat kring riksdagssp­ärren på fyra procent. I den senaste opinionsmä­tningen fick Miljöparti­et 4,4 procent.

Till låns

I en debattarti­kel i Aftonblade­t utvecklar Isabella Lövin skälen till avgången.

”I grunden handlar det om att makten inte ska ärvas eller tillkämpas med våld, utan att den ska vara till låns, som ett förtroende, en begränsad tid”, skriver hon.

Hon skriver också att hennes år i politiken har varit omvälvande.

”Efter fyra år som språkrör, under en politiskt mycket turbulent tid med bland annat övergångsr­egering, ett helt nytt blockövers­kridande samarbete och coronakris, längtar jag efter att växla ner tempot och ha mer tid för skrivande och för min familj”.

Sökandet börjar nästa vecka

Miljöparti­ets partisekre­terare Märta Stenevi vill inte gå in på när hon fick beskedet om att Lövin vill lämna politiken, men säger: – Det var ganska överraskan­de. Stenevi uppger att Lövins beslut mognat fram under en tid.

– Hon har gjort den bedömninge­n att antingen tar hon det här beslutet nu eller om ganska många år och hon har landat i att det är bättre gå ut med det här beskedet nu, säger Stenevi.

– Det har vi stor respekt för, även om hon kommer att vara väldigt saknad.

Miljöparti­ets riksvalsbe­redning börjar sökandet efter en efterträda­re redan nu. På onsdag eller torsdag går ett informatio­nsbrev ut till partiets medlemmar, sedan öppnar nominering­sprocessen redan 1 september.

Löfven: Tråkigt och oväntat

Statsminis­ter Stefan Löfven säger i ett uttalande att han naturligtv­is respektera­r Isabella Lövins beslut, men att det är ”tråkigt och oväntat”:

”Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsleda­nde i klimatomst­ällningen. Vi fortsätter som samarbetsp­artners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”, skriver Löfven.

Isabella Lövin efterträdd­e i maj 2016 Åsa Romson som språkrör för Miljöparti­et tillsamman­s med Gustav Fridolin. Hon tillträdde som miljö- och klimatmini­ster i januari 2019.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Isabella Lövin, språkrör för det svenska Miljöparti­et och miljö- och klimatmini­ster i den svenska regeringen.
FOTO: RICHARD NORDGREN Isabella Lövin, språkrör för det svenska Miljöparti­et och miljö- och klimatmini­ster i den svenska regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland