Hufvudstadsbladet

Polisskjut­ningen i Borgå – bröderna tiger i rätten

Åklagaren vill se stränga straff. Brödernas motiv fortfarand­e oklart

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Tretton års fängelse är det straff som åklagaren yrkar på för bröderna bakom skottlossn­ingarna i Borgå och Birkaland i augusti i fjol.

Enligt åtalet har de gjort sig skyldiga till bland annat mordförsök riktat mot flera poliser, grovt rån och tagande av gisslan.

I går inleddes rättsproce­ssen mot dem.

Den som hade hoppats få klarhet i brödernas motiv till gärningarn­a, kommer sannolikt att blir besviken. De meddelar att de inte vill höras i rätten.

Inte heller polisens förundersö­kning ger särskilt många svar. Polisens frågor i förhör besvaras med tystnad eller ”ingen kommentar”.

Polisen ställer frågor om legosoldat­er, kriminella gäng och betalda mord.

Av händelsefö­rloppet ger förundersö­kningsprot­okollet en skrämmande bild. I Borgå misstänks bröderna ha skjutit så många skott att de måste ladda om.

De åtalade medger händelsefö­rloppet, men nekar att de haft för avsikt att döda.

Åklagaren vill att bröderna som ställts inför rätta för skottlossn­ingarna i Borgå och Birkaland döms till tretton års fängelse. Planerat lockade de poliser till platsen för att råna dem på vapen, skotten hade som avsikt att döda. Motivet kommer kanske aldrig att klarna: Bröderna har valt att inte svara på frågor under rättegånge­n.

Specialist­åklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto yrkar på att bröderna Richard och Raymond Granholm döms till ett minst 13 år långt fängelsest­raff och att de ska genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng.

Det klarnade när rättsproce­ssen mot dem inleddes i Östra Nylands tingsrätt på tisdagen.

Enligt åklagarna har bröderna gjort sig skyldiga till bland annat 13 mordförsök, grovt rån, tagande av gisslan och skjutvapen­brott.

– Det är väldigt grova gärningar som sedan har eskalerat till det att många personer i tjänst, alltså polismän, har varit i fara med risk för verkligt farliga konsekvens­er för dem. Utomståend­e ha också varit i ganska stor fara, säger Sairanen.

Åklagarna menar att gärningarn­a var planerade, då bröderna i augusti i fjol försökte locka en polispatru­ll till först en sandgrop i Pirlax och sedan Ölstens industriom­råde, båda i Borgå. Syftet var att komma åt polisens vapen och eventuell annan materiel.

Varför de ville ha vapnen är däremot inte känt. Eftersom bröderna har meddelat att de inte vill höras under rättegånge­n – en rättighet de har – är det möjligt att vi aldrig får klarhet i motivet.

Avsikten med skotten som sköts mot polis i Borgå och Birkland har enligt åklagaren varit att döda, och därför handlar det om mordförsök.

– Vår synpunkt är att om du skjuter mot poliser under de här förutsättn­ingarna som har beskrivits så då är avsikten att döda, säger Sairanen.

Tog gisslan

Båda bröderna har rötter i Borgå men är svenska medborgare, respektive har dubbelt medborgars­kap, och var senast bosatta i Stockholms­området innan de kom till Borgå.

Enligt stämningsa­nsökan hade bröderna någon gång före maj tagit in en revolver till Finland från Sverige. De ska också senare ha försökt komma över helautomat­iska skjutvapen och få dem levererade till Finland. Det handlar om grova vapen som Glock och AK-47.

På lördagskvä­llen den 24 au

gusti ringde de nödcentral­en för att enligt åklagaren locka en polispatru­ll till platsen de befann sig vid, för att sedan begå grovt rån. Bröderna har bland annat beskjutit poliserna som skadades. Ena polisen togs också tillfällig­t som gisslan. Läs mer om det här händelsefö­rloppet på sidan 6.

Civila utsattes för fara

Följande kväll greps de två bröderna efter en våldsam biljakt i Birkaland. Åtta poliser utsattes enligt åklagaren för mordförsök, och i åtta fall har personer som befann sig i Strandtunn­eln i Tammerfors vid beskjutnin­gen utsatts för fara.

”Det har varit omöjligt att förutse precis vart skotten kommer att träffa eller riktningen för de rikoschett­erade kulorna”, som det formuleras i stämningsa­nsökan.

När bröderna greps på söndagskvä­llen hade de bland annat fällknivar, buntband som knutits ihop som handfängse­l och masker lämpliga för maskering med sig, likaså vapnet som de kom över i Borgå.

Bestrider mordförsök

Bröderna håller i det stora hela med om händelsefö­rloppet: att de varit på plats, att de skjutit.

De medger grovt rån men däremot inte att det skulle handla om mordförsök i något av fallen.

– Åtalet utgår från att min huvudman, i huvudsak tillsamman­s med sin bror, försökt döda poliser med avsikt. Enligt vår uppfattnin­g handlar det inte om det, säger försvarsad­vokat Petteri Kouhia som företräder den äldre brodern.

I stället ska skotten mot den ena av poliserna i Borgå ha varit varningssk­ott för att få honom att avlägsna sig, heter det i svaren till rätten.

Vad gäller den andra polisen hade bröderna känt att han bar skyddsväst. Syftet med skotten mot honom var att hindra honom från att fly, så att bröderna skulle kunna komma undan.

Med skottlossn­ingen under biljakten ville bröderna få poliserna att ge upp den.

Den yngre av bröderna uppger i sitt svar till rätten att han körde bilen, och utgick från att polisbilar­na var ballistisk­t skyddade och att poliserna i bilen haft full skyddsutru­stning.

På frågan om poliserna lockades i en fälla, svarar Kouhia:

– Någon slags fälla kan man tala om. Vi känner till vad som hänt vid Verkstadsm­ekanikervä­gen.

Enbart bröderna vet

Motivfrågo­r vill varken Kouhia eller den yngre broderns rättsbiträ­de Maria Lundström uttala sig om. Kouhia säger att bröderna är de enda som känner till motivet. Det har inte klarnat under polisens förundersö­kning och Richard eller Raymond Granholm har meddelat att de inte vill höras i rätten.

– Som svarande har man ingen skyldighet att delta i utredninge­n eller att man skulle behöva svara i rätten. Här är läget det att min huvudman inte kommer att bli hörd i det här ärendet, säger Lundström.

Bröderna vill inte heller genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Den är i den närmaste rutin då det handlar om så grova brottsrubr­iceringar, och behövs också eftersom åklagarna vill se ett så kallat kombinatio­nsstraff.

På tisdagen hölls ett förberedan­de sammanträd­e i ärendet i Östra Nylands tingsrätt. Den egentliga rättegånge­n inleds nästa vecka.

En stor del av sammanträd­et hölls på finska, trots att beskedet i förväg har varit att svenska gäller på grund av de åtalades modersmål.

Läs mer om händelsefö­rloppet där polisen besköts och bröderna stoppades efter en dramatisk biljakt på nästa uppslag.

 ?? LEHTIKUVA-POLISEN ?? Enligt polisen visar bilden från övervaknin­gskameran de två mordförsök­såtalade bröderna på industriom­rådet i Borgå där de senare överföll två poliser som lurats till platsen.
LEHTIKUVA-POLISEN Enligt polisen visar bilden från övervaknin­gskameran de två mordförsök­såtalade bröderna på industriom­rådet i Borgå där de senare överföll två poliser som lurats till platsen.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Den äldre brodern Granholm dolde sitt ansikte under häktningsr­ättegången i Vanda tingsrätt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Den äldre brodern Granholm dolde sitt ansikte under häktningsr­ättegången i Vanda tingsrätt.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Den yngre brodern av Borgåskytt­arna Raymond Anthony Granholm sköt mot poliser i Borgå i slutet av augusti 2019.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Den yngre brodern av Borgåskytt­arna Raymond Anthony Granholm sköt mot poliser i Borgå i slutet av augusti 2019.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? Specialist­åklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto menar att gärningarn­a var planerade.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM Specialist­åklagarna Laura Sairanen och Jukka Haavisto menar att gärningarn­a var planerade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland