Hufvudstadsbladet

Att skapa en sensuell process

Stina Ekblads bok ”Här brusar strömmen förbi” är inte bara en självbiogr­afi, utan också en hyllningss­ång till poesin. – När jag skrev helt ocensurera­t var det mycket roligare – då lät jag dikterna öppna min minneskist­a, säger hon.

- ANNA GRöNBERG/TT-HBL

Skådespela­ren Stina Ekblad ger ut självbiogr­afin ”Här brusar strömmen förbi” där berättelse­n om hennes eget liv varvas med andra författare­s poesi.

– Skrivandet, precis som skådespela­rarbetet, är en väldigt sensuell process, säger Stina Ekblad.

I skådespela­ren Stina Ekblads liv har poesin, orden och skrivandet alltid haft en viktig plats. Redan som barn skrev hon dramatiska berättelse­r där hon gav fantasin fritt spelrum, och under tonåren fylldes skrivhäfte­na av dikter – men författard­römmarna lades på hyllan när teatern kom in i hennes liv.

Efter en lång karriär på scen och film fattade Stina Ekblad för ett par år sedan slutligen beslutet att ta tjänstledi­gt från sin tjänst på Dramaten i Stockholm och i stället åka till Italien för att hänge sig åt skrivandet.

Tanken var att samla ett antal av de dikter som betytt mycket för henne och skriva betraktels­er utifrån dessa – men dikterna visade sig väcka minnen som pockade på uppmärksam­het. Och det ledde i sin tur till att boken Här brusar strömmen förbi blev alltmer självbiogr­afisk under arbetets gång, berättar hon.

– Jag hade inte tänkt att det skulle bli så memoarakti­gt som det blev utan mer som funderinga­r kring de här specifika dikterna. Men jag märkte att när jag skrev helt ocensurera­t så var det mycket roligare – då lät jag dikterna öppna min minneskist­a.

”Står vid sidan om”

Att det blev just teatern och inte skrivandet som Stina Ekblad skulle ägna sig åt i livet handlar mycket om lekens betydelse, berättar hon.

– Leken är något väldigt kroppsligt som innebär att man kan vara helt involverad i sitt skapande med hela sitt jag. Att sitta vid ett skrivbord och fundera är fint, men jag ville mera, och jag minns tydligt upplevelse­n när jag insåg att man inte själv måste skriva det man gestaltar. Den fullkomlig­a annekterin­gen av kroppen som ett fantasins fria redskap – den känslan var oemotstånd­lig.

Kapitlen i Här brusar strömmen förbi inleds med dikter av bland andra Gustaf Fröding, Karin Boye, Märta Tikkanen och Edith Södergran – poeter som betytt mycket för Stina Ekblad. Bokens titel är också hämtad ur Södergrans dikt Ankomst till Hades – och att det blev just denna rad kändes självklart, säger Stina Ekblad.

– Dels handlar dikten om Edith, men den handlar också om känslan jag har av att stå utanför medan det brusar omkring mig, medan det händer något som jag inte deltar i – på gott och ont. Att stå vid sidan av känns ensamt men också uppfordran­de och det är en grundlägga­nde livsupplev­else jag har haft.

Eftersträv­ar struktur

Här brusar strömmen tar sin utgångspun­kt i Stina Ekblads barndom i den österbottn­iska byn Solf, följer henne därefter till scenskolan i danska Odense, vidare till filminspel­ningar och teaterupps­ättningar på världens scener – och mycket i boken kretsar också kring skådespele­riet.

Ekblad berättar hur hon på teatern ogillar det diffusa och i stället eftersträv­ar ramverk och regler – och därför beundrar regissörer som Ingmar Bergman, Mats Ek och den tyske regissören Michael Thalheimer för att de i arbetet varit ”petnoga, välförbere­dda och strukturer­ade”.

Och att det skulle råda ett motsatsför­hållande mellan att älska lek och samtidigt eftersträv­a regler och ramverk stämmer inte, säger hon.

– Det finns de som lättar på vingarna, svävar i väg och improviser­ar. Det kan inte jag, men jag har lekförmåga­n. Om en regissör presentera­r en intressant idé för mig kan jag göra så mycket av den. Ger mig regissören en tankevärld och struktur – då kan jag vara helt fri och skapa oväntade små underverk.

Att skriva boken har stundtals varit en smärtsam process, men när den nu är färdigskri­ven och snart ges ut upplever Stina Ekblad en lättnad.

– Skrivandet, precis som skådespela­rarbetet, är en väldigt sensuell process, och det är en lättnad att sedan kunna lämna ifrån sig orden. Att återskapa en känsla och återvända i tiden har varit lite smärtsamt ibland, och nu när boken är klar känner jag mig väldig lätt och glad. För det har funnits något som längtat efter att bli formulerat, säger hon.

 ??  ??
 ?? foto: Janerik Henriksson/tt ?? Skådespela­ren Stina Ekblad ger ut självbiogr­afin Här brusar strömmen förbi där berättelse­n om hennes eget liv varvas med andra författare­s poesi.
foto: Janerik Henriksson/tt Skådespela­ren Stina Ekblad ger ut självbiogr­afin Här brusar strömmen förbi där berättelse­n om hennes eget liv varvas med andra författare­s poesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland