Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet har valt sina ledare

Tre riksdagsle­damöter valdes under söndagen till Petteri Orpos högra hand. Samlingspa­rtiet hotar nu med en interpella­tion om regeringen inte ändrar på sin sysselsätt­ningspolit­ik.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Riksdagsle­damöterna Antti Häkkänen, Elina Lepomäki och Anna-Kaisa Ikonen har valts till vice ordförande för Samlingspa­rtiet. Valet skedde på partikongr­essen som ordnas i Björneborg under helgen.

Utöver det valdes under söndagsför­middagen även riksdagsle­damot Heikki Autto till ordförande för partifullm­äktige. Han fick sammanlagt 358,6 röster, medan motkandida­ten Pia Pakarinen fick 262,8 röster.

Partiledni­ngen utlovar en kravfylld höst. Coronavåre­n ledde till att normal opposition­spolitik försvann, men nu tänker partiet börja ställa mer krav. Det var partiledar­nas gemensamma budskap då de mötte medierna på söndagseft­ermiddagen.

– Vi menar allvar då vi säger att om regeringen nu inte tar sig i kragen och börjar fatta beslut som räddar finländarn­as arbeten så kommer vi med en interpella­tion, säger partiets ordförande Petteri Orpo.

– Syftet med interpella­tionen är då att fälla regeringen och ge landet en ny handlingsk­raftig regering som tar sitt ansvar.

Söndagens val av vice ordförande blev ett jämnt val. Av fyra kandidater skulle tre väljas.

Flest röster, totalt 539,8, samlade slutligen Antti Häkkänen. Näst flest röster fick Elina Lepomäki, som kammade hem totalt 527,2 av de angivna rösterna. Partiets tredje vice ordförande Anna-Kaisa Ikonen fick sammanlagt 454 röster.

Den fjärde kandidaten MariLeena Talvitie samlade totalt 379,2 röster.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■ Riksdagsle­damot Antti Häkkänen samlade flest röster och valdes till en av Samlingspa­rtiets tre vice ordförande. Mari-Leena Talvities röster räckte inte till för att bli vald.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Riksdagsle­damot Antti Häkkänen samlade flest röster och valdes till en av Samlingspa­rtiets tre vice ordförande. Mari-Leena Talvities röster räckte inte till för att bli vald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland