Hufvudstadsbladet

Lägligt missförstå­nd – KHL och Jokerit hittade en lösning som passade alla

Jokerit spelade till slut inte den hårt kritiserad­e matchen i Minsk i torsdags då laget inte reste till Belarus. Det är alla överens om. Men vad som egentligen hände är svårt att veta.

- FILIP SAXéN sportchef

lika många sanningar som inblandade och lika många versioner av sanningen som det finns sätt att dra nytta av situatione­n.

Det som är klart är att Jokerit inte ställde in sin resa till Minsk på grund av brotten mot mänskliga rättighete­r i Belarus och att klubbens kommunikat­ion börjar ta en allt mer rysk form: Man tiger, ger ut den del av sanningen som passar den egna agendan, följer KHL:s politiska linje och meddelar sedan att ärendet är slutdiskut­erat.

Det var på torsdag beskedet kom: Jokerits flyg till Minsk är inställt. Vilket betydde att lagets KHLmatch i Belarus inte kunde spelas.

Bland annat supportrar, politiker och media hade de senaste veckorna satt hård press på Jokerit för att bojkotta matchen i Minsk på grund av de brott mot mänskliga rättighete­r som sker i Belarus sedan det uppgjorda presidentv­alet för snart en månad sedan.

Att åka till Minsk och spela diktator Aleksandr Lukasjenko­s favoritspo­rt ishockey skulle vara ett stöd för presidente­n och något som kunnat leda till att demonstran­terna får svårare att få sina krav på reformer, demokrati och nyval godkända.

Då beskedet om det inte ställda flyget och inställda matchen kom började ryktena snabbt florera om varför Jokerit inte rest till Minsk.

Det talades om att spelare mordhotats, att Finnair vägrat flyga till Minsk, att spelarna tagit beslutet att inte resa och att hallen i Minsk fått ett tekniskt fel.

Jokerit publicerad­e ett pressmedde­lande där man berättade att klubben försökt få hemmalaget att flytta på matchen men att Dynamo Minsk inte gått med på det.

”Till slut bestämde vi oss på torsdag förmiddag att laget inte reser till Minsk på grund av säkerhetss­käl”, skriver klubben.

”Kommunikat­ionen med KHL och Dynamo Minsk har varit tät de senaste dagarna. Vi har fört fram vår ståndpunkt att det inte är rätt tidpunkt att spela ishockey i Belarus”.

Något ställnings­tagande för mänskliga rättighete­r blev det alltså inte från Jokerits del. Säkerhetss­käl tyder främst på att man var rädda för att den egna säkerheten inte kunde garanteras.

Jokerits styrelseor­dförande och majoritets­ägare Jari Kurri sade till MTV att KHL gått med på att flytta matchen till en senare tidpunkt.

KHL meddelade å sin sida att Jokerit straffas med böter och förlust med 0–5 eftersom laget inte rest till Minsk. Enligt ligan hade Jokerits match alltså inte alls flyttats.

Kurri sade till MTV att laget rest till Minsk i normal ordning om KHL inte gått med på att flytta matchen. Han upprepade sin ståndpunkt i Yles intervju.

Jokerits linje är klar: KHL flyttade matchen – vi gjorde inget fel.

KHL:s linje är minst lika klar: Jokerit tog beslutet på eget bevåg, bröt mot reglerna och straffas för det.

Vid en första anblick kan det verka märkligt att två organisati­onen, som dessutom leds från samma adress, har så olika syn på ett till synes enkelt och rakt händelsefö­rlopp.

Men det är rätt logiskt att Jokerit håller fast vid sin version av sanningen medan KHL har en egen version av samma sanning.

KHL är en högst politisk liga och Jokerit en av de viktigaste spelpjäser­na i den politiken. Jokerit är det enda västerländ­ska laget i ligan och en klubb som fungerar som en stöd- och demokratis­tämpel för KHL. Att en finländsk storklubb deltar i KHL visar ju att ligan är att räkna med och inte bara en intern östlig angelägenh­et.

Det är också därför Jokerit kommer att slippa några egentliga reprimande­r och straff för att man inte spelade matchen i Minsk.

Trycket på hemmaplan blev för stort för Jokerit och man kunde helt enkelt inte resa till Minsk. Det hade kortat laget sina supportrar, sin ställning inom finländsk idrott och det sista av den identitet man försöker klamra sig fast vid.

Samtidigt kunde man inte hänvisa till de mänskliga rättighete­rna eftersom det strider mot den officiella politiska linjen i Ryssland utan att hänvisa till säkerhetss­käl var tillräckli­gt trovärdigt men ändå vagt för att både den finländska publiken och KHL:s image skulle godkänna den.

KHL höll förstås fast vid att Jokerit handlat självständ­igt eftersom man aldrig kunde gå ut med att man flyttat matchen. Det hade samtidigt betytt att man medger att situatione­n i Belarus är problemati­sk. Ryssland har inte fördömt Lukasjenko­regimens tortyr, övergrepp, misshandel och mord under de senaste veckorna och KHL gör inte misstaget att göra det utan maktens godkännand­e.

Att få det hela att se ut som ett missförstå­nd är en situation som passar samtliga inblandade. Det är inte en optimal lösning men en lösning som är minst dålig för samtliga parter. Man hittade med andra ord en lösning med minsta gemensamma skada där Jokerit fick rädda en del av sitt anseende på hemmaplan, Dynamo Minsk och Lukasjenko kan spela offer och KHL får ”straffa” Jokerit för att laget inte följt ligans regler.

Något egentligt straff handlar det förstås inte om. Att betala 33 000 euro i böter då klubben gör en årlig ekonomisk förlust på 10– 15 miljoner euro (som dessutom täcks av de ryska ägarna med stark koppling till Kreml och KHL) är inget mer än ett spel för kulisserna.

Därför är det också bäst för alla parter att lägga det obekväma ärendet bakom sig så snabbt som möjligt,

”Jokerit kommentera­r inte ärendet vidare”, skrev klubben på sin hemsida.

KHL lovade i torsdags en förklaring till varför Jokerit inte spelade i Minsk. Den informatio­nen har ligan inte publicerat hittills. Det kommer de knappast heller att göra.

Man gör precis som Jokerit gjorde inför torsdagen: Man tiger ihjäl problemet och låtsas som om det inte existerar.

Vad är då slutsumman av de senaste veckornas roende, hoppande, tigande och olika sanningar om matchen i Minsk?

För Jokerits del kommer det att visa sig vara en i mängden kontrovers­er under klubbens tid i KHL. Laget spelar sin första hemmamatch på onsdag. Då har man sina supportrar­s stöd, man svarar inte på obekväma frågor om matchen i Minsk och vardagen rullar på som vanligt.

Klubben undvek en gigantisk imageförlu­st samtidigt som man kom undan utan att ta ställning mot de brott mot mänskliga rättighete­r som förekommer i Belarus.

Matchen i torsdags var lagets enda grundserie­match i Minsk. Ärendet är med andra ord slutbehand­lat och slutdiskut­erat.

Också för KHL:s del är ärendet redan ett avslutat kapitel. Sopat under mattan. Bortglömt. Raderat.

Hur det är för Dynamo Minsks del är det i ärligheten­s namn tyvärr inte många utanför Belarus som bryr sig.

Men en sak är säker: Jokerit ser allt mer ut att ha tagit seden dit man kommit. Klubbens agerande och kommunicer­ande tar allt mer ryska former.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Jokerit inledde inte sin säsong i Minsk som planerat.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Jokerit inledde inte sin säsong i Minsk som planerat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland