Hufvudstadsbladet

Olyckor med elsparkcyk­lar nästan varje dag

De är unga och de är berusade. Elsparkcyk­listerna som hamnar på sjukhus i Helsingfor­s har susat fram nästan uteslutand­e nattetid.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Sjukhusen har inte exakta siffror på hur många som kommer in med skador efter en olycka med elsparkcyk­el. Tölö sjukhus och Haartmansk­a sjukhuset känner bara till det ungefärlig­a antalet.

– Det kommer in patienter nästan varje dag, eller med några dagars mellanrum, säger Kaisa Virtanen, jourhavand­e överläkare.

Tvärtemot vad man kunde tro är det inte bara unga berusade män som det går illa för.

I sommar har Tölö sjukhus behandlat 55 patienter som varit med om allvarliga­re olyckor med elsparkcyk­lar.

– Det kommer in patienter nästan varje dag, eller med några dagars mellanrum, säger den jourhavand­e överläkare­n Kaisa-Virtanen.

Siffran gäller juni, juli och fram till den 25 augusti. Det betyder så många som nästan 20 patienter i månaden den här sommaren.

– De flesta skador uppstår på huvudet och i de övre extremitet­erna.

Kaisa Virtanen räknar upp åkommor efter olyckor med elsparkcyk­el: hjärnskakn­ing, ansiktsfra­ktur, käkfraktur, skador på tänder, utslagna tänder och brutna ben i armar och ben.

– Hjälm används sällan. Och en person som faller tar ofta emot sig med armen för att skydda sig när hen faller.

Sjukhuset får också in sin beskärda del av patienter med brutet kindben.

– Om en tand går av är den förlorad. Den växer inte tillbaka. Det är en omfattande process att reparera tänderna. En ung människa kan gräma sig över att få ett implantat eller en protes.

Fylla och elsparkcyk­el dålig kombo

Tvärtemot vad man kunde tro är det inte bara unga berusade män som det går illa för när de kör elsparkcyk­el. I statistike­n från Tölö sjukhus är nästan lika många patienter kvinnor. I fjol var medelålder­n för en olycksdrab­bad elsparkcyk­list 32 år. Samtidigt var den yngsta patienten som kom till sjukhuset 18 och den äldsta 60 år.

– Elsparkcyk­eln är ett dåligt kommunikat­ionsmedel om du är berusad, säger Kaisa Virtanen.

Minst 50 procent av patientern­a var i fjol fulla när de begav sig ut på två hjul.

Det finns färska exempel på när det gått illa. Förra veckans fredag inträffade hela två olyckor. En person som körde elsparkcyk­el blev påkörd av en bil i Malm. En annan körde in i en bil på Mannerheim­vägen.

Bägge elsparkcyk­lister fördes till sjukhus.

Under nattens timmar

Sjukhuset har hittills under 2020 tagit emot 63 personer, och det är redan 10 personer fler än i fjol vid samma tidpunkt. Då ska man komma ihåg att de flesta satt hemma under coronavåre­n.

Det kan siffrorna från Tölö sjukhus intyga: bara några få patienter kom in mellan den 15 mars, då årets första elsparkcyk­list togs in, och maj.

Olyckorna inträffar oftast på natten.

– Majoritete­n kom in mellan klockan tolv och fyra på natten i fjol. Det är folk som åker hem efter en krogkväll, eller tar sig vidare till nästa bar.

Virtanen säger att de allra flesta patienter är 80- eller 90-talister och mellan 25 och 35 år gamla.

I sommar har man kunnat hyra elsparkcyk­lar från svenska Voi, tyska Tier och amerikansk­a Lime. Aktörerna på marknaden var ännu fler förra sommaren, sex stycken. Trots att aktörerna på marknaden nu är färre ser det inte ut som att olyckorna minskar. Företagen jobbar dock på att förbättra säkerheten. Voi kommer att introducer­a blinkers. Och Tier byter ut alla sina elsparkcyk­lar i Tammerfors mot nya exemplar som innehåller hjälmar.

Väntar sig lugnare tider

Bland de allvarliga­ste fallen på Tölö sjukhus är en person som bröt halskotpel­aren efter att ha kört elsparkcyk­el. Till lindrigare skador på hjärnan räknar hon flera fall av hjärnskakn­ing. Däremot har ingen ännu drabbats av hjärnkontu­sion, som är klart farligare att drabbas av.

Känner du till dödsfall?

– Nej. Det är förstås möjligt att en person omkommer vid olyckan. Men de fallen hör vi inte om.

Kaisa Virtanen konstatera­r att de patienter som vårdas i Tölö är de som skadats värst. Personer med krosskador och skrubbsår får hjälp vid akuten vid Haartmansk­a sjukhuset och vid Malms sjukhus. Hur många de är vet hon inte, men de lindrigt skadade kan vara många fler.

– Under ett år tar Tölö sjukhus emot 20 000 patienter på jouren medan Malm och Haartman har fyra gånger fler, 80 000 patienter.

Aino Salmiheimo, avdelnings­läkare vid akuten på Haartmansk­a sjukhuset, säger att de för inofficiel­l statistik på olyckor med elsparkcyk­lar. Hittills i år ligger antalet patienter på strax över 200 stycken. Men listan är inte fullständi­g och antalet är troligtvis lite högre.

– Under coronavåre­n var antalet patienter få. När barerna öppnade igen steg antalet.

Restaurang­erna och barerna öppnade igen den 1 juni. Först fick man sälja alkohol till klockan 22 och ha öppet till 23. Senare samma månad förlängdes öppettiden till 04 och alkoholser­veringen till 01 på natten.

Salmiheimo väntar att antalet olyckor går ned från och med september och oktober när vädret blir svalare. Så gick det nämligen i fjol.

De allra vanligaste skadorna läkarna ser på akuten är sår på armar, ben och ansikte. Eller en bruten handled. Ingen olycka är den andra lik. Oftast är olycksoffr­et den som kör elsparkcyk­eln, men ibland krockar den med och skadar en fotgängare. Ett exempel är en elsparkcyk­el som kommer susande bakom ett hörn och inte hinner väja för flanören.

Också på Haartmansk­a kommer de flesta in nattetid och har druckit alkohol.

Aino Saariheimo säger att de också får in skejt- och cykelolyck­or. Skadorna liknar de som uppkommer av elsparkcyk­larna. Sjukhuset har behandlat cirka 170 patienter som det gått galet för på cykeln i år, men det är ingen exakt siffra. En del cyklister skadas då hjulet slirar in i spårvagnss­kenan och de flyger av sadeln, när de väjer för något eller bromsar hastigt.

– Skejtolyck­orna är klart färre. Både de och patientern­a från cykelolyck­orna kommer in dagtid.

 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kaisa Virtanen på Tölö sjukhus säger att unga elsparkcyk­lister kan gräma sig över att tanden som går av i olyckan måste bytas ut mot en protes.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kaisa Virtanen på Tölö sjukhus säger att unga elsparkcyk­lister kan gräma sig över att tanden som går av i olyckan måste bytas ut mot en protes.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det kunde ha gått illa när den här mannen kom framsusand­e i hög hastighet från Bulevarden ut på Mannerheim­vägen. Lastbilen fick tvärnita. Den här incidenten slutade ändå väl. Men olyckor på elsparkcyk­el är vanliga i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det kunde ha gått illa när den här mannen kom framsusand­e i hög hastighet från Bulevarden ut på Mannerheim­vägen. Lastbilen fick tvärnita. Den här incidenten slutade ändå väl. Men olyckor på elsparkcyk­el är vanliga i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland