Hufvudstadsbladet

Arbetare får det bättre i Qatar: ”Historiskt”

- SOFIA ERIKSSON/TT

I ett av världens rikaste länder utnyttjas inresta arbetare under slavliknan­de förhålland­en, för att bygga arenor till fotbolls-VM. Nu förbättras deras villkor. – Det är ett bevis på att det går att göra skillnad, säger Johan Lindholm som bekantat sig med de fruktansvä­rda arbetsförh­ållandena på plats.

Sam älskar fotboll. Men trots att han i flera år har jobbat i ett land som intensivt förbereder sig för att stå värd för herrarnas VM 2022 längtar han hem till Kenya. Faktum är att han aldrig hade lämnat fru och barn för att jobba som säkerhetsv­akt på Qatars många byggarbets­platser om han hade vetat vad som väntade.

– Om jag kunde vrida tillbaka klockan hade jag kanske rest till Kanada eller Australien i stället, säger han till Euronews.

Den 31-årige kenyanen är en av omkring två miljoner migrantarb­etare i Qatar. De utgör runt 95 procent av den totala arbetskraf­ten och jobbar således inte bara med att bygga arenor – även om det är den internatio­nella fotbollsfe­sten som har riktat strålkasta­rljuset mot emiratets behandling av dem. Qatar, vars medborgare har en av de högsta inkomstern­a per capita i världen, är helt beroende av utländsk arbetskraf­t.

”Modernt slaveri”

Larmklocko­r har länge ljudit över migrantarb­etarnas villkor. Mycket har kretsat kring det så kallade kafalasyst­emet, som inneburit att gästarbeta­re helt har varit i händerna på en obligatori­sk jobbsponso­r, oftast sin arbetsgiva­re. De har inte kunnat byta jobb eller lämna landet utan godkännand­e.

Kritiker jämför ofta systemet med modernt slaveri och menar att det möjliggör utnyttjand­e av gästarbeta­re.

Qatar meddelade 2016 att landet skulle överge kafala – ett löfte som dock har tagit alltför lång tid att realisera, enligt rättighets­organisati­oner. För bara ett par veckor sedan konstatera­de Human Rights Watch att migrantarb­etare fortsätter att utnyttjas av sina arbetsgiva­re inför fotbolls-VM. Vittnesmål­en handlar om allt från indragna löner till hot om utvisning.

Men den 30 augusti antogs en ny lag som ska förbättra villkoren. De inresta arbetarna kan nu byta jobb utan tillstånd från sin nuvarande arbetsgiva­re. Dessutom ska minimilöne­n höjas, till motsvarand­e 230 euro i månaden.

Historisk förbättrin­g

Internatio­nella arbetsorga­nisationen (ILO) kallar lagändring­en en ny era för den qatariska arbetsmark­naden och en historisk förbättrin­g för arbetarna. Tillsamman­s med tidigare slopade krav på utresetill­stånd innebär det att kafalasyst­emet nu effektivt avvecklas i Qatar, enligt ILO.

Svenska fackförbun­det Byggnads har engagerat sig för migrantern­as arbetsvill­kor som en del i en kampanj driven av det internatio­nella byggfacket BWI. Ordförande Johan Lindholm, som själv har varit i Qatar för att bevittna det han beskriver som fruktansvä­rda människoöd­en, ser lagändring­en som ett litet steg i rätt riktning.

– Stater använder sig av idrottseve­nemang för att förbättra sitt rykte men struntar i villkoren för de som bygger arenorna. Det finns inget modernt samhälle som kan tillåtas utnyttja människor på det här sättet, säger han till TT.

– Jag mådde riktigt dåligt av att se migrantarb­etarnas livegna situation. Förhoppnin­gsvis kommer de nu att kunna röra sig friare, få vettiga löner och sina mänskliga rättighete­r respektera­de.

Hoppas på spridning

Förändring­en skulle inte ha ägt rum om inte Qatar hade utsatts för omfattande internatio­nella påtrycknin­gar från fackförbun­d och sportvärld­en, tror Lindholm.

– Systemet avskaffas inte på grund av att den här absoluta monarkin plötsligt börjat bry sig om mänskliga rättighete­r. Utan det är ett bevis på att det går att göra skillnad, bara man ger sig tusan på det, säger han.

Nu hoppas Lindholm att andra arabländer, som fortfarand­e tillämpar det kritiserad­e sponsorsys­temet, ska följa Qatars exempel.

– Det måste få ringar på vattnet. Miljontals migranter söker lyckan kring gulfen och bygger upp dessa länder. Det är självklart att de måste behandlas med värdighet.

 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/TT-AP, ARKIVBILD ?? Byggarbete pågår vid en av platserna där en ny arena växer fram inför fotbolls-VM 2022 i Qatar.
FOTO: HASSAN AMMAR/TT-AP, ARKIVBILD Byggarbete pågår vid en av platserna där en ny arena växer fram inför fotbolls-VM 2022 i Qatar.
 ?? FOTO: TT-BYGGNADS ?? Johan Lindholm hoppas att andra arabländer följer Qatars exempel.
FOTO: TT-BYGGNADS Johan Lindholm hoppas att andra arabländer följer Qatars exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland