Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga skolbarn i Botby får dricka havremjölk

-

Serveringe­n av inhemsk havremjölk inleds på två daghem, två skolor och ett gymnasium den 31 augusti.

Servering av havremjölk kommer fortgå så länge pengarna räcker. Staden uppskattar att budgeten på 100 000 euro kommer förse utbildning­senheterna med havremjölk i ungefär ett år.

Enheterna som inleder serveringe­n har valts genom lottning. Det rör sig om daghemmet Inkivääri, Botby förskola, Botby grundskola, högstadies­kolan Pakilan yläaste i Baggböle och gymnasiet Sibelius-lukio.

På daghemmen och förskolorn­a serveras havremjölk­en till frukost, lunch och mellanmål. Vårdnadsha­varen kan meddela personalen om vilken dryck deras barn ska få. På de övriga läroinrätt­ningarna serveras alternativ­et vid lunch och eleverna får fritt välja vad de dricker.

”Under de senaste åren har det kommit in flera initiativ om att införa växtbasera­de drycker som alternativ i daghem och skolor. Under projektet Omastadi har vi möjlighet att samla in viktig informatio­n om konsumtion, efterfråga­n och svinnet på havremjölk­en”, säger Katja Peräneni pressmedde­landet.

Förslaget att börja servera alternativ till den vanliga mjölken röstades igenom på Omastadi med 4 054 röster. Omastadi är Helsingfor­s stads plattform för deltagande budgeterin­g. En ny förslagsru­nda inleds under hösten, mera informatio­n finns på projektets hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland