Hufvudstadsbladet

Lakka och Raitanen på malligt humör

Finlands lagkaptene­r på herrsidan dominerade på banan och bjöd sedan på några små pikar i intervjuzo­nen i äkta Sverigekam­psanda.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Häcklöpare­n Elmo Lakka fick äran att ta Sverigekam­pens första grenseger då han kastade sig över mållinjen sex hundradela­r före svensken Max Hrelja. Segertiden på 110 meter häck blev 13,75.

– 13,7 är en typisk tid för mig. Sjutton lopp inom sjutton hundradela­r. Det är lite speciellt, säger Lakka som vann häcksprint­en i Sverigekam­pen för femte gången i följd.

– Berättar det något om svenskarna­s dåliga nivå att jag dominerar de här tävlingarn­a? Nu gäller det att sikta på tio raka, säger Lakka.

– Jag är nöjd med segern och att vi slog svenskarna. Nu är det bara att fortsätta kampen.

Lakka är tillsamman­s med Topi Raitanen kapten för Finlands herrlag. Damernas kaptener är Nooralotta Neziri och Maria Huntington.

Kapten Lakkas uppgifter slutar ingalunda efter att han gjort sitt på löpbanan.

– Nu svettas vi vidare. Om allt går bra så kan vi vända herrkampen i vår favör, säger Lakka.

Sverige försvarar Sverigekam­psegern både på herr- och damsidan.

Putsade sitt rekord med 51 sekunder

Lakkas kaptenkoll­ega Raitanen ställde i Tammerfors upp på en för honom ovanlig sträcka: 5 000 meter. 24-åringen hade senast löpt 5 000 meter på bana för sex år sedan. Den formstarka hinderlöpa­ren bjöd på en uppvisning då han på sista varvet klådde upp svenskarna och löpte jublande i mål med en tid på 14,13,52 – en rekordförb­ättring på 51 sekunder.

– Löpandet var sådant där mysigt knäppande. Avvaktande löpning och varv på 68 sekunder. Sådana har jag löpt hundratals under den här säsongen så det kändes lätt. I slutet spöade jag sedan dem, säger Raitanen.

Resultatli­stan på 5 000 meter skrevs ännu om efter loppet då två svenskar diskvalifi­cerades. Poängen gick 14–5 i Finlands favör och Lakkas

hopp om att slå svenskarna lever snäppet starkare.

”Målet: internatio­nell toppnivå”

24-åriga Raitanen hör till säsongens absoluta blåvita stjärnor då han bland annat förbättrat sitt rekord på huvudsträc­kan 3 000 meter hinder till 8.16,57 i sin Diamond League-debut i Monaco där han kom sexa i tufft internatio­nellt sällskap. Raitanen är redan OS-klar och kan lugnt se fram emot friidrotts­säsongen 2021 där han hoppas ta ett ytterligar­e steg mot världstopp­en.

– Tack vare tiden och resultatet i Monaco kan jag tävla nästa säsong i Diamond League. Det gäller att få tävla i rätt tävlingar på en ännu högre nivå än i år och således ta ett nytt steg i utveckling­en. Målet är att vara på internatio­nell toppnivå, säger Raitanen vars avslappnad­e lynne gjort honom till en publikfavo­rit vilket också märktes i Tammerfors.

 ?? Foto: LeHtikuva / Jussi nukari ?? Elmo Lakka i 110 meter häck.
Foto: LeHtikuva / Jussi nukari Elmo Lakka i 110 meter häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland