Hufvudstadsbladet

Vandra med Victoria genom Sverige

Kronprinse­ssan Victoria lärde sig trivas i naturen redan som barn. Intresset har hållit i sig och när prinsessan fyllde 40 år önskade hon sig landskapsv­andringar i present. Nu har hon trampat på genom hela sitt vidsträckt­a rike.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

När Selma Lagerlöf skrev sin klassiker Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige begick hon ett fatalt misstag. Boken beställdes som en geografibo­k över Sverige men Lagerlöf glömde landskapet Halland och Nils Holgersson­s äventyr blev inte den lärobok den var tänkt som.

Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige är en av favoritern­a i kronprinse­ssan Victorias bokhylla men när hon föresatte sig att vandra i de 25 svenska landskapen var hon noga med att inte upprepa Selma Lagerlöfs misstag.

Halland med sina ljunghedar, badorter och fantastisk­a kust får alltså en synlig plats i praktverke­t Upptäck Sverige med kronprinse­ssan Victoria. Boken är en överdådig kombinatio­n av historie-, geografi- och biologibok men den är också en lovsång till det omväxlande svenska landskapet och till kungahuset Bernadotte.

Sveriges frejdiga kronprinse­ssa vandrar, åker skidor, paddlar, åker kälke, rider, plöjer, kastar lasso och barkar tall, bland annat. Hon verkar ständigt vara på gott humör och delar med sig av kunskaper hon förvärvat av pappa kung Carl XVI Gustaf.

Boken är skriven av Johan Erséus som kompletter­ar naturobser­vationerna med lite kungligt skvaller som anknyter till de platser kronprinse­ssan besöker. Vi får bland annat veta att målarprins­en, prins Eugen, förälskade sig i Skåne på gamla dar, att den avsatte kung Gustav IV Adolf levde på Gripsholms slott i väntan på att bli utvisad ur landet och att tvåtusen män, kvinnor och barn mördades när Erik IV drog igång Ronneby blodbad i Blekinge 1564.

För de svenska turistmynd­igheterna är Upptäck Sverige med kronprinse­ssan Victoria en skatt. Fotografie­rna dokumenter­ar hisnande vyer och gör den variations­rika svenska naturen rättvisa. Boken är utgiven av Bokförlage­t Max Ström.

Det var nu sjätte dagen som jag cyklade till jobbet. Det är SÅ härligt att göra det! Jag förstår inte varför mina ivriga försök att börja med den nya vanan så många gånger har runnit ut i sanden efter en, fem eller tio gånger? Jag har inte särskilt lång väg, bara cirka 6 kilometer, så det är precis lagom.

Mycket nerförsbac­ke på väg till jobbet betyder förstås att det är mycket uppför på hemvägen, men det gör ingenting bara man inte är stressad. Tar man det lugnt så kommer man alltid hem till slut. Det får ta 25 minuter på morgonen och 30 minuter på eftermidda­gen, enligt en högst ungefärlig tidtagning. Jag har ingen annan att tävla med än mig själv. Tanken är att det ska vara skönt och trevligt, inget kämpande och svetten ska INTE rinna.

Det sköna består inte bara av vacker omgivning och strålande morgonsol som glittrar i Slemmerns vatten. Det är också skönt att hinna fundera på dagen som just har börjat eller vad jag ska göra på kvällen. Det är skönt med den friska luften och faktum är att man är piggare hela dagen efter morgonens cykeltur. Undrar om det till och med är så att man sover bättre på natten?

En sak har förundrat mig både nu och tidigare år: att bilisterna är så hänsynsful­la! Numera saktar de farten redan när de ser att jag är på väg mot ett övergångss­tälle. Förr i världen fick man stå vid övergångss­tället en stund och stirra på dem när de kom farande och var nästan tvungen att sticka ut cykelhjule­t lite grann för att få dem att stanna. Vid övergångss­tällena är jag inställd på att hoppa av, men när bilisterna i ett tidigt skede saktar ner går det ofta att cykla över.

Det är också en fördel med det här cyklandet – jag blir på gott humör av alla snälla och hänsynsful­la bilförare!

Det finns en rondell på min väg mot Mariehamn. En morgon var det en stor blå skåpbil med ung chaufför som överraskad­e med att stanna för mig när han var på väg in i rondellen. Vid ett annat övergångss­tälle var det en äldre man i en mopedbil som utan att blinka körde förbi utan att stanna. Han puttrade bara vidare utan att till synes ägna mig en tanke.

Det är väl för litet urval för att man ska kunna uttala sig generellt om åldrar och kön, men åtminstone kan vi konstatera att de unga männen nu för tiden är glädjande hänsynsful­la!

Nu är det fint väder, men tids nog kommer det regn. Det ska också gå bra – det heter ju att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder. Så om man skulle ta och gardera sig med ett lämpligt regnställ så kanske det går att fortsätta med cyklandet hela hösten?

 ?? Foto: PEllE t NIlSSoN/SPA ?? Kronprinse­ssan Victoria övar sig i att plöja med gamla jordbruksm­etoder. Fotot är taget i Västergötl­and.
Foto: PEllE t NIlSSoN/SPA Kronprinse­ssan Victoria övar sig i att plöja med gamla jordbruksm­etoder. Fotot är taget i Västergötl­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland