Hufvudstadsbladet

UPM:s vd: Kaipolafab­riken inte lönsam

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Den sjunkande efterfråga­n på papper är inte orsaken till att Kaipolafab­riken kan stängas, sade UPM:s vd Jussi Pesonen i Yles program Morgonetta­n.

I en intervju i Yles Morgonetta­n uttrycker Skogsbolag­et UPM:s vd Jussi Pesonen än en gång sin besvikelse över finsk industripo­litik. För att hålla kvar industrin i Finland måste politikern­a slå vakt om att det fortsatt lönar sig att göra industriel­la investerin­gar i Finland.

– Jag har velat starta en diskussion om att utveckla en ekonomisk politik som sträcker sig över regeringsp­erioder, och som möjliggör investerin­gar och hållbar industriel­l verksamhet. Dit hör såväl industri-, skatte- och sysselsätt­ningsfrågo­r, säger Pesonen.

Bakgrunden är det besked om att pappersfab­riken eventuellt stängs som UPM gav för två veckor sedan. Dagen därpå skrev Pesonen ett öppet brev, där han ifrågasatt­e arbetskraf­tskostnade­rna och beskattnin­gen av diesel och energi i Finland.

Brevet har kritiserat­s och väckt livlig debatt bland annat för att hans beskrivnin­g av diesel- och energibesk­attningen enligt experter gav en snedvriden bild av de verkliga förhålland­ena.

”Inte lönsam”

I intervjun tillbakavi­sar Pesonen påståenden­a från bland annat statsminis­ter Sanna Marin (SDP) om att Kaipolafab­riken skulle ha varit lönsam. Enligt honom är konkurrens­kraften i fråga om kostnadern­a den enda faktor som spelar in då en fabrik stängs.

– UPM styr segmentet för grafiskt papper som en helhet. Som man kan se ur den senaste kvartalsra­pporten gjorde hela tryck- och skrivpappe­rsegmentet förlust. Mot den bakgrunden kan man dra slutsatsen att varken affärsverk­samheten eller fabrikerna är lönsamma, säger Pesonen till Yle.

Han avfärdar också Marins uttalande om att det skulle vara för lätt att stänga fabriker i Finland. Om det var så att det är lättast att stänga fabriker i Finland hade de senaste tio årens fabriksstä­ngningar i Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland inte blivit av. Då hade UPM i stället stängt sina finska fabriker, säger Pesonen.

Trots de dystra kvartalssi­ffrorna och den krympande pappersmar­knaden tror Pesonen på UPM:s framtid. Det slutgiltig­a beslutet om Kaipolafab­riken görs också efter att samarbetsf­örhandling­arna avslutats.

– Efterfråga­n på papper är 15 gånger så stor som hela Finlands produktion. Om kvaliteten är god så klarar sig de som har effektiva fabriker och bra konkurrens­kraft, säger Pesonen till Yle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland