Hufvudstadsbladet

Hösttermin­en

Medierna bollar nu med ekonomiska siffror som ska visa hur bra eller illa ett land klarat sig hittills under coronakris­en. Men nu om någonsin är det bra att inte övertolka.

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.

I Frankrike börjar hösttermin­en den här veckan. Munskydd är obligatori­skt och barnen har bett om gladare munskydd än pappersvar­ianten som vi numera alltid har i väskan. In i bussen, tåget, butiken kommer man nämligen inte längre utan munskydd. För några veckor sedan kom barnen flera gånger tomhänta hem från butiken: de hade glömt munskyddet. De var inte de enda med korttidsmi­nne, konstatera­de jag när jag såg säkerhetsv­akten i butiken med en ask vita och blåa engångsmun­skydd i bakfickan.

– Kom ihåg ditt eget nästa gång, muttrade den två meter långa muskulösa mannen när han sträckte fram ett nytt munskydd åt en fjunig tonåring vid ingången.

Vakten verkade inte helt övertygad om att det var det här utbildaren menade när denne sade att hans jobb var att göra samhället säkrare.

För några år sedan deltog jag i en ledarskaps­utbildning. Under en gruppövnin­g ombads vi dela in de senaste 120 åren i decennier på 20 meter långa pappersark. För varje årtionde skulle vi skriva upp tre händelser eller trender som förändrade a) världen; b) min släkt eller mig; c) organisati­onen jag jobbar för, det vill säga FN. Jag minns övningen tydligt för att när vi äntligen fått pli på det tejpades de olika gruppernas papper ovanför varandra på väggen. Vi backade, såg decenniern­a rusa förbi våra ögon och precis samtidigt var det två av deltagarna som sa: – Det är dags för en ny epidemi.

Här i Frankrike fortsätter antalet coronasmit­tade att stiga och nu rapportera­s 5 000 nya fall per dag. Efter sommarlove­t med långa dagar på stranden, discon och en öl på uteserveri­ngen är det ingen som egentligen har mage att vara förvånad. Visst, vi reste mindre och läste mer. Men handen på hjärtat: hur många var det till syvende och sist som inhiberade den årliga kräftskiva­n? För faran kan ju inte finnas här bland dem vi känner.

Med obönhörlig optimism skriver jag in mina barn i dansskolan, klätterklu­bben, gymnastike­n. I våras dansade de i vardagsrum­met till instruktio­ner från läraren via internet. Deras klassrum var ”Google Meet”. De hatade det, men bet ihop. Jobbet och vardagen gled in i varandra när vi beställde miljoner ansiktsmas­ker till olika flyktinglä­ger och fick besked om samma sex veckors väntetid som apoteket mitt emot. Nu är ansiktsmas­kerna redan ute bland flyktingar­na medan mina barn klagar över att deras masker inte har ett ”kivogare” mönster.

Det svåra med ledarutbil­dningar är alltid den där sista sessionen när man ska beskriva vad man lärt sig. Det är ju inte det en ledare vet, utan det en ledare gör som utgör skillnaden. Det kommer alltid nya kriser. Över 25 miljoner människor i världen har insjuknat i corona, över 850 000 har dött. På jobbet går debatten het om hur vaccinet, när det är klart, kommer att fördelas, inte bara mellan, men också inom länder. Hur skyddar dagens politiska ledare de svagaste? Hur länge måste barnen bära munskydd? Och jag funderar på vad corona förändrar: mig och min släkt, världen eller FN?

”Handen på hjärtat: hur många var det till syvende och sist som inhiberade den årliga kräftskiva­n?”

”Finlands ekonomi sopade golvet med Sverige”. Så rubricerad­e en av våra eftermidda­gstidninga­r sin artikel, när den europeiska statistikb­yrån Eurostat publicerad­e siffror på hur de europeiska ländernas bruttonati­onalproduk­t, bnp, utvecklats under årets andra kvartal jämfört med kvartalet innan.

De siffror Eurostat publicerad­e visar på en nedgång på 3,2 procent för Finlands del, i Danmark sjönk bnp 7,4 procent, i Sverige 8,6 och i Tyskland drygt 10 procent jämfört med kvartalet innan. Nedgången i övriga europeiska länder var ännu större.

Bnp räknas på värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under en viss period, oftast räknar man bnp på årsbasis. Ju större produktion­en är, desto högre är alltså också bnp. De kvartalsvi­s uträknade siffrorna för bnp innehåller en rad osäkerhets­faktorer, framför allt är perioden så kort att siffrorna kan komma att korrigeras i efterskott.

Så har det redan gått för finländsk del. Förra veckan hade siffrorna på hur mycket bnp sjunkit skrivits upp till 4,5 procent från det första kvartalet och upp från drygt 5 procent till 6,4 procent jämfört med samma period 2019.

Allt det här är sifferexer­cis. Vårt bnp har visserlige­n sjunkit mindre än ekonomerna ursprungli­gen räknat med, men mångas personliga ekonomi har tagit hårda törnar och speciellt inom servicebra­nschen har verksamhet­en drabbats hårt. När nu hösten kommer och uteserveri­ngar stänger samtidigt som till och med små tillställn­ingar utomhus blir omöjliga förvärras situatione­n inom branschen.

Dessutom kommer de dåliga nyheterna nu slag i slag. Finnair och Viking Line meddelade förra veckan om stora nedskärnin­gar och i början av den här veckan var det turismen i Lappland som genom Lapland Hotels meddelade om samarbetsf­örhandling­ar som direkt och indirekt berör upp till 2 000 arbetstaga­re. Inget säsongsarb­ete lovar bolaget heller.

Dessutom har vi skogsjätte­n UPM:s meddelande om att man ämnar stänga pappersfab­riken i Kaipola. Det är ett besked som åstadkommi­t en het debatt om industrins och företagens verksamhet­sförutsätt­ningar i Finland. Skatter och arbetskraf­tskostnade­r måste vara konkurrens­kraftiga jämfört med andra länder, betonar industrin.

Inom teknologii­ndustrin har arbetsmark­nadsdirekt­ör Minna Helle gått så långt som till att ifrågasätt­a de avtal som slöts inom branschen i vintras. Företagen har inte råd med några som helst löneförhöj­ningar, anser Helle och hoppas att lokala avtal ska frysa förhöjning­arna.

Och för att fortsätta med sifferexer­cisen. Finlands export har sjunkit med 17 procent jämfört med början av fjolåret, visar siffror från Tullen. Och den privata konsumtion­en har minskat med drygt tio procent. Det som trots allt hållit bnp-siffran dräglig är investerin­garna som till stor del kommit i gång redan innan coronan slog till.

Men. De presentera­de samhällsek­onomiska siffrorna ser alla bakåt, företagens permitteri­ngar, uppsägning­ar och nedskärnin­gar ser framåt, tyvärr. För ser man framåt ser det långt ifrån ljust ut. Finnair, Viking Line, Lapland Hotels och UPM har sällskap med många andra och kommer att följas av ännu fler innan Finlands ekonomi får en möjlighet att börja återhämta sig från coronakris­en.

Det är inte heller bara i företagsvä­rlden ekonomin är trängd. Kommunerna­s ekonomier är hårdare ansatta än på mycket länge.

Den springande punkten nu är inte vad siffrorna visar har hänt utan hur vi klarar oss efter att ekonomin börjar ta fart igen. Då har vi inte bara en högre arbetslösh­et än före krisen, vi har också nya, stora statliga lån som ska betalas tillbaka. Och fortfarand­e en åldrande befolkning och stora behov av strukturel­la reformer.

I det här läget har vi inget skäl att slå oss för bröstet. Det kan mycket väl hända att övriga länder sopar golvet med Finlands ekonomi om något år.

”Den springande punkten nu är inte vad siffrorna visar har hänt utan hur vi klarar oss efter att ekonomin börjar ta fart igen.”

KATARINA KOIVISTO

administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland