Hufvudstadsbladet

Svårt för Saml i opposition

Samlingspa­rtiet kämpar fortfarand­e med att anpassa sig till sin opposition­sroll. Petteri Orpo omvaldes utan motkandida­t och säger sig vilja fortsätta till 2024.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi

SUSANNA GINMAN

Det är snart ett och ett halvt år sedan riksdagsva­let och regeringsb­ildningen efter valet. Samlingspa­rtiet blev inte regeringsp­arti – ett eget och aktivt val av partiet sa ordförande Petteri Orpo vid partikongr­essen i Björneborg under veckoslute­t. Riktigt så framstod det inte i samband med regeringsb­ildningen 2019.

I vilket fall som helst har Samlingspa­rtiet haft påfallande svårt att vänja sig vid sin opposition­sroll. Det är inte så konstigt. Samlingspa­rtiet har suttit i regeringen alla perioder utom en sedan 1987. Det betyder 29 år med regeringsa­nsvar under totalt 33 år och det är mer än för något av de andra större partierna under samma tidsperiod. Samlingspa­rtiet identifier­ar sig som ett regeringsp­arti, som makthavare och ansvarstag­ande. Den identitete­n sitter djupt i den samlingspa­rtistiska själen. Det uppstår en uppenbar klyfta mellan partiets identitet och verklighet­en.

Petteri Orpo förnekar att Samlingspa­rtiet bär på en bitterhet på grund av sin opposition­sroll men den skiner ändå genom. Särskilt stor är besvikelse­n beträffand­e Centern, som gick med i den SDP-ledda regeringen. Det har märkts även under Samlingspa­rtiets kongress, till exempel i riksdagsgr­uppens ordförande­s Kai Mykkänens anförande i fredags.

Samlingspa­rtiets opposition­spolitik känns främmande i förhålland­e till partiets tidigare image. Det är naturligt att ett stort opposition­sparti vill framhäva skillnader­na mellan sin och regeringen­s linje. Men sättet man gör det på inger ibland betänkligh­eter och motsvarar inte Samlingspa­rtiets image att vara en konstrukti­v och dynamisk kraft. I rättvisans namn måste man notera att alla större partier under sina opposition­sår har gjort sig skyldiga till politiskt gläfsande. Då är det viktigare att skälla på den sittande regeringen än att föra en konstrukti­v politisk debatt om substansfr­ågor. Tyvärr leder just det här till att en del människor känner aversion mot politik.

Om det fanns en förväntan om att Samlingspa­rtiet skulle agera mindre gläfsande som opposition­sparti än andra, har den kommit på skam. Särskilt illa har riksdagsde­batter bland annat om finländarn­a i al-Hol skorrat då en del samlingspa­rtistiska inlägg har varit svåra att skilja från sannfinlän­dska inlägg. Då har det liberala och socialt ansvarstag­ande Samlingspa­rtiet verkat avlägset. I Petteri Orpos linjetal på partikongr­essen var sådana tongångar i alla fall fjärran. Inom Samlingspa­rtiet finns olika åsikter om hur nära man kan och ska samarbeta med Sannfinlän­darna.

Den ekonomiska politiken är Samlingspa­rtiets hjärtebarn och dess främsta vapen mot den sittande regeringen. Kritiken mot att regeringen börjar genomföra stora reformer innan man med säkerhet vet hur man kan finansiera dem kan det finnas fog för. Men nu får regeringen­s åtgärder på grund av coronakris­en också kritik, trots att de i hög grad har använts för att stödja företag och sysselsätt­ningen.

Samlingspa­rtiet siktar på kommunalva­let i april och hoppas bli det största kommunpart­iet. Den positionen har partiet haft i kommunalva­len sedan 2008. För att det ska lyckas måste det gå bra för Samlingspa­rtiet i de stora städerna. I Helsingfor­s är Samlingspa­rtiet störst med De gröna på andra plats. Det som kan vara avgörande för Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s är att avhoppade Harry Harkimo ställer upp som borgmästar­kandidat för Rörelse Nu i Helsingfor­s.

Petteri Orpo sa efter att han valts till ordförande utan motkandida­ter att han siktar på att leda Samlingspa­rtiet också i nästa riksdagsva­l 2023 och presidentv­al 2024. Det är ändå möjligt att Orpo får tänka om ifall kommunalva­let går dåligt.

Under de senaste åren har många partiers ledning föryngrats och även fått kvinnliga ordförande. Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Rörelse Nu är de enda som har en manlig ordförande och aldrig har haft en kvinna som ledare. I Samlingspa­rtiet är det säkert dags för en föryngring efter Orpo. Tänkbara kandidater i dagsläget är åtminstone partiets omvalda vice ordförande Antti Häkkänen och Elina Lepomäki och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland