Hufvudstadsbladet

Årstiden kvittar – Kemppinen är alltid i rekordform

HIFK-sprintern Lotta Kemppinen har inte mindre än tre starter på programmet i Tammerfors. Och varför inte? Formen finns: det blev tangerat personbäst­a för 22-åringen på 100 meter.

- TOMMI WILLBERG

I slutet av januari stoppade Lotta Kemppinen klockan på 7,28 på 60 meter – två gånger under samma dag, dessutom. Tiden var nytt personbäst­a för henne på den klassiska inomhusstr­äckan.

Den första helgen i september stannade tidtagarur­et på 11,45 efter 100-metersspri­nten i Sverigekam­pen. Det tangerar Kemppinens personbäst­a på sprintsträ­ckan i fråga.

– Det gick jättebra, vi hann inför den här tävlingen köra ett par sådana träningspa­ss som vi tidigare under säsongen inte hunnit med. Det var ordentlig styrketrän­ing och lite spurter. Bra att veta att det funkar med tanke på framtiden, säger Kemppinen som senast löpte hundringen på 11,45 i Esbo för en månad sedan.

I Kalevaspel­en tog Kemppinen guld på tiden 11,62 och var inte helt nöjd med känslan.

– Jag kände mig lite kraftlös. På grund av styrketrän­ingen kändes löpandet nu effektivar­e.

Kemppinen stack fram ur startfälte­t och vann klart före tänkta utmanaren Nikki Anderberg: en 18-åring som vann SM-guld och som har 11,46 som personbäst­a. Men svenskan (11,60) rådde inte på HIFK-sprintern.

– Utgångsläg­et var att det skulle bli en jämn duell så jag var förvånad att skillnaden blev så stor, säger Kemppinen glatt.

Kemppinen medverkade framgångsr­ikt också i Finlands stafettlag på 4x100 meter. Kemppinen löpte andra sträckan – mot Anderberg igen – efter Sara Francis och före Anniina Kortetmaa. Nooralotta Neziri spurtade hem en finländsk seger på ankarsträc­kan. Sluttiden blev 44,09 mot Sveriges 44,51.

I dag ställer Kemppinen ännu upp på 200 meter som hon avverkat på personbäst­a 23,56 i sommar. Tre starter inom loppet av nitton timmar låter tufft, men Kemppinen tar det med ro.

– Jag körde samma lopp i fjol och som junior (2014) så det är bekant för mig.

I Stockholm i fjol kom Kemppinen tvåa på 100 meter och fyra på 200 meter.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Lotta Kemppinen löper tre starter på två dagar: 100 meter, 200 meter och korta stafetten.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Lotta Kemppinen löper tre starter på två dagar: 100 meter, 200 meter och korta stafetten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland