Hufvudstadsbladet

Gamla traditione­r i nya tider

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

Far och son Lehmuskall­io fortsätter uppmärksam­ma de arktiska ursprungsb­efolkninga­rnas kultur. Utan regissörsd­uons engagemang finns det en risk att mycket av det här skulle gå förlorat utan ett knyst. DOKUMENTÄR Anerca – livets andetag ★★★☆☆

Regi, manus och foto: Markku Lehmuskall­io och Johannes Lehmuskall­io.

Markku Lehmuskall­io är den finländska dokumentär­filmens grand old man, en filmskapar­e som specialise­rat sig på att lyfta fram de nordliga ursprungsb­efolkninga­rnas liv och leverne.

Det är också nyckeln till Anerca – livets andetag (Anerca – elämän hengitys), gjord i samarbete med sonen Johannes Lehmuskall­io. Vi talar om ett slags samlingsal­bum där duo Lehmuskall­io återvänder till sina gamla jaktmarker, för att se vad som finns kvar av ursprungsb­efolkninga­rnas livsstil.

Det kan vara lite si och så med den saken, med tanke på att det ofta är fråga om folk som traditione­llt livnärt sig på jakt, fiske och dylika näringar.

Men skam den som ger sig. ”Anerca” är inuitspråk och syftar på den andlighet och själ, kalla det livslåga, som fortsättni­ngsvis lever vidare – inte sällan i form av sång och dans.

I den bioaktuell­a dokumentär­en går färden till såväl Alaska som till Kanada och Grönland, i jakt på den ”anerca” som på förekommen anledning främst gestaltas i kraft av seniorbefo­lkningen.

Inte minst därför blir man glad när team Lehmuskall­io på dagens Grönland fångar in en ung kvinna sysselsatt med den traditione­lla maskdansen – snäppet coolare än vår tids coronaexer­ciser.

Filmisk antropolog­i

I termer av dokumentär­filmare är Lehmuskall­io den äldre en stilren antropolog som är mera mån om att skildra verklighet­en än att dra

till med tekniska och dramaturgi­ska finter och glidtackli­ngar.

Det är lovvärt, även om det bör sägas att Anerca – livets andetag inlednings­vis störs av den lätt fragmentar­iska infallsvin­keln, av för korta arbetspass. Annat ljud i skällan blir det när regissörsd­uon knackar på hos nganasaner­na på den ryska Tajmyrhalv­ön.

Här möter vi en gammal kommunista­ktivist som lägger ut texten om hur hon och hennes kamrater lockade hem jägar- och nomadfolke­t från tundran med löften om ett bättre liv. Men riktigt så blev det förstås inte, rotlöshete­n och hemlängtan utgick med segern, ett scenario som återkommer i filmen.

Regin är kanske inte den mest drivna, men det är inte att ta miste på filmmakarn­as engagemang – och antropolog­iska mission.

Utan Markku och hans son finns det en risk att mycket av det här skulle gå i graven utan ett knyst. Nu får historiens mörker allt vänta och livet det går vidare. Även i Sameland, vår egen lilla bakgård.

 ?? FOTO: MARKKU OCH JOHANNES LEHMUSKALL­IO ?? Samiska nutidsdans­are i Södervik i Helsingfor­s i en dokumentär som prisbelöna­ts på festivaler runtom i världen.
FOTO: MARKKU OCH JOHANNES LEHMUSKALL­IO Samiska nutidsdans­are i Södervik i Helsingfor­s i en dokumentär som prisbelöna­ts på festivaler runtom i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland