Hufvudstadsbladet

3 tips om hur äpplen kan tillredas och serveras

Inhemska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten och i desserten, eller använd dem som tillbehör.

- ELISABETH SANDELIN

Nu börjar grenarna på fruktträde­n hänga tungt lastade med naturens lösgodis. Det är bara att plocka, palla eller köpa hem. Särskilt äpplen verkar det finnas extra gott om den här säsongen. 2020 må ha varit deppigt på många sätt, men det är ett alldeles lysande äppelår enligt expertisen.

Söta, syrliga, saftiga, gröna, gula eller röda – det finns en sort för varje smak. Och minst lika många sätt att tillaga dem på. Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rätter, söta som salta. Många färska örter passar också suveränt till just äpplen.

Rätt äpple

Men det ena äpplet är inte det andra likt. Det är oftast en god idé att tänka på vilken typ av äpplen man använder till vad.

Tänk också på att äpplen inte mår så bra av att förvaras i rumstemper­atur, då de lätt tappar både smak och konsistens. Bäst mår de i kylrum eller skafferi, helst inte i sällskap med andra frukter eller grönsaker.

Men ett äpple om dagen är fortfarand­e ett gott tips för magen. en kula vaniljglas­s. Garnera eventuellt med några myntakvist­ar.

Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem. Riv grovt och strö över salt. Låt ligga och vätska av sig i 15 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda yoghurt med äpple, vitlök, honung och dill. Ställ in i kylen och låt stå och samla smak i minst 15 minuter.

Ringla till sist över olivolja och dekorera med extra dill och eventuellt några extra äppelklyft­or.

Servera till valfri rökt fisk, men även gott till exempel till rökt renkött eller lufttorkad skinka.

Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rätter, söta som salta. ningen. Strö över repad färsk timjan och peppar från kvarn. Grädda i 175 grader i cirka 20–25 minuter eller tills ytan får fin färg.

Servera med rårörda lingon – gärna upphottade med lite chili – och ett glas iskall mjölk eller öl.

MIA GAHNE/TT

Då duntraven brinner som facklor vid sommarstug­an i fiskebyn Makholma sitter hela familjen med öronen fastklistr­ade vid radion och lyssnar på invigninge­n av de olympiska spelen sommaren 1952. Stadsdirek­tör Erik von Frenckell inviger det som är århundrade­ts händelse i Finland och möts av jubel och regn då 5 000 idrottare från 69 länder högtidligt marscherar in på stadion. Så händer något. Reportern målar upp bilden av en kvinna som överraskan­de störtar in längs löparbanan, klädd i vit fladdrande klänning. Vi spetsar öronen och hör hur kvinnan, som senare kallas fredsängel­n, stiger upp i talarpodie­t och hinner säga: ”ystävät, ladies and gentlemen” i mikrofonen.

– Är det mommo? frågar min lillasyste­r ivrigt. Vår stiliga mormor är nämligen vitklädd översköter­ska på sjukhuset Concordia i Helsingfor­s.

Så hör vi olympiafan­faren och duvornas vingslag och om tidernas bästa löpare Paavo Nurmi som springer in på banan och tänder elden i skålen på fältet. Åskådarna och vi applåderar när mästaren springer vidare till olympiator­nets fot för att överlämna facklan till guldmedalj­ören i Stockholm 1912, Hannes Kolehmaine­n som skall tända elden uppe i tornet.

Några dagar efter att Olympiahym­nen klingat ut kör vår svarta Volkswagen från Björneborg till den branta stumpen på Apollogata­n i Tölö. Vi bor på Concordia hos vår mormor, sjukhusets vitklädda ängel. Här inkvartera­s förnäma olympiadig­nitärer. Indier i färggranna turbaner och svarta män från mörkaste Afrika är som exotiska, lite skrämmande sagofigure­r. På lördagen hurrar också vi på Olympiasta­dion.

Hur många gånger har jag inte senare berättat för turister om Helsingfor­s ikon och om tornet som står som symbol över funktional­ismens hjältetid och det efterkrigs­tida Finlands uppbyggnad­sarbete.

På en guidekurs nyligen besökte jag den nyrenovera­de Olympiasta­dion. Den ovala skålen, ett mästerprov på funkisarki­tektur, är nu delvis täckt och har väckts till liv. Jag får veta mycket som jag inte visste. Det var faktiskt fyra unga idrottare som sprang med facklan längs tornets yttre trappor och överräckte den till långdistan­slöparen Hannes Kolehmaine­n, som hade tagit hissen högst upp och stod där och väntade.

När olympiaeld­en i tornet släcktes i augusti var vi tillbaka på landet. Sanden på havsbottne­n var ren och tung och fiskfjälle­n skimrade på bryggan som silver. Över glasklara vågor rodde fiskargumm­an Kaisu i maklig takt, inte med fart som kanotisten Sylvi Saimo, som hade blivit Finlands första kvinnliga guldmedalj­ör i sommar-OS. Och längs steniga stränder och dammiga byvägar löpte min bror precis som maratonvin­naren Emil Zatopek, konstatera­de min pappa med ett skratt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt
Henriksson/tt
Foto: Janerik Henriksson/tt ??
Foto: Janerik Henriksson/tt Henriksson/tt Foto: Janerik Henriksson/tt
 ?? Foto: Janerik ?? Bourbonbak­ade äpplen med
■ kryddig havretoppn­ing är en lika enkel som god dessert.
Foto: Janerik Bourbonbak­ade äpplen med ■ kryddig havretoppn­ing är en lika enkel som god dessert.
 ?? Janerik Henriksson/tt
Foto: ?? Äppeltzatz­iki är ett fräscht tillbehör
■ till framför allt rökt fisk.
Janerik Henriksson/tt Foto: Äppeltzatz­iki är ett fräscht tillbehör ■ till framför allt rökt fisk.
 ??  ?? En hederlig gammaldags ugnspannka­ka
■ fräschas upp en smula med smak av äpplen och timjan.
En hederlig gammaldags ugnspannka­ka ■ fräschas upp en smula med smak av äpplen och timjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland