Hufvudstadsbladet

Historisk israelisk flygning till Emiraten

Den första kommersiel­la flygningen från Israel, med en amerikansk-israelisk delegation ombord, har landat i Förenade arabemirat­en sedan länderna enats om att normaliser­a relationer­na.

- TT-AFP

Emiraten blir i och med avtalet den första gulfstaten, och det tredje arablandet, att upprätta fullständi­ga diplomatis­ka förbindels­er med Israel.

Enligt den USA-förhandlad­e överenskom­melsen, som nåddes tidigare i augusti, förbinder sig Israel att stoppa den planerade annekterin­gen av palestinsk mark på ockuperade Västbanken. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har dock sagt att planerna fortfarand­e ligger på bordet.

Det israeliska flygbolage­t El Al genomförde sin första flygning till Förenade arabemirat­en. Ombord fanns bland andra Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump, Robert O’Brien, USA:s nationelle säkerhetsr­ådgivare liksom hans israeliske motsvarigh­et Meir BenShabbat.

Många områden

Saudiarabi­en tillät planet att flyga genom dess luftrum, något Kushner särskilt tackade för.

En gemensam faktor för Förenade arabemirat­en, Israel, USA och Saudiarabi­en är att de ser Iran som det stora hotet.

I Abu Dhabi ska delegation­erna diskutera frågor om handel, transporte­r, hälsa, energi och säkerhet.

– Vårt mål är att nå fram till en gemensam handlingsp­lan för att utveckla relationer­na inom ett mycket brett fält av områden, säger BenShabbat.

Palestinsk­a ledare har beskrivit avtalet som ett svek från Förenade arabemirat­ens sida. Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu har sagt att samtal pågår för att uppnå liknande avtal även med andra arabiska muslimska länder. Bahrain, Oman och Sudan kan enligt olika källor stå på tur.

– Medan detta är en historisk flygning hoppas vi att den kommer att sätta igång en till och med ännu mer historisk resa i Mellanöste­rn och bortom. Framtiden måste inte vara förutbestä­md av dåtiden, säger Kushner.

 ?? FOTO: NIR ELIAS/TT-AP ?? Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump, och Robert O’Brien, USA:s nationelle säkerhetsr­ådgivare, ombord på El Al-planet under flygningen till Förenade arabemirat­en.
FOTO: NIR ELIAS/TT-AP Jared Kushner, rådgivare och tillika svärson till USA:s president Donald Trump, och Robert O’Brien, USA:s nationelle säkerhetsr­ådgivare, ombord på El Al-planet under flygningen till Förenade arabemirat­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland