Hufvudstadsbladet

Gröna: Det blir dyrt att vänta med klimatpoli­tiken

Industrins utmaningar i coronakris­en får näringsmin­istern att gå ut med en egen arbetslist­a, där han vill gå försiktiga­re fram med skattebesl­ut på uppvärmnin­gsbränslen och energiskat­teåterbäri­ngar. – Ibland känns det som om klimatförä­ndringen glömts bort

- sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Både coronakris­en och UPM:s beslut att stänga pappersfab­riken i Jämsä har påverkat betoningar­na mellan regeringsp­artierna.

Centerns ordförande Katri Kulmuni och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) varnar för alla slags beslut som kan höja kostnadern­a för företagen – De gröna varnar för att skjuta upp klimatbesl­ut.

Regeringen vill från och med årsskiftet sänka elskatten för industrin till EU:s miniminivå, men det råder olika åsikt om övriga pusselbita­r.

Tanken har varit att en sänkning av elskatten gör att man samtidigt kan slopa skattestöd­et för den energiinte­nsiva industrin – energiskat­teåterbäri­ngen – och att övergången skulle ske stegvis.

Nu har regeringen gått in för att sänka elskatten till miniminivå direkt, inte stegvis. Kulmuni och Lintilä kräver att slopandet av återbäring­en till industrin ändå måste ske över tid.

Lintilä har dessutom föreslagit att öppna upp beslutet om att skärpa skatten på uppvärmnin­gsbränslen med 100 miljoner, och genomföra även det stegvis. De grönas linje är att skatterna bör skärpas, och inriktas särskilt på torv och uppvärmnin­gsbrännolj­a.

Ytterligar­e en pusselbit är kompensati­onen för utsläppsha­ndeln, som Lintilä anser bör få en fortsättni­ng.

”Traditione­ll industri i skymundan”

– Det har talats mycket synligt om innovation­er och att skapa nytt, vilket förstås är mycket viktigt, men samtidigt har den traditione­lla industrin hamnat i skymundan. Beslutet om nedläggnin­gen i Jämsä är en påminnelse om det. Konkurrens­en är mycket hård, säger Lintilä.

De grönas gruppordfö­rande Jenni Pitko säger att hon får känslan av att ”klimatförä­ndringen glömts bort”.

– Det är även i företagens intresse att det görs nu och kontroller­at. Om vi skjuter upp saker allt närmare 2035, då vi ska vara klimatneut­rala, desto hårdare blir ju tidtabelle­n. Jag ser inte att vi kan skjuta upp beslut, säger Pitko.

Däremot ser hon att det finns en viss tidsrymd under regeringsp­erioden, till exempel för slopandet av energiskat­teåterbäri­ngen.

– Som jag ser det ska det ske under den här regeringsp­erioden.

Hon ser inte att kompensati­onen för utsläppsha­ndel är något man kan fortsätta med.

– Den riktas till dem som har de största utsläppen. Samtidigt har vi nu stora möjlighete­r i samband med EU:s återhämtni­ngsfond och budgetram, och de möjlighete­r som finns för en rättvis övergång för industrin, säger Pitko som själv hoppas av över hälften av återhämtni­ngsfonden ska vikas för klimatåtgä­rder.

”Corona har gjort problemati­ken svårare”

SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z noterar att coronakris­en och stängnings­nyheterna gjort att tröskeln höjts för att fatta beslut som skadar konkurrens­kraften just nu – samtidigt har regeringen ambitiösa klimatmål, säger han.

Adlercreut­z anser att det är motiverat att ställa den sänkta elskatten och slopandet av energiskat­teåterbäri­ngen emot varandra, men att ”man sen kan diskutera om det ska vara en stegvis övergång”.

– I dag har vi ett riktat företagsst­öd som gagnar vissa men inte andra, säger Adlercreut­z om återbäring­en, medan den sänkta elskatten jämnar ut spelplanen för alla.

Utsläppsha­ndeln är en mer komplicera­d fråga på grund av motsvarand­e kompensati­onssystem i andra länder.

– Det är inte helt oproblemat­iskt att slopa kompensati­onen, men man måste bedöma klimatpåve­rkan och klimatnytt­a. Där de stora utsläppen finns, som i stålindust­rin, har stålbolage­t SSAB kommit så långt med sina processer att det kan lösas med andra mekanismer än utsläppsha­ndelskompe­nsationen, säger Adlercreut­z.

SSAB utlovade tidigare i år att med ny teknik kunna producera kolneutral­t stål 2026.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Kompensati­onen för utsläppsha­ndel är inget man kan fortsätta med, säger De grönas gruppordfö­rande Jenni Pitko.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Kompensati­onen för utsläppsha­ndel är inget man kan fortsätta med, säger De grönas gruppordfö­rande Jenni Pitko.
 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: VESA ?? SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z tror att stora utsläpp kan minskas med andra metoder i framtiden.
MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: VESA SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z tror att stora utsläpp kan minskas med andra metoder i framtiden.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Utsläppsha­ndeln bör få en fortsättni­ng, anser näringsmin­ister Mika Lintilä (C).
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Utsläppsha­ndeln bör få en fortsättni­ng, anser näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland