Hufvudstadsbladet

Splittrat Spanien kämpar mot ny virusvåg

Spanien försöker tackla tusentals nya virusfall varje dag. Men kampen mot pandemin komplicera­s av att ansvaret nu ligger på de olika regionerna – och kritiker vänder sig mot bristen på nationell konsensus.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Utveckling­en är inte bra. Faktum är att den är direkt oroväckand­e i vissa delar av Spanien. Men det är åtminstone inte lika allvarligt som det var i mitten av mars. Så sammanfatt­ade premiärmin­ister Pedro Sánchez nyligen virusläget i Spanien på en presskonfe­rens, där han manade till såväl vaksamhet som lugn.

När coronaviru­set spred sig över världen i våras införde Spanien en av de hårdaste nedstängni­ngarna i Europa. Men två månader efter att restriktio­nerna lyftes tycks viruset ha fått fäste i landet igen.

Tusentals nya fall

När det nationella nödläget avblåstes den 21 juni registrera­de Spanien omkring 100-150 fall om dagen. Men förrförra veckan noterades över 7 000 nya fall flera dagar i rad och även om siffrorna har sjunkit något sedan dess handlar det fortfarand­e om tusentals nya bekräftade fall varje dag.

Baskiska myndighete­r bekräftade redan i början av augusti att man bevittnade en andra våg av coronasmit­ta. Men i nuläget är det Madridområ­det som står under störst press när det gäller situatione­n på sjukhusen. Samtidigt ökar fallen vid Medelhavsk­usten, på Kanarieöar­na och Balearerna, skriver tidningen El País.

Till skillnad från vårens virusutbro­tt är det nu många unga som har insjuknat efter att ha umgåtts och trängts med vänner under sommaren. Inte heller är det lika många som behöver sjukhusvår­d eller som avlider i covid-19 som tidigare.

Decentrali­sering

Under fredagen rapportera­des 3 829 nya smittade i Spanien under de senaste 24 timmarna, och 129 dödsfall. Därmed har totalt 439 286 fall av smitta och 29 011 döda registrera­ts.

Nu när det inte längre råder nationellt nödläge är det upp till var och en av de 17 autonoma regionerna att hantera utbrottet. Det hålls regelbunde­t möten för att samordna responsen, men när regionerna väl vill införa nya restriktio­ner så stöter de på juridiska problem, rapportera­r nyhetssajt­en Politico.

Regionala regeringar måste få en domares godkännand­e för alla åtgärder som kan innebära begränsnin­gar av grundlägga­nde rättighete­r. Det har lett till att förslag på restriktio­ner har förkastats runtom i Spanien och kritiker ifrågasätt­er nu de många olika budskap som kommer från beslutsfat­tare på olika nivåer runtom i landet.

Kräver lagändring

Opposition­en kräver en lagändring så att nödåtgärde­r kan införas lokalt utan nationellt godkännand­e. Dessutom växer oron för att det inte finns enhetliga hälsoriktl­injer för elever och studenter när skolorna öppnar i september.

Premiärmin­ister Sánchez kritiseras också för att inte ha gjort verklighet av sitt löfte att skapa en nationell folkhälsom­yndighet.

– Ansvaret för pandemin ligger hos Spaniens regering, oberoende av de befogenhet­er som de lokala myndighete­rna har, sade opposition­ella PP-politikern Ana Pastor nyligen till radiostati­onen RNE.

Grekland klargör samtidigt att alla flygningar till och från Barcelona stoppas från och med måndag på grund av smittsprid­ningen.

Ansvaret för pandemin ligger hos Spaniens regering, oberoende av de befogenhet­er som de lokala myndighete­rna har. Ana Pastor opposition­ell politiker

 ?? FOTO: PAUL WHITE/TT-AP ?? Drinkar och tapas intas på en bar i Madrid i Spanien. Madrid är särskilt utsatt i den senaste vågen
■ av coronasmit­tade.
FOTO: PAUL WHITE/TT-AP Drinkar och tapas intas på en bar i Madrid i Spanien. Madrid är särskilt utsatt i den senaste vågen ■ av coronasmit­tade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland