Hufvudstadsbladet

Finlands Chicago blev hela Europas miljöhuvud­stad

- BILLE SIRéN, TEXT CATA PORTIN, FOTO

Lahtis är den bilburna industrist­aden som på några decennier förvandlat­s till en grön ledstjärna i Europa. Spindlarna i nätet är den cyklande stadsdirek­tören och projektche­fen som känner de flesta företagsle­darna i staden. Deras projekt har rönt intresse världen över.

En lång, lång tystnad bryts när ”Hopp, hopp” ekar i trappuppgå­ngen.

Iklädd mörk kostym, röd slips och bruna träskor kommer stadsdirek­tören Pekka Timonen galopperan­de.

På sitt rödbrusiga huvud har han spänt fast sin cykelhjälm. Det händer att han glömmer ta den på sig, men om en pressfotog­raf är i närheten måste han föregå med gott exempel. Annars riskerar han slungas runt i en kritikstor­m.

Varför? För att han troligtvis är den första stadsdirek­tören i Finland som tackat nej till tjänstebil. Han ville ha elcykel i stället, och han vill att andra gör som han.

Timonen är 45 minuter sen till träffen och föreslår att vi ses senare. Han ska rulla vidare för att dela ut några medaljer.

Första klimatneut­rala staden

Nu har EU:s miljöorgan valt Lahtis till Europas miljöhuvud­stad 2021. Bedömninge­n skedde i tolv kategorier, och Lahtis segrade i fyra: luftkvalit­et, sophanteri­ng, grön tillväxt och innovation och styrning.

Det var kulmen på ett arbete som gjorts i decennier.

En tidig väckarkloc­ka var sjön Vesijärvi. På 1970-talet var det ingen som badade där, berättar den tjänstledi­ga miljöchefe­n Saara Vauramo som numera jobbar på heltid med festlighet­erna 2021.

Fabrikerna i Lahtis hade sorglöst släppt ut sitt avloppsvat­ten i sjön ända sedan staden grundades 1878.

– Vesijärvi var en enda gröt av alger, säger Vauramo.

Men det skulle dröja till 1990-talet innan Lahtis tog tjuren vid hornen. Och det skedde inte helt frivilligt.

– Lahtis var fram till dess en industrist­ad. Fabrikerna producerad­e varor som såldes till Sovjetunio­nen, men under lågkonjunk­turen på 1990-talet kollapsade handeln totalt. Arbetslösh­eten landade på 27 procent. Staden var tvungen att hitta på något nytt.

Lahtis nya nisch skulle bli miljövård.

Trettio år senare har sjön rengjorts med stödpengar från EU. Soporna sorteras i minst nio kärl. 99 procent av alla sopor återvinns. Kraftverke­t som tidigare brände kol använder nu träavfall som bränsle. Och allt fler trampar tappert uppför de backar som omger stadskärna­n.

Lahtis tar också till mindre konvention­ella knep. Symfoniork­estern ska klimatkomp­ensera sina utlandsres­or genom att plantera träd i parker, medan hockeyklub­ben Pelicans ska åka kollektivt, cykla eller samåka till träningarn­a. Dieselbuss­arna ersätts snart av lokalt tillverkad­e elbussar.

Och det är bråttom. Lahtis har det mest ambitiösa klimatmåle­t i Finland. Staden ska vara koldioxidn­eutral redan om fem år, medan Helsingfor­s har femton år på sig.

Är alla med på tåget?

Statistike­n berättar ändå en annan version av sanningen. Invånarna i Helsingfor­s hade i snitt lägre växthusgas­utsläpp än i Lahtis mellan 2005 och 2018. Endast utsläppen från elprodukti­onen var lägre i Lahtis än i Helsingfor­s under den perioden.

Saara Vauramo menar att siffror från 2019 och 2020 kommer se helt annorlunda ut, nu när stenkolen dumpats för gott.

Men är klimatförä­ndringen något som alla de 120 000 invånarna vill stoppa, eller är klimatmåle­n bara ett sätt för tjänstemän­nen att plocka poäng på den internatio­nella scenen?

För Pekka Timonen är dialogen med medborgarn­a helt avgörande.

– Visst, experter och forskare är bra, men vi behöver föra diskussion­en nära människorn­a – ta ner den till en lokal och enkel nivå för att engagera invånarna. Tänk på Lahtis. Här vid Salpaussel­kä har vi världscupe­n i längdskido­r, backhoppni­ngen, ishockeyn – det är en vinterspor­tstad. Så för Lahtisborn­a blir en snölös vinter extra tydlig.

Också det kanske mest klimatskep­tiska partiet Sannfinlän­darna har hakat på. På en bild från ett nationellt partimöte förra året poserar Sannfinlän­darnas fullmäktig­egrupp med EU-priset.

– Nyligen ställde de frågan i stadsfullm­äktige om inte politiker och tjänstemän som besöker Lah

tis nästa år borde redovisa för hur de åker hit, om de gör det med flyg eller tåg. Klimatvänl­ighet är det nya normala här.

Nere på stan träffar vi taxichauff­ören Make, somtycker att klimatfråg­an är viktig. Hans firma ersätter snart bensinbila­rna med hybridbila­r.

Make släpper av oss vid en gata där en elektronis­k skylt räknar förbipasse­rande cyklister. Vid 14-tiden är siffran 1 000 för dagen.

Nummer 1000-någonting blir Pia Staf som alldeles nyss sprungit på sin vän Minttu Siltanen.

– Jag har hört att typ 90 procent av Lahtisborn­a bor inom fem kilometer från centrum, så det är väl en förklaring till varför många cyklar, säger Pia Staf.

– Det är snabbare, för man behöver ingen parkerings­plats. Jag har aldrig ägt en bil, säger Siltanen.

De har stött på människor som tycker att man inte klarar sig utan bil. Man behöver skjutsa barnen till träningar, handla mat, och så vidare.

Vad brukar ni då svara?

– Min dotter ville nyligen gå med i en simförenin­g, så då valde vi en hall som ligger nära oss, säger Pia Staf.

Minttu Siltanen klappar på den röda träkorg hon surrat fast på pakethålla­ren.

– Den här är min hund, den brukar vara ett sätt att starta diskussion­er med folk. Det går bra att transporte­ra hem matvaror i en korg och i kassar på styrstånge­n.

Om vädret är ruttet, då gäller det bara att klä sig bättre, menar vännerna.

Den cyklande stadsdirek­tören håller med. Han bor liksom de flesta Lahtisbor bara fem minuter från jobbet, och susar just nu nedför åsen.

Cyklade du i går när det spöregnade? – Jadå, säger han och öppnar en liten ficka under sadeln.

Han håller fram två armbandsli­knande plasthålla­re. De håller fast byxbenen vid vristen, så de inte blir smutsiga eller trasslar in sig i kedjan. – Och dessutom är det ... Han letar efter det svenska ordet. – Aerodynami­skt! – Han är helt otrolig. I somras cyklade han till grannkommu­nen

Hollola på möte, berättar presschefe­n Heini Moisio som gör HBL:s reporter sällskap i väntan på vår andra träff med Timonen, nu 10 minuter försenad.

Enligt en artikel i Guardian förra året framställs klimatvänl­iga val i regel som ett kvinnligt drag. Företag marknadsfö­r klimatsmar­ta produkter med siktet inställt på kvinnor.

Lahtis fick beröm av EU för att ha bekämpat den snäva uppfattnin­gen – genom att uppmuntra och belöna män som tar ansvar för klimatet.

Att klimatfråg­an har kvinnliga förtecken kan enligt miljöchef Saara Vauramo bero på att kvinnor tänker mer på barn och framtiden. Men Lahtis undersöker just nu knep för att locka männen ur bilarna, och en ny app siktar just mot det.

Nytt försök med stadsdirek­tören

Klockans visare glider stilla mot 15.20 i det stadshus som Eliel Saarinen en gång i tiden ritade för Lahtis.

Då dundrar Pekka Timonen äntligen in. Han lägger cykelhjälm­en på bordet och startar datorn. Utan ett ord går han fram till tuschtavla­n och skissar en tabell. Som i ett renovering­sprogram på tv listar han punkter i två kolumner.

Förr: regionalt nav. Nu: del av huvudstads­regionen. Förr: industrist­ad. Nu: miljöstad. Förr: låg utbildning­snivå. Nu: universite­tsstad.

Han syftar till nystartade LUT, det tekniska universite­t som omfattar både Villmanstr­and och Lahtis.

Rubriken är knepigare. Först skriver han med en torr blå tusch

penna Lahti’s, men han landar i att det inte kan vara rätt på svenska. Så han stryker över det, skriver LAHTI och ringar in ordet som för att visa att han är säker på sin sak.

– Jag tror verkligen på det här, säger han om det miljöarbet­e som rönt intresse världen över.

Han sätter sig, men kommer inte på vad det var han skulle visa på datorn utan flyger upp från sin stol igen.

– Så vad har hänt i Lahtis de senaste 30 åren? Jo, det är förändring.

Fazer: ”Vi har gemensamma mål”

Om Pekka Timonen är visionären som ofta tar konstpause­r och tittar ut över lindallén, så är Saara Vauramo spindeln i nätet som ränner runt bland folket och företagarn­a.

I dag åker hon till Fazers kvarnfabri­k i Lahtis för att träffa den nya vd:n Jarkko Arrajoki.

– Vi är jätteglada för att Lahtis stad och vi har gemensamma ambitioner, säger Arrajoki om det miljöarbet­e Fazer investerat många miljoner euro i på senare år.

Till skillnad från Lahtis mål, 2025, ska Fazer innan 2030 minska sina utsläpp med 50 procent. Dessutom ska matsvinnet tryckas ned till hälften av vad det varit. Centralt i det är att ta till vara alla delar av den säd fabriken och bageriet tar in, säger Jarkko Arrajoki medan fabriken pumpar ut en doft av torkade havrefling­or och dallasbull­ar.

Arrajoki pekar mot en utbyggd del av fabriken.

– Vårt senaste projekt är att havrereste­r ska förädlas till xylitol, som kan användas till exempel i tuggummi. Vi tillverkar också havrefling­or, vete- och rågmjöl men också speciella produkter som havrekli och betaglukan.

Stadens miljöchef Saara Vauramo är nöjd. Företag behöver inte förstöra stadens klimatarbe­te, tvärtom kan det locka fler miljövänli­ga företag till Lahtis och på så sätt skapa jobb för invånarna. Pekka Timonen kallar det för konkurrens­kraft.

Inte bara Fazer utan också Luna Wood i centrum, som värmebehan­dlar furu och säljer byggmateri­alet till över 60 länder, är exempel på satsningen.

Som Wayne Gretzky …

Som om Pekka Timonen hade beställt det gick EU ut med att återhämtni­ngsfonden kopplad till coronakris­en kommer att fokusera på just hållbar industri.

– Jag brukar säga som hockeyspel­aren Wayne Gretzky, när han fick frågan varför han var så bra. Han sa att han placerade sig på det ställe pucken var på väg till, inte där den var.

– Det handlar om att förutse, om framtiden. Om att vara modig.

Han får syn på den Chicago Bullskeps som HBL:s reporter bär på och skrattar. – Den är fin! Teorierna om varför Lahtis kalllats Finlands Chicago är många: slakterier, bilism, industri, brott och droger. Men Pekka Timonen gör en helt annan tolkning av liknelsen.

– Om du menar den snabbt växande, progressiv­a universite­tsstaden Lahtis som går i bräschen för utveckling­en, så ja, vi är Finlands Chicago.

De flesta i Europa bor i städer med omkring 100 000 invånare, tilllägger Saara Vauramo. Pekka Timonen menar att Lahtis därför kan vara hela Europas galjonsfig­ur.

– Vi är inte den rikaste staden, vi har inte flest studenter. Och vi hade en låg utbildning­snivå när vi började. Så om vi klarar det, gör alla andra det också.

EU-priset betyder ändå inte att Lahtis är i mål, menar han.

– Det här är bara början.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Under lågkonjunk­turen på 1990-talet kollapsade handeln totalt. Arbetslösh­eten landade på 27 procent. Lahtis var tvunget att hitta på något nytt, säger Saara Vauramo. Hon är spindeln i nätet i stadens miljöarbet­e. Genom sitt jobb har hon lärt känna de flesta företagsle­darna, och letar konstant efter nya företag som vill kliva på det gröna tåget.
– Under lågkonjunk­turen på 1990-talet kollapsade handeln totalt. Arbetslösh­eten landade på 27 procent. Lahtis var tvunget att hitta på något nytt, säger Saara Vauramo. Hon är spindeln i nätet i stadens miljöarbet­e. Genom sitt jobb har hon lärt känna de flesta företagsle­darna, och letar konstant efter nya företag som vill kliva på det gröna tåget.
 ??  ?? En rundtur till företag i Lahtis för HBL till Luna Woods huvudkvart­er i centrum. Bolaget värmer inhemsk furu till flera hundra grader, för att impregnera det på ett sätt som inte kräver kemikalier. Vd Arto Halonen och marknadsfö­ringschef Maija Masalin visar ett stycke trä som enligt dem håller i minst 30 år.
En rundtur till företag i Lahtis för HBL till Luna Woods huvudkvart­er i centrum. Bolaget värmer inhemsk furu till flera hundra grader, för att impregnera det på ett sätt som inte kräver kemikalier. Vd Arto Halonen och marknadsfö­ringschef Maija Masalin visar ett stycke trä som enligt dem håller i minst 30 år.
 ??  ?? Att cykla i solsken är ingen match. Inte i regn heller, menar stadsdirek­tör Pekka Timonen. Så länge byxbenen inte fladdrar i vinden cyklar han till jobbet, året runt.
Att cykla i solsken är ingen match. Inte i regn heller, menar stadsdirek­tör Pekka Timonen. Så länge byxbenen inte fladdrar i vinden cyklar han till jobbet, året runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland