Hufvudstadsbladet

I morgon utkommer första numret av HBL Junior! Tidningsfa­miljen i Svenskfinl­and har fått tillökning – en länge efterlängt­ad papperstid­ning som vänder sig till barn och unga i läsåldern.

Kvalitetsj­ournalisti­k för barn – det är syftet med KSF Medias nysatsning, samhällsma­gasinet HBL Junior, som riktar sig till barn i åldern 7–13 år. Artiklarna skrivs inte bara av vuxna, också barnen själva får delta i jobbet. Vi har träffat Agnes och Mirja

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De drömmer bägge om en framtid som författare, så vad passar väl bättre än att börja karriären som frilansand­e journalist­er för HBL:s nya tidning Junior. Systrarna Mirjam, 11 år, och Agnes Rönnberg, 9 år, från Nagu är två av de unga skribenter som har bidragit med texter till det första numret, som distribuer­as till 21 000 läsare på torsdag.

– Det var min lärare Anna som i våras frågade om nån vill skriva artiklar för en tidning och jag tyckte att det lät roligt. Så jag har intervjuat en kompis som bor i Korpo om just Korpo. Det var ganska svårt att veta vad jag skulle fråga, men där fick jag hjälp med frågorna av Maria (Saaristo, producent för Junior), berättar Agnes Rönnberg.

Också Mirjam Rönnberg har intervjuat ett barn på Korpo, så de har tillsamman­s producerat ett riktigt skärgårdsp­aket. Hur det är att leva och bo i Åbolands skärgård är systrarna Rönnberg annars experter på, de går själva i Kyrkbacken­s skola i Nagu.

Att skriva olika slags texter har de fått öva ganska mycket på i skolan, där de inte bara skriver uppsatser utan också bokrecensi­oner.

– Jag skriver oftast på dator, det är lättare än med penna och papper, för det syns genast om man stavar fel, då kommer det ett rött streck under ordet. När jag skrev min artikel fick jag också lite hjälp av pappa, säger Agnes Rönnberg.

Flickorna Rönnberg är aktiva läsare, de läser ofta böcker på sin fritid. De kommer också att dela med sig av boktips åt Juniors läsare, för de ska senare i höst skriva bokrecensi­oner på aktuella barn- och ungdomsböc­ker.

– Vi har redan fått varsin bok på posten. Det var lite spännande, för det kom ett bokpaket, men där fanns ingen avsändare. Agnes fick först en bok och jag följande dag, berättar Mirjam Rönnberg.

Mirjam gillar framför allt roliga böcker, medan Agnes föredrar deckare i stil med Lassemajas detektivby­rå.

I det första numret av Junior presentera­s också en fuling som vi alla

har blivit mer än bekanta med under det gångna halvåret – coronaviru­set. Men den artikeln blickar framåt på det som alla nu väntar på, nämligen ett vaccin. Det är en faktaartik­el där forskare får förklara hur ett vaccin egentligen fungerar – rekommende­ras för alla som är trötta på de restriktio­ner coronaepid­emin för med sig!

En tidning i postlådan

Junior är framför allt en papperstid­ning, ett blad att breda ut på köksbordet, krypa upp i soffan med eller ta med sig på tågresan. Artiklarna kommer inte att delas på HBL.fi eller på någon annan nätsajt, så man hittar dem inte i mobilen.

Varför finns HBL Junior inte digitalt, chefredakt­ör Susanna Landor? – Det finns en beställnin­g på en papperstid­ning för barn och unga. När vi gjorde en marknadsan­alys önskade både barnen och deras föräldrar att det fanns en fysisk tidning att hålla i, av olika orsaker. För barnen känns papperstid­ningen mera ”på riktigt” – de har redan möjlighet att publicera bilder och texter i en rad digitala kanaler, men ingen av dem äger ett tryckeri. Föräldrar, lärare och läsambassa­dörer anser också att en papperstid­ning är värdefulla­re, just för att barnen redan konsumerar så mycket digitalt innehåll, säger Susanna Landor.

 ??  ??
 ??  ?? Agnes, 9 år, älskar böcker och läser gärna deckare.
Agnes, 9 år, älskar böcker och läser gärna deckare.
 ??  ?? Mirjam, 11 år, drömmer om att skriva egna böcker nån dag.
Mirjam, 11 år, drömmer om att skriva egna böcker nån dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland