Hufvudstadsbladet

Daisy, 42, tvingas bo på äldreboend­e

I EU-landet Ungern tvingas personer med funktionsn­edsättning­ar att bo på äldreboend­en och andra institutio­ner. EU-pengar används för att behålla och expandera systemet.

- TEXT & FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N nyheter@ksfmedia.fi

42-åriga Daisys pagefrisyr och små fyrkantiga glasögon ger en intellektu­ell look. Skenet bedrar inte. Hon har tre universite­tsexamina.

– Men jag har dåligt självförtr­oende. Jag är övertygad om att det beror på hur jag bor. Det känns som om jag inte får vara intelligen­tare, aktivare eller lyckligare än de som ”tar hand” om mig, säger hon.

Daisy sitter i sin rullstol på en restaurang i en stad i södra Ungern. Hon vill inte att stadens namn publiceras. Hennes namn är fingerat.

– Förhålland­ena på institutio­nen som jag bor på är fruktansvä­rda. Om min identitet avslöjas kan jag hamna i trubbel, säger hon.

När Daisy var 18 år fick hon en ryggmärgss­kada vid en dykolycka. Hon blev förlamad från midjan och nedåt.

– Efter olyckan bodde jag hos min mamma, men när jag var 26 år bestämde jag mig för att det var bättre att bo på en institutio­n. Jag trodde att jag skulle få inre frihet där, säger hon.

Institutio­nen är ett äldreboend­e. Daisy har nu bott där i sexton år.

– Om man inte är rik så har en person som inte är fysiskt kapabel att sköta sin vardag själv två alternativ. Det ena är att bo hos föräldrar eller släktingar. Det andra är att bo på en institutio­n, säger hon.

Behandlas som barn

När Ungern gick med i EU 2004, åtog sig landet att stegvis stänga institutio­nerna för personer med funktionsn­edsättning­ar.

Trots detta, och trots att EU har pumpat in miljontals med euro i den här processen lever cirka 42 000 personer med funktionsn­edsättning­ar på institutio­ner. 15 000 av dem bor på boenden för personer med funktionsn­edsättning­ar. De övriga lever på äldreboend­en, boenden för hemlösa, socialt utsatta och missbrukar­e. Privat hemtjänst är dyrt. Få hus är tillgängli­ga, likaså anpassade lägenheter med rimliga hyror. Daisy har ett jobb som inte motsvarar hennes utbildning. Lönen skulle inte räcka till att anpassa en lägenhet och anlita privat assistans.

– Det är inte gratis att bo på en institutio­n heller, men det är mycket billigare, säger hon.

På äldreboend­et bor 400 äldre personer tillsamman­s med 40 unga och medelålder­s personer med funktionsn­edsättning­ar. Två personer delar på ett rum som saknar badrum och kök. Personalen är underbeman­nad. Daisy känner sig begränsad och kontroller­ad. Strikta tider råder för när hon kan få hjälp att tvätta sig med mera.

– Personalen behandlar oss som barn. De vill bestämma över våra liv och anpassar sig inte efter oss. De tror inte att vi kan fatta bra beslut själva, säger hon.

Kränkande

Nästan allt hon vill göra ifrågasätt­s och leder till tröttsamma diskussion­er. Hon räds att gå till högre instanser när problem uppstår. När coronapand­emin slog till fick de boende inte lämna hemmet från den 8 mars till den 19 juni. De fick inte ta emot besök eller saker utifrån. Personalen fick däremot ta med sig matboxar och beställa hemkörning.

– Jag förstår att man måste ha restriktio­ner, men de borde gälla för alla, inte bara oss som bor här, säger Daisy.

Medan restriktio­nerna i övriga samhället har upphört kvarstår många restriktio­ner på institutio­nerna. Efter ett sjukhusbes­ök eller en resa inom landet krävs en karantän på 14 dagar. Det krävs inte av besökare och personal, inte ens om de har varit utomlands. Daisy gjorde nyligen en research som visade att restriktio­nerna bryter mot lagen. Något hon har påpekat för ledningen på hemmet.

– De sa att om detta var regeringen­s regler så skulle även de rätta sig efter dem, säger hon.

Hon är dock osäker om fallet blir så, men påpekar att det inte handlar om att personalen är ond. Attityden präglas av att personer med funktionsn­edsättning­ar under kommunists­tyret 1945–1989 ”förvarades” på institutio­ner.

– De tror att de ”tar hand” om oss. De inser inte att det är sårande och kränkande att inte få bestämma över sig själv, säger hon.

Hon har inget positivt att säga om livet på äldreboend­et.

– Det enda positiva är att jag vet att jag kommer att bo där tills jag dör, avslutar Daisy.

Partiet bestämmer

I staden Miskolc i östra Ungern bor 47-årige Bendegúz Nagy med sin flickvän Gisela i en lägenhet. Båda är rullstolsa­nvändare. Bendegúz är arkitekt och har själv anpassat lägenheten de bor i. Han är vice ordförande i MEOSZ, federation­en för personer med fysiska funktionsn­edsättning­ar i Ungern. Även han säger att attityden är det största problemet.

– Ett annat stort problem är att den sociala sektorn är underfinan­sierad, säger han.

Sedan 2010 har premiärmin­ister Viktor Orbán och hans nationalko­nservativa parti Fidesz suttit vid makten.

Partiet har två tredjedela­rs majoritet i parlamente­t. Många tidigare oberoende instanser, som rättsväsen­det, högskolor och public service, kontroller­as nu i princip av Fidesz.

– Man riskerar att mista sitt levebröd om man inte stöder Fidesz, säger Bendegúz.

De senaste tio åren har han haft svårt att hitta arbete. Senast han var på anställnin­gsintervju fick han frågan om han är medlem i Fidesz.

– Då lämnade jag rummet, säger Bendegúz.

Avinstitut­ionaliseri­ng

2017 arbetade Bendegúz i sex månader på en halvstatli­g organisati­on som ansvarade för avinstitut­ionaliseri­ngsprocess­en.

– Vi tittade på hur andra länder, bland annat de skandinavi­ska, hade gått till väga och presentera­de en plan för regeringen, men den gillade inte den, säger han.

Regeringen­s strategi var i stället att stänga de stora institutio­nerna och ersätta dem med mindre för 15– 50 boende.

– De köpte stora områden mark i obebodda områden där de sedan byggde tio nya mindre institutio­ner och en servicebyg­gnad. Sedan ansåg de att problemet var löst, säger Bendegúz.

Han menar att strategin inte bara är ett slöseri med pengar, den har även resulterat i att personer med funktionsn­edsättning­ar har isolerats långt från ”civilisati­onen”.

– Samtidigt finns det massor av tomma byggnader i städernas centrum som bara väntar på att bli uthyrda, säger han.

Bendegúz filmade institutio­nernas lokaler och lade ut videon på Youtube. Då avskedades han.

– Ett par dagar senare sparkades de andra tio arkitekter­na och rehabilite­ringsingen­jörerna för att de ”orsakade så många problem”, berättar Bendegúz.

Noll insyn

I april släppte FN:s kommitté för konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning (CRPD) en rapport där Ungern anklagas för ”allvarliga och systematis­ka” kränkninga­r av funktionsh­indrades rättighete­r. Regeringen kritiseras också för att använda EU-pengar till att behålla och expandera systemet med segregeran­de vårdinstit­utioner.

Bendegúz tror inte att kritiken kommer att göra någon skillnad. Ungern har fått mycket kritik för odemokrati­skt styre och diskrimine­ring mot hbtq-personer, romer, flyktingar och hemlösa utan att några större förändring­ar har skett.

– Det enda som skulle kunna göra skillnad är om EU stoppar bidragen, säger han.

I huvudstade­n Budapest träffar jag Gabor Petri som är internatio­nell koordinato­r på MEOSZ.

Han säger att en del framsteg har gjorts sedan Ungern ratificera­de CRPD.

Barn med funktionsn­edsättning­ar integreras i vanliga skolor och tillgängli­gheten har förbättrat­s, men MEOSZ får lobba hårt innan förbättrin­gar sker. Och det har blivit allt svårare för frivilliga organisati­oners representa­nter att träffa regeringsr­epresentan­ter.

– I de flesta länder finns en opposition som kan påverka, men i Ungern har Fidesz två tredjedela­rs majoritet i parlamente­t. Partiet kan anta eller rösta ned alla lagförslag, säger Gabor.

Transparen­sen om vad som händer i avinstitut­ionaliseri­ngen är lika med noll.

– Vi tillåts inte besöka institutio­nerna eftersom de är statliga, säger Gabor.

 ??  ?? I 16 år har 42-åriga ”Daisy” bott på ett äldreboend­e i södra Ungern. Hon har ett arbete som inte motsvarar hennes utbildning och lönen är för låg för att räcka till ett självständ­igt liv.
I 16 år har 42-åriga ”Daisy” bott på ett äldreboend­e i södra Ungern. Hon har ett arbete som inte motsvarar hennes utbildning och lönen är för låg för att räcka till ett självständ­igt liv.
 ??  ?? Sedan 2018 är det förbjudet att vara hemlös i Ungern. Personer som påträffas med att sova på offentlig plats riskerar två månaders fängelse och att få sina ägodelar konfiskera­de.
Sedan 2018 är det förbjudet att vara hemlös i Ungern. Personer som påträffas med att sova på offentlig plats riskerar två månaders fängelse och att få sina ägodelar konfiskera­de.
 ??  ??
 ??  ?? Bendegúz Nagy, vice ordförande i MEOSZ, bor tillsamman­s med sin flickvän Gisela i en lägenhet som han själv har anpassat till sitt funktionsh­inder.
Bendegúz Nagy, vice ordförande i MEOSZ, bor tillsamman­s med sin flickvän Gisela i en lägenhet som han själv har anpassat till sitt funktionsh­inder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland