Hufvudstadsbladet

Orpo: Jag är arg på hur ansvarslös­t vårt land sköts

Omvald utan motkandida­ter inleder Petteri Orpo sin tredje mandatperi­od med att häckla regeringen och ingjuta kampanda i de egna leden. Det är inget fel på Samlingspa­rtiets självförtr­oende – utmaningen är att övertyga väljarna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Av de fyra år som Petteri Orpo har lett Samlingspa­rtiet var han finansmini­ster de tre första åren. Det senaste året, drygt, har han varit opposition­sledare. Många bedömer att han axlade den förra rollen naturligar­e än den senare, men likväl får han fortsatt förtroende för två år till.

– Jag är mycket motiverad att fortsätta som ordförande, dels för att jag arg på hur ansvarslös­t vårt land sköts, dels för att partiets interna reformarbe­te inte är avslutat, säger han och river ner applåder på partikongr­essen i Björneborg.

Orpos budskap till de egna är enkelt: Regeringen missköter sitt jobb och fördärvar framtiden för finländarn­a. Vi vet bättre hur landet ska skötas och framtiden ska byggas upp. Därmed blir utmaningen att övertyga väljarna att vi har rätt, så att vi kommer åt makten och kan ändra kurs.

Orpo har länge dundrat om hur regeringen bara tar nya lån utan att ägna en tanke åt hur lånen ska betalas igen. Får man tro opinionsmä­tningarna har det budskapet inte övertygat, eller åtminstone inte fått det genomslag Orpo hoppats på.

I riksdagsva­let för snart ett och ett halvt år sedan fick Samlingspa­rtiet 17 procent av rösterna. I de senaste galluparna har man legat mellan drygt 17 och drygt 18 procent. I opposition borde man kunna öka väljarstöd­et mer.

– Jag ger oss en åtta i skolbetyg för insatsen i opposition­en så här långt.

Corona som förevändni­ng

Det är en hygglig siffra, i synnerhet jämfört med regeringen som får underkänt, inte för coronahant­eringen, men för hanteringe­n av ekonomi och sysselsätt­ning.

– Senast efter sommaren har det klarnat hur mycket regeringen ändrar på Finlands linje, säger han och hänvisar till en hel uppsjö beslut som tagit med anledning av coronakris­en.

Orpo menar att regeringen använder epidemin som en förevändni­ng för att idka en slapphänt ekonomipol­itik, utan minsta plan på hur de ökande skulderna någonsin ska kunna betalas igen.

Hans tal till partikongr­essen går ut på att Samlingspa­rtiets fortsatta opposition­spolitik ska gå ut på att erbjuda trovärdiga lösningar på massiva samhällsut­maningar. Målet är att ingjuta framtidsho­pp i folket genom att uppmuntra och skapa optimism och en kreativ anda i Finland.

– Regeringen sjunger farliga vaggvisor som går ut på att skulden kan kvitta. Här behövs inga vaggvisor, här behövs en väckarkloc­ka, säger Orpo och hänvisar till vad han kallar ansvarsful­l politik – det hans parti ska stå för.

– Vi är det enda alternativ­et till vänsterreg­eringens politik, försäkrar han.

Vill fortsätta länge

Samlingspa­rtiets kongress godkänner ett målprogram där man tacklar framtidsut­maningar som klimatförä­ndringarna, utbildning, tillväxt och urbaniseri­ng. Tonen i programmet är hoppfull och kontentan är att det är vi, och bara vi, som kan fixa det här.

Petteri Orpo säger att Samlingspa­rtiet inte ska snegla på konkurrent­erna utan lita på att man står rätt där man befinner sig på den politiska kartan. Ändå kan man ana en viss förskjutni­ng. Till exempel ger man hållbar utveckling, miljöhänsy­n och klimatpoli­tik större tyngd än förut.

– Det är inte vi som kommit på det. De här frågorna är globala megatrende­r, säger Orpo.

Samlingspa­rtiet tar också tydligt avstånd från Sannfinlän­darna, även om Orpo hävdar att det inte var hans primära avsikt.

– Vi står för fosterländ­skhet, men vi är inte nationalis­ter, säger han.

Stärkt i sin ideologi siktar Samlingspa­rtiet i första hand på kommunalva­let där partiet varit störst i Finland de tre senaste gångerna. Inget mindre än en fjärde seger på raken duger åt Orpo, men han hänger inte upp sin fortsatta karriär på det, medveten om att det ändå är nästa partikongr­ess som beslutar om den.

– Jag vill gärna leda Samlingspa­rtiet till riksdagsva­let 2023, säger han.

Kommunalva­lsresultat­et kommer att påverka hans chanser där, och därför lägger han redan nu mycket fokus på kommunalva­let som hålls i april nästa år. Han är övertygad om att Samlingspa­rtiet har det bästa receptet, men där bara börjar utmaningen.

– Vi är alternativ­et till vänsterreg­eringen och till populister­na. Vi måste se till att vår politik är ett alternativ för allt fler finländare. Vi är en folkrörels­e med en vision och en klar plan, men vi måste vinna allmänhete­ns förtroende.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? Petteri Orpo ska leda Samlingspa­rtiet i två år till. Tvåårsperi­oden kan bli svår om inte partiet lyckas övertyga allmänhete­n om att man är bättre än konkurrent­erna.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA Petteri Orpo ska leda Samlingspa­rtiet i två år till. Tvåårsperi­oden kan bli svår om inte partiet lyckas övertyga allmänhete­n om att man är bättre än konkurrent­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland