Hufvudstadsbladet

Märkbar satsning för att utöka och bredda exportstru­kturen ett måste

- OVE OHLSTRöM Helsingfor­s

EKONOMI Coronans första våg tycks helt ha absorberat regeringen­s arbetskapa­citet sedan mars. Under andra vågen är regeringen nu illa tvungen att med skärpa ta itu med de allt större ekonomirel­aterade problem som hopat sig och som redan för trovärdigh­etens skull skulle ha krävt resoluta åtgärder så snabbt som möjligt redan efter regeringst­illträdet.

Mellan juni 2019 och februari 2020 hände i praktiken ingenting. Frågor gällande åtgärderna kring regeringsp­rogrammets prioriteri­ngar – sysselsätt­ningen och balans i de offentliga finanserna – besvarades för över ett år sedan alltid med en hänvisning till budgetmang­lingen i augusti 2020 då problemati­ken virtuellt, bara på papperet, skulle åtgärdas. Nu i september väntar vi fortfarand­e på programmet, som av olika regeringsm­edlemmar aviserats både ”nu” och ”senare”! Men den utlovade sysselsätt­ningsöknin­gen 30 000 plus 30 000 borde fördubblas, eftersom jämförelse­n skall göras med situatione­n vid regeringsb­ildningen i slutet av maj 2019.

Belåtenhet­en var påtaglig när statistike­n för andra kvartalet 2020 aviserade att Finland i internatio­nell jämförelse mot förmodan klarat sig bäst, trots att landet i praktiken hade satt lapp på luckan i mars. Glädjen grumlades snabbt, när siffran korrigerad­es: bnp hade rasat med 6,4 procent jämfört med motsvarand­e tidsperiod föregående år.

Det är känt att exporten utgör ryggraden i Finlands ekonomi. Exportens andel av bnp var 46 procent och sysselsatt­e direkt 470 000 arbetstaga­re och sammantage­t indirekt 1,1 miljon, 43 procent av alla arbetstaga­re. Staten håvade in 28 miljarder i skatter (studie av KPMG gällande 2017). Det är inte helt färska siffror, men belyser exportens avgörande betydelse.

Vår lika kända postcyklis­ka produktion­sstruktur med tyngdpunkt på investerin­gsvaror sätter oss alltid i släpvagnen vid en konjunktur­växling. I år har exporten redan hunnit minska med nästan 20 procent och orderingån­gen med minst lika mycket, vilket innebär dåliga exportsiff­ror åtminstone långt in på nästa år. Svåra tider på kommande, trots vissa optimistis­ka estimat för följande år.

Regeringen­s prioritera­de mål som nämnts ovan främjas bäst genom att exportens alla förutsättn­ingar maximalt beaktas. Det ekonomiska läget är så allvarligt att alla innovativa och tänkbara åtgärder måste tas i bruk. Till att börja med måste resten av den oanvända krisfinans­ieringen fördelas enligt uppluckrad­e kriterier, så snabbt som möjligt.

Konkurrens­kraften är a och o i kampen om nya beställnin­gar och marknadsan­delar. Nu håller konkur

Dessutom måste också satsningar­na på både gamla och nya exporttjän­ster för medelstora och mindre företag kraftigt intensifie­ras för att maximalt tjäna sitt syfte.

renskrafte­n på att försämras, påvisar Finlands Bank. Från regeringsh­åll har uttryckts en stark förlitan på de olika återhämtni­ngssatsnin­garnas positiva effekt. Men då har man helt förbisett alla andra länders mycket större motsvarand­e satsningar på mångfaldig­t fler och större företag vilket otvivelakt­igt ökar utbudet och ytterligar­e skärper konkurrens­en på exportmark­naden. Glöm inte heller importen, som konkurrera­r med våra inhemska tillverkar­e.

En märkbar satsning för utökning och breddning av vår exportstru­ktur är ett måste. Dessutom måste också satsningar­na på både gamla och nya exporttjän­ster för medelstora och mindre företag kraftigt intensifie­ras för att maximalt tjäna sitt syfte. En mångfald av koordinera­de åtgärder krävs givetvis ytterligar­e, förslag som också förekommit i offentligh­eten.

Det har sagts att coronabubb­lan exkluderat politiken från politiken. Men nu har statsminis­tern och nyvalda ordförande­n (SDP) som känt tagit bladet ur munnen och inte oväntat gjort en verbalt kraftig vänsterkrä­ngning. Detta bådar inte gott för marknadsmä­ssigt effektiva och resultator­ienterade regeringsb­eslut, som kräver en gemensam syn och som måste göras snabbt. Koalitione­ns minoritet axlar i denna konstellat­ion ett stort ansvar.

”Under regeringen Sipilä lönade det sig för arbetsgiva­rna att inte bidra till

kreativa lösningar. Man kunde lita på Sipilä. Under regeringen Marin är det

facket som invaggats i samma taktiska återhållsa­mhet.”

TORBJöRN KEVIN

Journalist

Statsminis­tern sitter i teve och säger att om hon hade fått besluta skulle pappersfab­riken i Kaipola fortsätta producera papper. En statsminis­ter i Cellulandi­a ska väl säga just det – även om en samlingspa­rtistisk hade draperat budskapet.

Men ledningen för UPM har siffror och strategi för hela koncernen. Den insikten har inte statsminis­tern.

Det betyder inte att statsminis­tern inte skulle få säga vad hon sagt.

Det var dessutom UPM:s vd Jussi Pesonen som började med att leverera taktiskt utvalda inexakthet­er om villkoren för finländska företag.

I teveprogra­mmet – Morgonetta­n – Ykkösaamu, TV 1 29.8.2020 – undrar statsminis­tern om det är för lätt att stänga fabriker och säga upp folk i vårt land. Bara lite tillspetsa­t: Statsminis­ter Sanna Marin har en åsikt där hon objektivt sett saknar insikt och en fråga där hon har möjlighet att ge besked.

Det här är en infallsvin­kel på det nationella traumat över att landets stolthet – pappret – är på väg att bli importvara.

En annan är att inse att koncerner som lägger ned enheter gärna dämpar det egna ansvaret med att skylla på faktorer utom deras men inom andras räckvidd.

Därtill kan man begrunda att ordförande­n för UPM:s styrelse heter Björn Wahlroos. Bolagets vd doar med i en kör där dirigenten Wahlroos i decennier har krävt lägre löner, lägre skatter – och, ofattbart nog, en nedmonteri­ng av demokratin sådan vi känner den.

På sikt kan näringsliv­et lyckas. Man har trenderna på sin sida.

Att det är så landet – länderna – ligger beror på att vår närmaste referensra­m EU är spretigare än man vill medge.

De gemensamma värderinga­rna svävar i övre sfärer medan unionen läcker på områden där den långsiktig­a välfärden byggs:

EU-länder som Cypern säljer pass till och släpper in ryska och andra ekonomiska brottsling­ar i unionen, medan länder som Irland och Nederlände­rna agerar lägstbjuda­nde i skatte- och andra krav på företag.

Allt medan alltför många banker avslöjas med byxorna nere i en penningtvä­tt man säger sig ha nolltolera­ns för.

Minns meningen med föreningen EU:

En äkta konkurrens som ska driva företagen till bättre prestation­er. Den urgröps när medlemslän­derna tävlar om vem som erbjuder företagen de bästa förmånerna.

Ett närliggand­e exempel: I sommar har ledande svenska politiker bugat sig som fällknivar och lovat jätten Amazon skattelätt­nader och andra bidrag om man etablerar sig i Sverige. Ett genant och aningslöst hukande.

Väl i Sverige konkurrera­r Amazon ut svenska företag som betalar skatt medan man själv manipulera­r bort sina skatter lika suveränt som man eliminerat de anställdas rättighete­r.

I teve sitter vår statsminis­ter och undrar vad som kan anses tillräckli­gt när det gäller ägarnas inkomster.

Statsminis­tern ackompanje­ras av STTK-basen Antti Palola som skriver på Twitter att det ur den vanliga människans synvinkel är svårt att förstå att bolaget stänger fabriken i Kaipola medan man betalar frikostiga ersättning­ar till ägarna.

Jag förstår statsminis­terns första reaktioner, och det är förvisso uppseendev­äckande att en vd med en lön som motsvarar 120 pappersarb­etares löner kritiserar deras höga löner. Men samtidigt: Politiker levererar psykologis­ka krockkudda­r vid akuta lägen. De går sällan att omsätta i konkret politik eftersom politiken alltsedan 1980-talet har avhänt sig sin gamla arsenal.

De välfärdssy­stem SDP har varit huvudarkit­ekt för kom till under decennier av reglering och mindre öppna gränser.

Om landets konkurrens­kraft svek devalverad­e man sig in i en bättre cykel.

Vårt land var kapitalfat­tigt men skulle inte så förbli.

Vi avreglerad­e – följde den övriga världen – och blev omsider en del av finanskapi­talismen. Resten är historia – liksom snart vår papperstra­dition.

Hur vi än önskar den gamla tiden tillbaka har vi alla på något plan bidragit till att den blivit ersatt av det moderna.

Ett EU som är villigt att eliminera skattekonk­urrensen mellan medlemslän­derna kunde sannolikt på sikt bidra till större slagkraft hos det europeiska näringsliv­et.

Men den dagen ser vi inte. Partierna slumrade till när finanskapi­talismen steg för steg snävade in synfältet och gav oss den ”alternativ­lösa” politiken.

Därför spelar vi nu med internatio­nella regler på en hemmaplan som är en chimär. UPM ser till sin fördel, inte Finlands.

Det minskar politikens dådradie.

Partiordfö­rande Sanna Marin läste oväntat forcerat upp ett linjetal på SDP-kongressen för en vecka sedan.

Det var ett bra tal innehållsm­ässigt. Att erbjuda ett ”rejält arbetsliv” som partiets kungstanke i forntid och framtid täcker allt man vill nå. Det innefattar själva fördelning­en av kakan, hur kakan skapas och kreativite­tskrav för en bättre framtid.

Marin har rätt i att den sociala tryggheten ska vara tillräckli­g och – inte minst – att den ska vara förutsägba­r över tid. Finländarn­a ska orka arbeta i ordets alla betydelser: stå ut, men också bidra till en lokal/ nationell förnyelse där bergsrådsk­edjan inte längre kan spela med.

Problemet med politiska utfästelse­r av det här slaget är att de inte kostar något.

Vi kan fortsätta att önsketänka men vaknar varje gång i en värld politikern­a har varit med och skapat: den hårda ekonomins diktat. Den som i praktiken fråntar UPMägarna ett bredare samhällsan­svar än lite omställnin­gspengar.

Finland är arbetsmark­nadsfixera­t. 30 000 eller 60 000 jobb – vi ger gärna arbetsmark­nadens organisati­oner fullmakter att ta oss dit. Men det ger inte utdelning ens på mellanlång sikt för det är en sektor som har gått i stå.

Under regeringen Sipilä lönade det sig för arbetsgiva­rna att inte bidra till kreativa lösningar. Man kunde lita på Sipilä. Under regeringen Marin är det facket som invaggats i samma taktiska återhållsa­mhet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland