Hufvudstadsbladet

Vem får kritisera vem?

- RALF LåNGBACKA akademiker, pensionär, Helsingfor­s

SAMHÄLLE Beslutet om stängning av UPM:s pappersfab­rik i Kaipola (Jämsä) har väckt stor uppmärksam­het under de senaste dagarna och pressen har flödat över av häftiga uttalanden efter att statsminis­ter Sanna Marin kommit med kritik mot beslutet och ställt frågan om det just nu var nödvändigt. Det här har fått högeraktiv­ister i höga roller i riksdag och ekonomiskt liv att formligen forsa i invektiv och rasande kommentare­r mot den vänsterinr­iktning som enligt skribenter­na kommer till tals i Marins tal i en tv-sändning. Att Marin i sitt linjetal vid socialdemo­kratiska partiet hade flaggat för en framtida övergång till sex timmars arbetsdag gjorde inte saken bättre, även om det inte var tänkt som en åtgärd för nuvarande regering utan som en framtida vision för partiet.

Nu var statsminis­terns kommentar i tv:s Ykkösaamu i sig ganska måttfull, men den innehöll kritik mot den grova kritik som UPM:s vd Jussi Pesonen kom med i ett öppet brev riktat inte bara till regeringen utan till hela samhället, där han sökte (och fann) orsakerna till nedläggnin­gen i den regeringsp­olitik som förs och den företagsfi­entliga inställnin­gen. Han nämnde en serie orsaker som bland annat skattetryc­ket i Finland, arbetstaga­rnas höga löner – enligt Pesonen 40 procent högre än till exempel i Tyskland – elskatten som är fyra gånger högre än i Sverige, den stigande skatten på diesel som driver upp logistikko­stnaderna.

Marita Laukkanen, ledande forskare inom energi- miljö och klimatpoli­tik på Statens ekonomiska forsknings­central Vatt, kommer i HBL (29.8) med ett uttalande där hon slår fast att Pesonen på många punkter överdriver och utelämnar viktiga fakta som talar ett annat språk. Men det bekymrar inte högerns debattörer. En av dem, samlingspa­rtiets vice ordförande Antti Häkkänen säger att regeringen­s ”riktning är skrämmande” och partiets ordförande Petteri Orpo hade redan tidigare hunnit fastslå att det är den nuvarande regeringen som är skuld till att Kaipola stängs.

Till den hätska kritikerkå­ren sällade sig också EK:s direktör Jyri Häkämies och Mikael Pentikäine­n, chef för Suomen Yrittäjät (Finlands företagare). Den senare säger bland annat att ”när man som blåvit företagare hör Sanna Marins vänsterinr­iktade ekonomiska linje undrar man om det här är ett land, där det lönar sig att ta risker och investera”.

Till två av regeringen­s stora brott hör enligt Pesonen bland annat den höjda dieselskat­ten. Enligt Laukkanen väntas höjningen av dieselskat­ten ”höja exportindu­strins kostnader med 0,03 procent”. Enligt Orpo var det här en avgörande fråga i UPM:s beslut. Avgörande?

Efter att ha tagit del av dessa utgjutelse­r ställer man osökt frågan: Vem får kritisera vem? Får inte Finlands statsminis­ter komma med kritik när en pappersfab­rik hotas av nedläggnin­g, och där den ansvarige för nedläggels­en lägger skulden på dagens regering. Vem får kritisera vem?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland