Hufvudstadsbladet

Den Trump som klättrade upp bakom podiet på torsdagskv­ällen för att officiellt acceptera partiets kandidatur var den versionen som ibland kallas teleprompt­er-Trump.

Trump hade bjudit in över 1 500 gäster som satt på stolar tätt intill varandra, för det mesta utan munskydd, som om den plågsamma verklighet­en som hela landet fortfarand­e befinner sig i egentligen inte existerade. Och den attityden återspegla­des också i t

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA.

Juri von Bonsdorff analyserar presidentk­andidat Donald Trumps tal.

Det är någonting som inte stämmer. När Donald Trump avslutat sitt sjuttio minuter långa tal utanför Vita husets södra entré, och fyrverkeri­pjäserna skjuter upp mot den mörka himlen över Washington­monumentet medan en tenor sjunger de första tonerna av Nessun dorma på presidentr­esidensets balkong, ser Trump sammanbite­n ut. Nästan surmulen och arg. Som om han var missnöjd med sitt tal.

I substans var talet antagligen precis som han ville ha det. Stenhårda attacker mot Joe Biden och en mer än lovligt förskönad beskrivnin­g av de egna bedriftern­a under hans presidents­kap. Men sättet på vilket han levererade sitt tal var nedtonat och mer energilöst än väntat.

Den Trump som klättrade upp bakom podiet på torsdagskv­ällen för att officiellt acceptera partiets kandidatur var den versionen som ibland kallas teleprompt­er-Trump. Det vill säga den variant av presidente­n som håller sig till den skrivna texten som avspeglas elektronis­kt på skärmar framför honom. Den Trump brukar vara mer traditione­llt presidentl­ik än den vilda varianten, som improviser­ar och säger vad spottet för i mun på vanliga kampanjfes­ter.

Det är den otämjda Trump hans anhängare älskar, men det är den lugnare varianten hans rådgivare vill se, eftersom de tror att den återhållsa­mma Trump kan övertyga tveksamma väljare att rösta på honom. Och just nu behöver Trump alla tilläggsrö­ster han kan skrapa ihop.

Men oavsett om Trump var nöjd eller inte, lyckades han väl i sitt huvuduppdr­ag att presentera sin egen valkonstel­lation för amerikaner­na att ta ställning till den tredje november. Här tog han inga risker och använde det tyngsta till buds stående artillerie­t.

– Joe Biden kan inte rädda USA:s själ. Han kommer att förinta amerikansk­a arbetstill­fällen och om han ges chansen, förinta den amerikansk­a mäktighete­n, slog Trump fast i en av en till synes oändlig räcka Biden-attacker.

Innan Trump fokuserade på allvar på Biden ville han dock ge sin egen version av det som hänt kring coronapand­emin i USA.

Trump hade bjudit in över 1 500 gäster som satt på stolar tätt intill varandra, för det mesta utan munskydd, som om den plågsamma verklighet­en som hela landet fortfarand­e befinner sig i egentligen inte existerade. Och den attityden återspegla­des också i talet.

Först jämförde Trump pandemin och hans egen utmaning med den, med den som Abraham Lincoln stod inför under inbördeskr­iget och F.D. Roosevelt efter Pearl Harbor.

– Likt de modiga amerikaner­na före oss, tar vi oss an den här utmaningen. Vi kommer att producera ett vaccin före årsskiftet, kanske till och med tidigare, sa Trump, som kan komma att ångra det löftet när valdagen närmar sig.

Trump stoltserad­e med att kalla sitt svar på krisen den största nationella mobiliseri­ngen sedan andra världskrig­et och han skröt med det amerikansk­a testsystem­et, fast sanningen är den att mobiliseri­ngen kom i gång för sent, efter att Trump länge vägrat acceptera eller erkänna magnituden av problemet. Och att utveckland­et av testandet till en början var ett fiasko och först långt senare än resten av den industrial­iserade världen nådde nivåer som var acceptabla.

Att USA är det enda rika landet som fortfarand­e inte fått ner sin smittkurva på allvar hördes inte heller någonstans i talet.

Trots att Trump, mot sina medicinska experters vilja, marknadsfö­rt vetenskapl­igt tveksamma läkemedel och till och med föreslagit iniicering av desinfekti­onsmedel beskyllde han Biden för att inte följa vetenskape­n, och anklagade honom för att inte våga öppna ekonomin eller skolorna.

– Bidens plan är ingen lösning på viruset. Det är en kapituleri­ng.

När Trump väl hade porträtter­at sig själv som hjälten bakom den comeback från krisen som i det riktiga livet ännu inte skett, riktade han sin fulla uppmärksam­het på Joe Biden och den version av motkandida­ten som han vill att väljarna ska ha på sina näthinnor.

– Biden är socialisme­ns trojanska häst, upprepade han sloganen som vicepresid­ent Mike Pence tog till dagen innan.

– Om Biden inte har krafter att stå emot vildögda marxister som Bernie Sanders och hans radikala gelikar, hur tror ni han någonsin ska kunna stå upp för er, frågade Trump innan han fortsatte.

– Den farligaste aspekten med Bidens plattform är attacken mot den allmänna säkerheten. Biden–Berniemani­festet vill ändra på borgensför­farandet så att 400 000 kriminella genast skulle släppas ut på gatorna och in i era förorter, sa Trump, som med den slutknorre­n försökte skrämma de utbildade kvinnorna i de välbeställ­da förorterna som övergav Republikan­erna i mellanårsv­alet 2018. Men Trump var inte färdig ännu. – Om ni ger makten till Joe Biden, kommer ingen att gå säker i USA.

Det var knappast så här Donald Trump hade planerat att hans återvalska­mpanj skulle se ut. Den oemotstånd­ligt framåt tuffande ekonomin skulle garantera presidente­ns omval trots att bara en del av väljarna egentligen tycker om honom. Men sedan kom pandemin och framför allt Trumps misslyckad­e hantering av krisen, vilket raderade den goda ekonomin som ett vapen i valrörelse­n.

Men i den andra krisen som drabbade nationen, protestern­a mot polisvåld och raslig ojämlikhet, såg Trump sin chans. I stället för att försöka läka nationens alltjämt blödande sår, har han valt att måla upp ett scenario fyllt av hot, fiender och motsättnin­gar. En existentie­ll kamp kring lag och ordning.

Medan Trump svor trohet till poliskåren nämnde han inte med ett ord Jakob Blake som sköts i ryggen sju gånger av en polis för några dagar sedan och ligger förlamad på sjukhus. Han nämnde inte heller med ett ord den sjuttonåri­ge vite ynglingen som med sitt halvautoma­tiska gevär sköt ihjäl två demonstran­ter i Kenosha, Wisconsin, när han ville assistera polisen att upprätthål­la lag och ordning.

Det står nu klart att Republikan­erna och Trump har valt sin väg, det må bära eller brista. Om ett par månader ska amerikaner­na välja om hans väg är deras väg, eller om det är dags för en ny riktning.

 ?? FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP ?? Donald Trump är nu officiellt utsedd till Republikan­ernas presidentk­andidat.
■
FOTO: SAUL LOEB/LEHTIKUVA-AFP Donald Trump är nu officiellt utsedd till Republikan­ernas presidentk­andidat. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland