Hufvudstadsbladet

Vad är strukturel­l rasism?

-

Den senaste tiden har allt flera, bland annat på HBL:s insändarsi­dor, frågat sig vad strukturel­l rasism är.

Nyckeln till begreppet ligger i det första ordet – det handlar om strukturer, i motsatts till individer. Visst, alla strukturer består i någon mån av individer och deras handlingar, men för att räknas som struktur ska där finnas något mer. I strukturer finns det en systematik som enskilda människors handlingar och åsikter sällan rår på att förändra, de kan vara formella (till exempel bundna av lagar) eller informella (till exempel seder och bruk). Synonymt med strukturel­l rasism används också ordet systematis­k rasism. När man vill undersöka om en grupp diskrimine­ras eller på annat sätt missgynnas i något sammanhang är det därför tacksamt att forska i strukturer och de konsekvens­er de kan få.

Ett bra exempel på det här är Europakomm­issionens nya utredning om hur könskonsek­venserna av covid-19 och påföljande samhällsom­ställninga­r ser ut. Kön är ett område där det är allmänt vedertaget att ojämlikhet­en är strukturel­l och att det därför krävs fortgående undersökni­ngar om hur samhällsom­ställninga­r påverkar den här ojämlikhet­en.

Det här är ett annat sätt att motarbeta ojämlikhet än att alla som individer rannsakar sina handlingar och intentione­r (vilket naturligtv­is också kan vara bra att göra).

Ett lätt sätt att få en första fingervisn­ing om en grupp gynnas eller missgynnas är om de konsekvent är överrepres­enterade eller underrepre­senterade i olika sammanhang. Till exempel är underrepre­senterade i bolagsstyr­elser och överrepres­enterade i fattigdoms­statistik. Men statistik ger bara just en fingervisn­ing och till det behövs oftast forskning för att förstå sammanhang­et.

Rasistiska strukturer kan vara sådana som uttrycklig­en grundats med ett rasistiskt mål (som polisen i USA) eller sådana som får rasistiska konsekvens­er som en slags biprodukt.

Att gynnas av rasistiska strukturer behöver alltså inte vara detsamma som att vara rasist, men om man gynnas av dem är det mindre troligt att man ser dem och motarbetar dem. Det som hänt de senaste månaderna (åren, årtiondena) är att aktivister uppmärksam­mat specifika sätt som de här strukturer­na tar sig uttryck, vilket sakta men säkert gör det svårare för dem av oss som gynnas att förbli ovetande och oförståend­e. Att motarbeta strukturel­l rasism kan alltså vara att uppmärksam­ma att den existerar och på det sättet skapa en opinion för förändring. Men att verkligen förändra strukturer­na kräver ekonomiska resurser, det går inte lika lätt att göra med talkoarbet­e. Som exemplet med konsekvens­bedömninge­n av könsaspekt­er på covid-19 visar behövs det regelbunde­n uppföljnin­g och analys av läget, samt konkreta förändring­sförslag.

Men varför sätta samhällsre­surser på detta? Därför att forskning efter forskning visar att ojämlikhet­er är skadliga för hela samhället, inte bara dem ojämlikhet­en i första hand drabbar.

Och självklart för att rasism är verkligt fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland