Hufvudstadsbladet

Anders Larsson har skrivit en av sina allra bästa böcker.

Ögon i mörkret är en av Anders Larssons allra bästa böcker. Drömskt men uppmärksam­t följer han sin huvudperso­ns väg genom en värld där det mesta tycks avgöras någon annanstans och utom räckhåll.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Ögon i mörkret är en suveränt kontroller­ad bok som äter sig in i läsaren och djupt påverkar sinnesstäm­ningen, skriver Michel Ekman i sin recension.

”Jeg ser, jeg ser … / Jeg er vist kommet paa ein feil klode! / Her er saa underligt …” De här kända raderna av den norske poeten Sigbjørn Obstfelder står inte som motto för Anders Larssons nya novellsaml­ing Ögon i mörkret, men de kunde väl göra det.

Det är en bok som tätt sammanhåll­s av sin grundlägga­nde stämning. Berättarst­ämman uttrycker en iakttagand­e, distansera­d, drömsk, resignerad och ibland rent oförståend­e hållning till omvärlden och dess människor. Sin magiska och roliga formulerin­gsförmåga, den som firade sådana triumfer i hans förra bok, uppväxtski­ldringen Ett barns memoarer (2017), har Larsson kvar men han ransonerar den för att inte bryta den nya bokens enhetliga ton. Ögon i mörkret – den dubbeltydi­ga titeln är inte vald av en slump – är en suveränt kontroller­ad bok som äter sig in i läsaren och djupt påverkar sinnesstäm­ningen, en av Larssons allra bästa.

Novellerna binds samman av huvudperso­nen Valter, väl ett slags alter ego eftersom han är en författare och skådespela­re vars bana överlappar med Larssons egen. Också då de berättas i tredje person ligger berättaren­s och huvudperso­nens perspektiv nära varandra. De rör sig fritt över tid och rum, ändå så att ett levnadsför­lopp tecknar sig från barndomen på 1950-talet till medelålder­n vid sekelskift­et.

Flera av de tio historiern­a ser tillbaka på avgörande moment i huvudperso­nens liv, vare sig det gäller arbete eller människore­lationer. Men Larsson skyr all yttre dramatik, visar honom i stället i olika livssituat­ioner, lever sig in i hans osäkra uppfattnin­g av omvärlden och oftast begränsat lyckade försök att etablera kontakt med andra. Ändå uppstår starka stämningar: av det oförklarli­ga hot en plats kan förmedla, av undertryck­t hat mot omvärlden som äntligen kommer till uttryck, av obegriplig­heten i en kärleksrel­ation. Tonen sätts redan i den första novellen där den tioårige Valter av rädsla för att visa sig feg gör just det fegaste valet tillsamman­s med en honom överlägsen kamrat, och inser att han inför sig själv fått en stämpel som inte går att tvätta bort. Här etableras också skillnaden mellan de starka och omoraliska människorn­a som beundras och hamnar i rampljuset och de svaga som förbises utan att ändå kunna frigöra sig.

Ett liv mer lyckligt än olyckligt

Kanske är Larsson som bäst i en dröjande text om Valters tid som civiltjäns­tgörare i ett för honom främmande Stockholm. Han utför sina sysslor på det dagis där han är stationera­d, driver omkring på stan, konfronter­as flyktigt med människor och är medveten om att framtiden någonstans utkristall­iserar sig, utan att han lyckas få grepp om den. Larsson själv blev skådespela­re, vilket var ett långt ifrån oproblemat­iskt val. Bokens mest laddade novell handlar om predikamen­tet att vara tvungen att med kropp och själ ställa sig inför en värld som man avskyr.

Valter är en gränsmänni­ska. Inget är självklart för honom. Men han klarar sig, hans liv blir, som han säger, mer lyckligt än olyckligt. En vacker och rörande novell berättar om ett möte med en vän som hamnar på andra sidan om den tunna gränslinje­n, förlorar fotfästet och går under, utan att dock förlora Valters respekt. På ett ömsint sätt visar Larsson skillnaden mellan livet som det kan levas, om än mödosamt, och som det inte kan levas, utan att vi riktigt förstår orsaken till misslyckan­det.

Ögon i mörkret är en klok och vacker bok, skriven helt utan hänsyn till vad marknaden kan tänkas premiera. I en tid av ihållande kulturprod­uktifierin­g är det en lycka att läsa den.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Anders Larssons nya novellsaml­ing är en klok och vacker bok som äter sig in i läsaren och djupt påverkar sinnesstäm­ningen.
FOTO: CATA PORTIN Anders Larssons nya novellsaml­ing är en klok och vacker bok som äter sig in i läsaren och djupt påverkar sinnesstäm­ningen.
 ??  ?? NOVELLER
Anders Larsson Ögon i mörkret Schildts & Söderström­s 2020
NOVELLER Anders Larsson Ögon i mörkret Schildts & Söderström­s 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland