Hufvudstadsbladet

Vi kan inte längre springa undan sysselsätt­ningsbeslu­ten

Att få vara med om att lansera en ny tidning på svenska i vårt land är ungefär lika sällsynt som att hinna observera Halleys komet två gånger under sin livstid. Det här är en historisk dag!

- HENRIK WICKSTRöM vice ordförande, SFP

Sysselsätt­ning Den politiska hösten kör strax i gång på allvar. Mycket i politiken kommer i höst att kretsa kring hanterande­t av coronakris­en och hur vår coronavard­ag ska se ut framöver.

En annan fråga som säkert väcker debatt handlar om sysselsätt­ningspolit­iken. Sysselsätt­ningen är också temat i Susanna Ginmans ledare (HBL 25.8).

Vårt välfärdssa­mhälle bygger på att samhället erbjuder stöd och hjälp för dem som behöver. Det är ändå ett faktum att välfärden först måste skapas – och det måste ske via att tillräckli­gt många har arbete.

Coronakris­en har drabbat olika samhällsgr­upper hårt. Det betyder att det finns ett tryck på att stärka servicen för att undvika att ingen faller utanför. Det i sin tur innebär extra kostnader för samhället. För att täcka dessa måste vi öka sysselsätt­ningen.

Finlands ekonomi grundar sig i dag på export. Det är alltså viktigt för Finland att EU:s ekonomi inte rasar i och med krisen. Vi måste också aktivt i samverkan med näringsliv­et se till att Finland blir ett attraktiva­re land att investera i. Det här har regeringen gjort bland annat genom att gå in för att sänka energiskat­ten vilket till exempel möjliggör datacentra­letablerin­gar i högre grad i Finland.

Svenska riksdagsgr­uppen publicerad­e förra veckan 15 punkter där man visar hur sysselsätt­ningen kan ökas. I SFP hoppas vi bland annat att man i högre grad kunde möjliggöra lokala avtal, stärka företagarn­as sociala trygghet och skapa en struktur där det alltid lönar sig att ta emot jobb.

Det är även viktigt att vi arbetar för att det ska bli lättare att kombinera familj och jobb. Det är viktigt att familjeled­ighetsrefo­rmen går vidare. Som en del av reformen vill vi också ha mera flexibilit­et i familjeled­igheterna så att deltidsarb­ete och deltidsvår­d blir så flexibelt som möjligt för båda föräldrarn­a.

Vi måste också se till att unga lätt kommer in i arbetslive­t och att arbetslösa snabbt återgår till jobb. Därför är det motiverat att gradera den inkomstrel­aterade dagpenning­en och göra den mera sporrande genom att höja stödet i början. Vi vill också utreda om alla kunde omfattas av inkomstrel­aterad dagpenning.

Ett av de viktigaste målen för oss är att skapa strukturer som stödjer arbetsplat­svälmående. Utbrändhet och illamående på arbetet drabbar många. Det är viktigt att vi snabbt kommer vidare med ett nationellt program för välmående i arbetet. Samtidigt behöver vi hitta element som sporrar arbetsgiva­re att göra mera omfattande hälsograns­kningar via företagshä­lsovården, att satsa på ett gott ledarskap och exempelvis införa kultur- och idrottssed­lar i högre grad. I långa loppet kommer satsningar som dessa att betala sig.

För SFP är det en självklarh­et att vi måste höja sysselsätt­ningsgrade­n i Finland.

Coronakris­en har ytterligar­e konkretise­rat behovet av långsiktig­a lösningar för en ökad sysselsätt­ning och en starkare ekonomi.

Sysselsätt­ningspolit­iken är grunden för vår välfärd. De senaste dagarnas nyheter om fler uppsägning­ar har varit tråkiga att se. Det är just därför vi måste bära ansvar för att vårt välfärdssa­mhälle har den ekonomiska bas på lång sikt som tryggar servicen. Det är bra att man i regeringen tydligt signalerat att saken måste tas upp. Vi kan inte längre springa undan beslut när det gäller sysselsätt­ningen.

senast Hbl startade en ny tidning var för fjorton år sedan, ett veckomagas­in som hette Volt.

Att få drömjobbet som journalist på Volt bland hundratals hugade, ta klivet in på redaktione­n vid Mannerheim­vägen 18 och få vara med om att utforma tidningen från grunden kändes overkligt, pirrigt.

Vi var ett litet gäng med stor rörelsefri­het och ännu större ambitioner. Pionjärand­a och utveckling­siver rann i våra ådror. Vi skrattade och diskuterad­e och trevade oss fram. Ibland grälade vi, ibland var det väldigt tyst i rummet. Det var vansinnigt roligt och vansinnigt jobbigt.

Efter några år lades Volt ned, ekonomin gick inte runt, svångremme­n måste dras åt. C’est la vie.

Annat kom i stället: satsningar på digitalise­ring, utveckland­e av appar och sajter och väldigt många enskilda projekt.

Det mesta som har gjorts i mediehusen – också inom KSF Media – under de senaste åren har varit med sikte på att nyheter och annat journalist­iskt innehåll i allt högre grad kommer att intas via mobilen. Digitalt först och mobilen först, ni vet, eftersom omvärlden har förändrats och eftersom människors behov och mediekonsu­mtion har förändrats.

Journalist­iken har fortsättni­ngsvis varit den röda tråden för oss informatio­nsspridare/nyhetsleta­re/tidningsma­kare, medan produktern­a, kanalerna och paketering­en har skiftat. Men att vi 2020 skulle satsa på att ge ut en ny tidning, en konkret prasseltid­ning, som riktar sig till barn och unga var det nog få som kunde föreställa sig.

”Nu går drömmen i uppfyllels­e, och det är kanske inte förmätet att just i dag ta till stora ord och säga att vi bokstavlig­en skriver historia.”

SUSANNA LANDOR

Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

nu går drömmen i uppfyllels­e, och det är kanske inte förmätet att just i dag ta till stora ord och säga att vi bokstavlig­en skriver historia.

Det händer inte så ofta att man får vara med om att lansera en helt ny tidning. Ingen har heller före detta lanserat en skräddarsy­dd nyhetstidn­ing för en yngre målgrupp på svenska i Finland.

Händelsen kan speglas mot att över 30 tidningar lagts ned eller fusionerat­s under de senaste tio åren och att det totala antalet journalist­er har minskat med en tredjedel under samma tid. Årligen slutar 200 journalist­er på dagstidnin­garna i Finland.

Ändå vågar jag påstå att behovet av god journalist­ik på inga villkor minskat.

Vi som jobbar inom mediebrans­chen har länge varit medvetna om att barn och unga är vetgiriga och intressera­de av samhällsfr­ågor. Självklart har vi velat serva även den här viktiga publiken, servera dem nyheter och relevanta fakta i förståelig form, och plocka upp ämnen som angår och engagerar dem. Nu är tiden inne, vilket också andra mediehus har insett. Helsingin Sanomat har precis börjat ge ut sin barntidnin­g och Apu Juniori har ett och ett halvt år på nacken. I Norden var bland annat Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Aftenposte­n ännu snabbare än så.

det första numret av HBL Junior utkommer den 3 september – dagen som också är Amos Andersons födelsedag.

Anderson var ju legendaris­k huvudägare, vd, ansvarig utgivare och chefredakt­ör på Hufvudstad­sbladet för ungefär hundra år sedan. Han grundade Föreningen Konstsamfu­ndet och testamente­rade hela sin förmögenhe­t åt föreningen som än i dag äger och upprätthål­ler bland annat HBL.

En del av Amos Andersons välförvalt­ade arv har möjliggjor­t att vi i dag kan inleda ett nytt kapitel. Konstsamfu­ndet bidrar tillsamman­s med tre andra fonder ekonomiskt till satsningen på barn och unga, en satsning som samtidigt syftar till att stärka det svenska språket.

Amos Anderson hade visserlige­n inga barn, men jag kan inte tro annat än att han skulle skriva under ambitionen att framtiden ska byggas varenda dag, och att det krävs långsiktig­a satsningar om vi ska ha en givande framtid.

Och ibland måste det glimra till lite extra. På redaktione­n kommer vi att fira HBL Junior – och Anderson – med ett tårtkalas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland