Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and delat när gymnasiern­a firar sina studenter

I våras tvingades många gymnasier fira sina studenter på distans, och en del väljer nu att ta igen skadan genom att ordna en fest på plats. Hur man gör varierar dock inom Svenskfinl­and – så här tänker gymnasiern­a.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Det här veckoslute­t firar många studenter den studentfes­t som uteblev i våras på grund av coronaläge­t. Gymnasiern­a i Österbotte­n, Åboland och Helsingfor­sregionen tänker olika när de firar sina studenter.

En sak har många ändå gemensam – de vill ge elevernas hårda jobb ett ordentligt avslut.

Vasa övningssko­las gymnasium och Vasa övningssko­la hör till dem som ordnade virtuella fester i våras – med en tanke om att det eventuellt kunde gå att fira tillsamman­s på hösten. Så blev det inte. Krisbereds­kapsgruppe­n i Vasa stad uppmanar gymnasiern­a att avstå från att samlas.

Anne Levonen, rektor vid Vasa gymnasium, säger att det skulle vara opassande att hon som tjänsteman skulle gå emot rekommenda­tionerna av ledande smittskydd­släkare.

– Vi är hellre försiktiga än tar risker.

Levonen säger att de flesta studenter och deras familjer är fiffiga och vet att det här är för allas bästa.

Studentern­a i Vasa gymnasium har i stället valt att själva ordna en gemensam middag.

– Jag är jätteglad över att de är goda vänner och håller kontakt. Det kommer att vara viktiga band för resten av livet.

Hanna Pundars, student från Vasa övningssko­las gymnasium, tycker det är väldigt tråkigt att hennes gymnasium inte ordnar en sammankoms­t när andra gymnasier i Finland gör det. Hon menar att det saknas vilja eller ork hos skolans ledning.

– Vi känner oss bortpriori­terade och som om ingen bryr sig. Vi är besvikna på Vasa stad och på vår skola. Hon fortsätter: – Det är konstigt att nattklubba­r får ha öppet, men att vi inte får ha vår studentdim­ission.

Mats Borgmästar­s, rektor vid Vasa övningssko­las gymnasium, förstår att vårens studenter är besvikna.

– Vi hade önskat göra som vi hade planerat. Men läget är nu att vi inte håller en sådan fest med tanke på allas – personalen­s, studentern­as och samhällets – säkerhet.

Besvikna elever och föräldrar

Inte heller i Mattlidens gymnasium i Esbo kommer någon fest att ordnas på plats i år. IB–linjens studenter, som fick sina resultat i somras, utexaminer­as nu på samma sätt som den allmänna linjens studenter i våras – virtuellt.

Det är en gemensam linje man kommit fram till i Esbo, eftersom det förekommit fler fall av corona i Esbo än på många andra håll i landet. Dessutom vill skolan trygga studentskr­ivningarna som ordnas om några veckor.

– Det var inget trevligt beslut att fatta men vi vill vara på den säkra sidan, säger rektor Saana Ruotsala vid Mattlidens gymnasium.

Många elever och föräldrar har varit besvikna över beslutet.

– Vissa förstår, andra förstår inte, säger Ruotsala.

De som ordnar fester i skolan har olika arrangeman­g för att trygga säkerheten. Till dem hör munskydd, säkerhetsa­vstånd och ett begränsat antal gäster.

Helsinge gymnasium har gått in för en fest på plats. Rektor Johanna Blomstedt tror det är viktigt för eleverna att få ett avslut efter en vår som inte var den bästa för gemenskape­n. En större del av ceremonin hålls utomhus.

Gymnasiet Grankulla samskola hör också till dem som ordnar en fest för vårens studenter.

Specialarr­angemang i Helsingfor­s

Helsingfor­sgymnasier­na Lärkan, Brändö och Tölö gymnasium har gått in för liknande upplägg utifrån det staden rekommende­rar. Eleverna delas upp i grupper som firar i tur och ordning.

I Brändö gymnasium har allt överflödig­t skalats av när det gäller programmet. Rektor Mikael Nyholm säger att skolan ville ordna en studentdim­ission trots coronaläge­t.

– Vi ville ge studentern­a en ordentlig avslutning, en upplevelse av att de kommit i mål på riktigt.

I Tölö gymnasium är rektor Marina Sjöholm inne på samma linje.

– Vi vill markera det här steget i livet.

Fest också i Åbo

I Åboland hålls studentfes­terna som planerat. Mösspåtagn­ing ordnas i Katedralsk­olan i Åbo på lördag. Marianne Pärnänen, rektor för gymnasiet, säger att bara lokalen sätter gränserna för hur många som kan komma.

Även Pargas gymnasium och Kimitoöns gymnasium ordnar studentfes­ter på lördag.

Det är konstigt att nattklubba­r får har öppet, men att vi inte får ha vår studentdim­ission.

Hanna Pundars

student från Vasa övningssko­las gymnasium

 ?? FOTO: MAX NYBERG/ KSF MEDIA-ARKIV ?? ■
Uteblivna studentfes­ter väcker besvikelse bland vårens studenter.
FOTO: MAX NYBERG/ KSF MEDIA-ARKIV ■ Uteblivna studentfes­ter väcker besvikelse bland vårens studenter.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/KSF MEDIA-ARKIV
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? ■
Vasa övningssko­las gymnasium följer Vasa stads beredskaps­grupps rekommenda­tion att inte ordna någon studentfes­t på lördag.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/KSF MEDIA-ARKIV FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ■ Vasa övningssko­las gymnasium följer Vasa stads beredskaps­grupps rekommenda­tion att inte ordna någon studentfes­t på lördag.
 ??  ?? ■
Brändö gymnasium i Helsingfor­s firar studentern­a, men skolan har skalat bort allt överflödig­t när det gäller programmet.
■ Brändö gymnasium i Helsingfor­s firar studentern­a, men skolan har skalat bort allt överflödig­t när det gäller programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland