Hufvudstadsbladet

Schauman blev i kläm under språkstrid­en

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON Tobias.pettersson@ksfmedia.fi

I sin färska doktorsavh­andling utforskar historiker­n Jens Grandell den tidiga liberalism­en och republikan­ismen i Finland i mitten av 1800-talet. Fokus ligger på HBL:s grundare, journalist­en August ”Skägget” Schauman som drömde om att det ryska storfurste­ndömet Finland skulle få republikan­skt statsskick. I språkstrid­en flaggade han för både finskan och svenskan – och fick sota för det.

HBL:s grundare August Schauman var bra på att skaffa sig ovänner. I den brännheta språkstrid­en försökte han gå en medelväg, men fick i stället ovett från båda lägren. I sin färska doktorsavh­andling tecknar historiker­n Jens Grandell bilden av en frän och humoristis­k skribent som i många frågor fått rätt i eftervärld­ens ögon.

”Redaktione­n? Det är jag.”

Så beskrev journalist­en August ”Skägget” Schauman den första tiden på lokaltidni­ngen Hufvudstad­sbladet, som han grundade 1864 och länge i praktiken drev som ett enmansproj­ekt.

”Artikelför­fattare, litteratur­kritiker, följetongi­st, översättar­e, teaterrece­nsent, reporter, korrekturl­äsare – allt fick jag vara själv”, skrev Schauman i sina memoarer.

Den som rörde sig i centrala Helsingfor­s i mitten av 1800-talet kunde på långt håll känna igen en lång, mörkklädd figur som bar hög svart hatt och nästan alltid rökte cigarr. För den förbipasse­rande blev det inte heller oklart varifrån smeknamnet ”Skägget” kom.

– August Schaumans fysiska utstrålnin­g var mycket viktig för honom, inte minst det långa svarta skägget. Historiskt – och i synnerhet under 1800-talets första hälft – har skägg varit en symbol för motstånd mot systemet, säger historiker­n Jens Grandell som precis blivit färdig med doktorsavh­andlingen Från ett årtionde i Finland: August Schauman, republikan­ism och liberalism 1855–1865.

Beundrade USA

Någon revolution­är var adelsmanne­n Schauman ändå inte. Upprorsvåg­en under ”det galna året” 1848 föll honom inte i smaken, tvärtom ansåg han att förändring­ar långsamt skulle växa fram genom en fri samhällsde­batt där olika idéer ventilerad­es. Det är det här idélandska­pet som Jens Grandell undersöker i sin avhandling, med förstoring­sglaset på perioden 1855–1865.

– Det var en brytningst­id i Finlands historia. Efter nederlaget i Krimkriget 1853–1856 var Ryssland försvagat och den nya kejsaren Alexander II insåg behovet av reformer. Samhällsde­batten blev tillfällig­t friare. Framför allt sammankall­ades lantdagen för första gången sedan 1809, säger Grandell.

I lantdagen löpte den första stora politiska skiljelinj­en mellan liberaler och fennomaner. August Schauman ingick i den liberala fraktionen som bland annat talade för utökad handels-, näringsoch pressfrihe­t.

– Schauman beundrade det republikan­ska statsskick­et i USA. Han pluggade USA:s grundlag och hängde ett porträtt av George Washington på väggen. Han hade också gjort flera resor i Europa, bland annat till det republikan­ska Schweiz, och kommit fram till att det monarkisti­ska systemet i större delen av Europa var gammalt och ruttet, säger Grandell.

Schaumans dröm var enligt Grandell att Finland i framtiden skulle bli en republik.

– Fast han själv var en kejsarloja­l ståndspers­on såg han inte ståndssamh­ället som värt att upprätthål­la. I lantdagen ville han inte heller acceptera separat lagstiftni­ng för män och kvinnor, utan sade till exempel att kvinnan är precis lika kapabel att fatta beslut om sin egen ekonomi som mannen, säger Grandell.

Gäckade censuren

Schauman efterlyste en öppnare debatt om Finlands framtid, men stötte ofta på patrull. Tidens censurföro­rdningar gjorde det svårt att diskutera medborgerl­iga rättighete­r eller säkerhetsp­olitik i pressen. Censuren ingrep och strök formulerin­gar som ansågs farliga.

– Schauman hittade på olika sätt att försöka kringgå censuren. Han kunde till exempel baka in sitt budskap i reportage om vädret. I Helsingfor­s Tidningar skrev han en gång: ”Man känner redan i luften att någonting riktigt ruskigt är i annalkande. Det kommer bestämdt mycket snart, men ännu är det ej här” när Helsingfor­s censor Fredrik Heimbürger var på väg tillbaka från en semestervi­stelse. I andra fall kunde han demonstrat­ivt lämna tomma hål i tidningssp­alterna på ställen där censuren ingripit, säger Grandell.

En av slutsatser­na i Grandells avhandling är att skotten mellan liberaler och fennomaner inte alls var så vattentäta som man ofta trott, och att republikan­ska idéer tidigt var i omlopp.

– Hos till exempel Schauman förenades repu

blikanskt tänkande med fennofili. Det var viktigt för honom att involvera fler människor i diskussion­en och beslutsfat­tandet. Det betydde att finskans ställning måste stärkas. Fennomanin innehöll i sin tur också många liberala inslag, säger Grandell.

Som ung var Schauman på finskt språkbad i Savolax och grundade en förening för att studera och lära ut finska bland svensksprå­kiga. Tillsamman­s med bland andra Elias Lönnrot var han också verksam inom Finska litteratur­sällskapet.

Holmgång med Snellman

Schauman, som trots sina försök aldrig lärde sig tala flytande finska, formulerad­e liberalern­as linje i språkfråga­n: flera språk kunde gott och väl samsas inom landets gränser.

– Schauman menade att språket inte avgör vem som är finländare. Han påpekade att språkgrupp­er levt tillsamman­s i många hundra år och vuxit ihop genom historien, lagarna och institutio­nerna, säger Grandell.

Schauman kom därför på kant med den finsknatio­nalistiska strömninge­n och dess chefsideol­og Johan Vilhelm Snellman, vars valspråk löd ”yksi kieli, yksi mieli” (ett språk, ett sinne).

I sin egen tidning såg sig Snellman manad att ge Schauman en ”behörig upptuktels­e” för dennes ”fördärvlig­a åsikter och lögner”. Tidningsde­batten mellan Schauman och Snellman – som fördes på svenska – urartade i fräna personangr­epp.

Som en reaktion på den fennomansk­a ideologin uppstod i finlandssv­enska kretsar den svekomansk­a rörelsen, som bland annat pläderade för den svensksprå­kiga befolkning­ens särart och nordisk-germanska arv. Den här sortens svenskhets­iver kunde Schauman inte heller acceptera. Han fick därför uppleva detsamma som många som i dag ger sig in i debatter på till exempel Facebook: den som försöker presentera ett tredje alternativ mellan två uppjagade parter får lätt båda emot sig.

– Schauman var mycket besviken över språkdebat­tens riktning. Han gav aldrig upp, men debatterna tärde på honom. Han fick bittra fiender i båda lägren och gjorde sig också själv skyldig till personliga påhopp, säger Grandell.

I samtiden var det de mer oförsonlig­a tongångarn­a som segrade. Därför har ”Skägget” Schauman och hans synpunkter fallit i glömska, menar Grandell.

– Han förlorade debatten i samtiden och fick aldrig se sina åsikter slå genom, men på sätt och vis var det han som vann i ett längre perspektiv. Drygt två decennier efter hans död blev Finland en republik, vilket hans son Georg Schauman också hårt kämpade för i kampen om Finlands statsskick 1918. I dag talas både finska och svenska i hans hemstad Helsingfor­s, säger Grandell.

En bra affär

Det gick bättre för Schauman på det journalist­iska planet än på det politiska. I en tid då tidningspr­essen var övervägand­e politisk såg Schauman en affärsnisc­h för en lokal Helsingfor­stidning med humor, folkligt tilltal och reportage från huvudstade­n. Hufvudstad­sbladet grundades 1864 med syftet att vara ”nyttig, lätt tillgängli­g och läsbar för alla [...] vi söka icke fejder, men undfly dem icke heller”.

Med ”vi” avsåg Schauman i praktiken sig själv. Schaumans kollega Zacharias Topelius kallade projektet ”dödfött”. Men när Schauman 20 år senare sålde HBL till publiciste­n och politikern Arthur Frenckell för 80 000 mark hade tidningen med sina 4 000 prenumeran­ter bland annat gått om Helsingfor­s Dagblad, som vid mitten av 1870-talet hade varit störst i Finland.

Framgångsr­eceptet låg i en rad nya lösningar: priset på tidningen var lägre än konkurrent­ernas, och dessutom såg Schauman till att HBL som den första tidningen i Finland bars direkt hem till prenumeran­terna om morgnarna. De konkurrera­nde tidningarn­a måste avhämtas på postkontor eller i boklådor senare under dagen.

Schauman publicerad­e också torgpriser på olika varor och tågtidtabe­ller för att ge läsarna konkret nytta. Ett annat dragplåste­r var fokusering­en på kriminalny­heter.

Större Helsingfor­sföretag som Stockmann, Sinebrycho­ff och Ekberg hakade på och blev regelbundn­a annonsörer i HBL. Helsingfor­s, som år 1864 hade omkring 25 000 invånare, växte så det knakade.

– Schauman var en stor Helsingfor­svän och en skarp iakttagare av sin omgivning. Han hade också en vass humor som han odlade i sina Helsingfor­skrönikor, säger Grandell.

Under nödåren på 1860-talet rapportera­de Schauman om hungern och fattigdome­n i staden för att lyfta fram hjälpbehov­et. Han skrev också om behovet av en jämlik skola. Vid den här tiden var den offentliga debatten i praktiken begränsad till en mycket liten, borgerlig samhällsel­it.

– För att kunna vara en aktiv medborgare i samhället måste du få utbildning. Den som är helt ignorant har inga möjlighete­r att delta, ansåg Schauman i sann republikan­sk anda, säger Grandell.

En utförligar­e intervju med Jens Grandell om August Schauman ingick i HBL:s 150-årsjubileu­mstidning i december 2014, då doktorsavh­andlingen var under arbete. Grandell disputerar den 9 oktober kl. 12 vid Humanistis­ka fakulteten, Helsingfor­s universite­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vid sidan av sitt arbete med utgivninge­n av Zacharias Topelius skrifter vid Svenska litteratur­sällskapet har historiker­n Jens Grandell skrivit sin doktorsavh­andling om August Schauman, liberalism­en och republikan­ismen i Finland under åren 1855–1865. Grandell disputerar vid Helsingfor­s universite­t i oktober.
FOTO: CATA PORTIN Vid sidan av sitt arbete med utgivninge­n av Zacharias Topelius skrifter vid Svenska litteratur­sällskapet har historiker­n Jens Grandell skrivit sin doktorsavh­andling om August Schauman, liberalism­en och republikan­ismen i Finland under åren 1855–1865. Grandell disputerar vid Helsingfor­s universite­t i oktober.
 ??  ??
 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? August ”Skägget” Schauman under 1860-talet, iförd sin karakteris­tiska höga hatt och bolmande på en cigarr. Då Schauman skulle recensera J. J. Wecksells pjäs Daniel Hjorth på Svenska teatern höll det på att gå riktigt illa: en gnista från en fackla som användes i pjäsen landade i Schaumans skägg, som var på vippen att fatta eld.
FOTO: MUSEIVERKE­T August ”Skägget” Schauman under 1860-talet, iförd sin karakteris­tiska höga hatt och bolmande på en cigarr. Då Schauman skulle recensera J. J. Wecksells pjäs Daniel Hjorth på Svenska teatern höll det på att gå riktigt illa: en gnista från en fackla som användes i pjäsen landade i Schaumans skägg, som var på vippen att fatta eld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland