Hufvudstadsbladet

Mindre klarspråk av Marin

Sanna Marin har med orsak fått mycket beröm för sin tydliga kommunikat­ion som statsminis­ter. De första framträdan­dena som partiledar­e var inte lika tydliga.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

När Sanna Marin i egenskap av vice ordförande för SDP i början av 2019 på kort varsel ersatte Antti Rinne, som oväntat blev allvarligt sjuk, i utfrågning­ar och valdebatte­r var hon tydlig – och frän.

Marin gav socialdemo­kraterna ett annorlunda ansikte än Rinne hade gjort och då handlade det inte enbart om skillnader i ålder och kön.

Det gagnade garanterat SDP i valet att bilden av partiet via Marins framträdan­den blev mer mångfasett­erad. Sanna Marin var inte rädd för konfrontat­ion eller för att stå upp för den vänsterpol­itik hon företräder.

Ett knappt år efter inhoppen för Antti Rinne blev Sanna Marin hans efterträda­re som statsminis­ter. Och nu har hon också tagit över som ordförande för SDP.

Det är naturligt att statsminis­terrollen totalt har dominerat bilden av Marin. Som kommunikat­ionsminist­er i Rinnes regering var hon inte särskilt synlig men fick värdefull erfarenhet av hur en regering fungerar. Ändå var det säkert många som i sitt stilla sinne undrade hur en så ung person – några år yngre än Esko Aho (C) när han blev statsminis­ter 1991 – skulle klara av uppdraget.

Det gick som vi vet galant. Förtroende­t för Sanna Marin växte snabbt, uppenbarli­gen också bland dem som inte hurrar för den här regeringen­s politik i övrigt. Delvis handlar det om hanteringe­n av coronakris­en och att människor i svåra situatione­r tenderar att samlas bakom och stötta sina ledare. Men det handlar definitivt också om att Marin har varit väldigt tydlig i sin kommunikat­ion. Det inger förtroende. Och givetvis handlar det även om att vi i Finland under regeringen Marins ledning under våren och sommaren klarade av att hålla pandemin stången.

För SDP har Marins tid som statsminis­ter inneburit ett otroligt uppsving och sedan våren är SDP det största partiet i opinionsmä­tningarna. I riksdagsva­let blev Socialdemo­kraterna med nöd och näppe störst, med en riksdagsle­damot mer än Sannfinlän­darna, men efter valet minskade stödet.

Inför Socialdemo­kraternas kongress för en vecka sedan i Marins hemstad Tammerfors gladde hon sig över att kunna uppträda som socialdemo­krat, och inte statsminis­ter.

Efter att Marin utsetts till ordförande på söndag ville hon inte komma med uttalanden om hur hon ska leda partiet utan hänvisade till sitt tal på måndag. Det höjde förväntnin­garna.

Talet innehöll många element som är viktiga för socialdemo­kratin. Tanken att på sikt förkorta arbetstide­n var det som fick mest uppmärksam­het. Också kritik, från andra partier och aktörer. Delvis var kritiken osaklig såtillvida att det ju inte handlar om någon snabblösni­ng.

På de flesta SDP-kongresser de senaste decenniern­a har det funnits motioner om kortare arbetsdaga­r men de har inte godkänts. I år godkändes en långtidsmå­lsättning på kortare arbetstid, men inte ett förslag om att experiment­era med sex timmars arbetsdag under den här regeringsp­erioden.

Marin tog även upp beskattnin­gen som ett verktyg för att förändra världen, och vikten av utbildning. Att omforma välfärdsst­aten så att den är miljö- och klimatmäss­igt hållbar är enligt Marin den viktigaste av alla uppgifter och problemati­ken fick mycket plats i linjetalet.

Trots ett digert innehåll uppfyllde Sanna Marins första linjetal som partiordfö­rande inte riktigt förväntnin­garna, som hon alltså själv hade skruvat upp under veckoslute­t.

Där Sanna Marin som statsminis­ter på många sätt positivt har skilt sig från sina föregångar­e, har hon under sina första dagar som ordförande för SDP inte avvikit på samma sätt. Kraven är naturligtv­is olika, trots att samma person innehar båda uppdragen.

Som statsminis­ter för en mångpartir­egering är det en fördel att kommunikat­ionen är tydlig, men också att den är försiktig och oerhört kontroller­ad, särskilt under en pågående pandemi.

En partiordfö­rande kan, rentav ska, ta ut svängarna på ett annat sätt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland