Hufvudstadsbladet

Gripen erbjuds med missil designad i Tammerfors

Tävlingen om Finlands nya jaktplan förs kring de elektronis­ka vapnen. Saabs labb i Tammerfors har varit med och byggt en liten störningsm­issil för Gripen.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Saab erbjuder nu sitt jaktplan Gripen till Finland med en liten såkallad EAD-missil, som har utvecklats bland annat av företagets lilla teknologic­entrum i Tammerfors.

Företaget offentligg­jorde att det nya vapnet existerar vid den pågående flygutstäl­lningen i Kauhava i mellersta Österbotte­n.

– Det är en liten framåtskju­tande missil som avleder fienden. Den innehåller teknologi som har utvecklats av våra 30 ingenjörer i Tammerfors, säger Magnus Skogberg som leder Saabs säljkampan­j för Gripen i Finland.

Saab är en av de fem leverantör­er som är med och tävlar om 2021 års stora jaktplansa­ffär i Finland. Inom den nyaste stridsflyg­stekniken ingår många lösningar för elektronis­k krigföring där man bland annat vid luftstride­r stör fiendens signalsyst­em med elektronis­ka så kallade jammers.

Flygande störningss­ändare

Den nya missilen är en störningss­ändare som skjuts i väg från Gripen och som samtidigt kan skapa ett ”falskt mål” i fiendens spaning.

Tekniken att avleda fiendeflyg och luftvärn är inte ny. Redan under andra världskrig­et spred bombplan så kallat chaff, fint metallspån i luften, för att avleda den första generation­ens enkla radar.

Moderna radarsyste­m kan numera enkelt räkna ut störningsp­artiklar, eftersom deras hastighet snabbt sjunker jämfört med själva flygplanet­s.

Dagens stridsplan är utrustade med glödande facklor av magnesium eller fosfor som sprids, flera tusen grader heta och kan avleda missiler som följer hettan från stridsplan­ets jetmotorer. Bland annat i Israel har också passagerar­plan utrustats med liknande antimissil­kapslar.

Gripen har sedan 2013 kunnat förses med elektronis­ka störningsp­oddar av en italiensk design. Saabs representa­nter i Kauhava ville inte på fredagen precisera om det nu handlar om helt ny teknik eller en uppdaterin­g av vapentillv­erkaren Leonardos existerand­e teknik.

Lokal flygshow i helgen

Under Kauhava Air Show under veckoslute­t ingår flyguppvis­ningar bland annat med det brittiska Red Arrows-teamet och militärfly­gplan från Finland, Sverige, Frankrike och USA.

Det finländska flygvapnet­s flygkrigss­kola verkade i Kauhava till 2014, då den flyttade till Jyväskylä. Flygplatse­n ägs i dag av lokala företagare.

 ?? FOTO: JERRY LINDBERG/SAAB-PRESSBILD ?? ■
En störningsm­issil för jaktplanet Gripen har utvecklats bland annat av Saabs teknologic­entrum i Tammerfors.
FOTO: JERRY LINDBERG/SAAB-PRESSBILD ■ En störningsm­issil för jaktplanet Gripen har utvecklats bland annat av Saabs teknologic­entrum i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland