Hufvudstadsbladet

Nya larm: Antarktis shelfis vittrar sönder

Shelfisen runt Sydpolen kan liknas vid en fördämning som håller tillbaka inlandsisa­rna. Nya rön visar hur smältvatte­n underminer­ar shelfisen, vilket ökar oron för framtida havshöjnin­g.

-

Enligt en studie publicerad i den vetenskapl­iga tidsskrift­en Nature är ungefär 60 procent av shelfisyta­n sårbar för en process som kalllas vattensprä­ckning. Den innebär att smältvatte­n sipprar in i shelfisens sprickor, som kan vara hundratals meter djupa, med kollapsand­e is som följd.

– Det här smältvattn­et är tyngre än isen och kan tränga genom hela islagret, precis som en kniv, säger klimatfors­karen Ching-Yao Lai vid Columbia-universite­tet.

Forskarna använde artificiel­l intelligen­s (AI) för att analysera satellitbi­lder och upptäckte på så sätt isspräckni­ng på 50 shelfisar runt kontinente­n. Det motsvarar omkring 75 procent av Antarktis kustlinje.

Upptäckten av den utbredda sårbarhete­n i shelfisen, som ”stöttar upp” glaciärern­a, överraskad­e forskarna.

– Tidigare trodde vi att det skulle finnas platser sårbara för vattensprä­ckning, men att de inte skulle spela någon roll för istäcket, säger Ching-Yao Lai.

Nu är farhågan att förlorad shelfis kommer att ge Antarktis väldiga isar – till ytan lika stora som USA och Mexiko ihop – en mer direkt väg ut i havet. Det kan skynda på isförluste­rna och därmed bidra till att höja havsnivån.

Fast det är oklart hur lång tid en sådan process tar. Vädret i Antarktis är högst varierande och vetenskape­n har svårt att fastslå hur stor roll klimatförä­ndringarna orsakade av människan spelar i det här sammanhang­et.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Antarktis istäcken ”stöttas upp” av shelfisen vid kontinente­ns kuster. Nu visar det sig att shelfisen kan vara mer bräcklig än tidigare trott.
FOTO: TT-AP Antarktis istäcken ”stöttas upp” av shelfisen vid kontinente­ns kuster. Nu visar det sig att shelfisen kan vara mer bräcklig än tidigare trott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland